Priča nastavnice koja je pokušala da primeni sa svojim đacima u Srbiji nešto što je naučila u Americi

Anđelka Petrović
Anđelka Petrović Foto: Instagram/ just_srpski

Anđelka Petrović, profesorka srpskog jezika u Matematičkoj gimnaziji, pokušala je da na svojim đacima primeni znanje koje je stekla tokom usavršavanja u Americi, ali nije uspela u tome.

Anđelka Petrović je profesorka srpskog jezika i književnosti u Matematičkoj gimnaziji, a za vreme korone bila je proglašena za najboljeg onlajn predavača. Za nju kažu i da je omiljena nastavnica u Srbiji,  a na Instagramu je poznata po imenu just_srpski. Sada je ona odabrana da među 30 nastavnika iz celog sveta učestvuje u konferenciji koju organizuje Nobelov komitet.

Na pitanje voditeljke RTS-a šta očekuje nakon stipendije Nobelovog komiteta, ona je na osnovu svog iskustva posle stipendije vlade SAD u oblasti obrazovanja kazala sledeće:

„Ne očekujem ništa. Fulbright me je naučio, kad sam se vratila iz Amerike, da sam naišla na strahovit otpor roditelja u mom odeljenju prema novinama koje sam ja donela. Ja sam recimo u Americi videla da deca pišu pisma zahvalnosti svojim nastavnicima i meni je to bilo jako zanimljivo. Na primer, hvala vam što ste me vodili na izlet ili što ste me tad saslušali.“

I profesorka Anđelka je pokušala da sa svojim učenicima to sprovede u delo, ali nažalost nije uspela.

„Pokušala sam da ih prosto naučim šta znači biti zahvalan i da to slobodno može da se kaže, da to nije ono što oni zovu šlihtanje. Ali roditelji, određeni iz mog odeljenja, to su nazvali neetičkim eksperimentom i zaustavili to momentalno. Tako da ja ne očekujem ništa.“.

Ipak, Anđelka Petrović će sa odabranim nastavnicima iz celog sveta obići Nobelov komitet i učiti o načinu na koji se ovo prestižno priznanje predstavlja u školama.

„U Stokholmu ću biti deo velikog nastavničkog samita koji se razlikuje od ostalih po tome što su predavači laureati Nobelove nagrade. Imaću priliku da slušam njihova predavanja. Ovogodišnja tema je – način na koji se menja ljudski mozak i da li škola i nastavnici mogu da isprate te promene“, objasnila je Petrović.

Inače, dok je studirala, Anđelka Petrović nije ni sanjala da će jednog dana biti profesorka u školi i raditi sa decom. Ipak, srećna je što je njen život otišao u tom smeru. Često ističe da sa mladim ljudima nije teško raditi, ali da je mnogo veći izazov odnos sa roditeljima. U intervjuu za Blic je ispričala:

„To je jedan posao pun ljubavi, dinamike, energije i ja nemam neki naročit problem da ih motivišem da učestvuju na mojim časovima, zato što sam silno vreme potrošila na razumevanje, učenje o dečjoj psihologiji, komunikaciji, savremenom mindsetu i sl. Tako da nastavnik je dužan, čini mi se da se stalno usavršava ukoliko želi da mu bude prijatno u učionici sa decom. Što se tiče roditelja, to je skroz drugi nivo priče“, kaže Anđelka Petrović.

Ona je inače koautorka udžbenika za osnovnu školu, a na listi prestižnih priznanja kojima se može pohvaliti je i Fulbrajtova stipendija za nastavnike za 2023, kao i nekoliko državnih nagrada. Saradnica je Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram