6 razloga velikih kao kuća: Zašto u ovoj zemlji žive najsrećnije mame na svetu

mame holandija
Foto: Abdullah Asiran / AFP / Profimedia

U kojoj zemlji žive najsrećnije mame na svetu jer imaju najbolje uslove i gajenje dece im je najveće zadovoljstvo?

Možda ste već čuli da su deca u Holandiji najsrećnija na svetu. A gde žive najsrećnije majke na svetu? Pogađate – u Holandiji.

Porađaju se pod svojim uslovima

U Holandiji možete da se porodite kod kuće ako to želite, a ako odete u bolnicu, imaćete najbolju moguću negu. Sloboda izbora ima centralnu ulogu u holandskom porodiljskom sistemu i to osnažuje žene da veruju svojim odlukama i svom telu. Rezultat su pozitivna iskustva sa porođaja i zadovoljstvo već od prvih dana majčinstva.

Imaju fleksibilno radno vreme

Mnoge mame u Holandiji imaju skraćeno radno vreme. Kako pišu na sajtu StuffDutchPeopleLike.com, jedna od tri Holanđanke ima part time job nakon rođenja svog prvog deteta, a samo 12 odsto onih sa decom mlađom od 18 godina radi puno radno vreme. Mnogi poslovi u Holandiji omogućavaju rad sa skraćenim radnim vremenom, a u nekim slučajevima poslodavcu nije dozvoljeno da odbije zahtev za rad sa manjim brojem sati. Zato Holanđanke ne moraju da biraju da li da budu mama koja ostaje kod kuće ili mama koja radi. Mogu da budu i jedno i drugo.

Baka servis

Mame i tate u Holandiji imaju pomoć svojih roditelja kod čuvanja dece, recimo određenim danima tokom nedelje. Holandske bake i dede su među najaktivnijima u Evropi kad je u pitanju briga o unucima i to mamama u Holandiji daje više prostora za njih same.

Postporođajna nega svetske klase

Za postnatalnu negu u Holandiji jednostavno kažu da je najbolja na svetu. Nakon porođaja nove mame imaju pravo na osam dana kućne nege koju pruža visoko obučena medicinska sestra. Ona je tu da brine o vama i vašoj bebi, da pomogne oko pranja veša, kuvanja, sređivanja stana, dok ujedno daje praktične savete i podršku.

Nisu helikopter mame

Holanđanke puštaju decu da budu deca, veruju u slobodu i nezavisnost i to je osnovni princip holandskog roditeljstva. One ne stoje detetu nad glavom non-stop već ga puštaju da bude samostalno, da istražuje svet i to mi pričinjava zadovoljstvo.

Ne vezuju se ni za neuspehe ni za uspehe svoje dece

Holandski roditelji imaju sposobnost da ne projektuju talente ili eventualne neuspehe svoje dece na sebe. Mame Holanđanke neće dozvoliti da dete bude njen direktan odraz, već autonomno biće sa spostvenim karakterom, snagom i slabostima.

A da li je mamama u Holandiji zaista tako lepo i da li su tako srećne? Izgleda da jeste i to potvrđuju dve Srpkinje koje su se tamo odselile.

Aleksandra je u zemlju lala otišla kad su njena deca imala devet, šest i četiri godine.

Ona je za Zadovoljnu kazala koje uslove tamo imaju, a ovde nisu imali, tj. šta je deci sve omogućeno.

„Mi zamišljamo nekakav luksuz u toj bogatoj Holandiji, a zapravo je život vrlo, vrlo jednostavan. Deci je omogućeno da budu deca. Mogu da se kreću svuda sami biciklom, da treniraju fudbal i sa dve leve noge, da sviraju iako nemaju sluha, da skoče u baru i budu mokri, da dolaze u japankama u školu, da se na času slobodno kreću, da mogu da biraju o čemu će učiti… Taj luksuz u Srbiji nismo imali.“

A Olivera Vukašinović, profesorka i mama dvoje dece koja živi u Amsterdamu, prvi put se porodila u Srbiji, a drugi u Holandiji, pa je za Zadovoljnu otkrila najveću razliku koju je primetila u ta dva iskustva.

„U Holandiji smo se osećali uvaženo, kao ljudi, dostojanstveni i vredni pažnje i brige. Iznova smo shvatili da naše ‚normalno‘ s kojim smo živeli u Srbiji 30 godina nije objektivno normalno. Jer da je tako, ne bi nas ovo holandsko ‚normalno‘ toliko ganulo. Bilo je teško ne rasplakati se na svaku lepu reč i osmeh. Bilo je teško staviti sebi do znanja da zaslužujemo ovaj tretman, da mi nismo neki srećnici, već smo ovo sebi i svojoj deci obezbedili hrabrošću da iskoračimo iz zadatih okvira“.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram