Ako vaše dete ima ove dve osobine, veće su šanse da će izrasti u uspešnu osobu

Oleksandr Latkun / imageBROKER / Profimedia

Istraživanje koje je pratilo razvoj 3.000 dece uzrasta od osam do 12 godina, pokazalo je da tvrdoglavi i buntovni mališani postaju snalažljiviji i uspešniji kada odrastu.

Roditelji često ne razumeju zašto su njihova deca nerazumno tvrdoglava, neposlušna i buntovna, te misle da je problem u načinu na koji ih vaspitavaju.

Teško je razumeti razloge osporavanja roditeljskog autoriteta, ali nema potrebe da brinete.

Prema istraživanju objavljenom na ResearchGateu, deca koja su vrlo tvrdoglava i buntovna, odnosno koja manje slušaju odrasle, imaju više šanse da u budućnosti postanu uspešni ljudi.

Istraživanje je pratilo razvoj 3.000 dece uzrasta od osam do 12 godina, i to u razdoblju od 1968. godine pa sve do danas.

Naučnici su prikupili sve podatke o njima, poput koeficijenta inteligencije, socioekonomskog statusa, porodične situacije, dnevnih aktivnosti i školskih ocena, kao i njihovih stavova i ponašanja.

Kad su nakon godina istraživanja sumirali sve podatke, naučnici su došli do saznanja da su se tvrdoglavi i buntovni mališani bolje snašli u današnjem svetu od dece koja su bila poslušna.

Studija je pokazala da deca koja su obično prkosila autoritetu imaju tendenciju da zapitkuju stvari koje se događaju oko njih i razmišljaju izvan granica.

Alexey Ivanov / Alamy / Alamy / Profimedia

Naučnici su utvrdili da im je to buntovništvo davalo neku kreativnu prednost kad su u pitanju bile nove ideje ili pokretanje posla. Oni koji su se smatrali pobunjenicima, neposlušnima i tvrdoglavima u detinjstvu bili su kasnije postavljeni na važne položaje unutar različitih kompanija, te zarađuju više novca od onih koji su imali bolje ocene i bili disciplinovaniji u detinjstvu.

Naučnici su utvrdili da je uspeh buntovne dece u odrasloj dobi mogao biti rezultat njihove sebičnosti i stavljanja sopstvenih interesa na prvo mesto. Budući da ne poštujupravila koja im se nameću, postaju stručnjaci prilikom poslovnog pregovaranja i traženja bolje plate, te ih tvrdoglavost uvek tera da traže najpovoljniju opciju za sebe, piše Miss24 sata.hr.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram