5 saveta za odgajanje dece koje možemo preuzeti od Šveđana

Roditeljstvo, majka, dete, deca
Foto: Shutterstock

Verovatno ćete se složiti da vaspitavanje dece nije nimalo lak zadatak. Potrebno je puno ljubavi, pažnje i vremena da bi dete raslo u zdravom i stimulativnom okruženju, a pritom naći meru, jer nijedna krajnost nije dobra. Nekada previše truda proizvede kontraefekat, te decu treba pustiti da se igraju i maštaju, i tako upoznaju svet oko sebe. Život i učenje su pred njima…

Švedska nam može poslužiti kao primer dobre prakse u odgajanju dece. Naime, možda vam je poznato da u ovoj zemlji oba roditelja imaju pravo na prilično odsustvo nakon rođenja deteta. Životni standard i briga o deci su na znatno višem nivou u odnosu na zemlje Balkana, međutim postoje univerzalni saveti koje možemo primeniti kada su naši mališani u pitanju. U nastavku otkrijte zlatna pravila roditeljstva koja nam stižu sa severa Evrope.

1. Pustite decu da spavaju na otvorenom

Da, dobro ste pročitali… U Švedskoj temperature često ne prelaze nulti podeok, međutim to ih ne sprečava da decu povremeno toplo obuku i puste ih da spavaju u kolicima dok su na otvorenom. Razlog je jednostavan, bebama prija svež vazduh, te ponekad roditelji ostavljaju svog mališana ispred radnje sa pecivom i kafom, kako bi kupili fiku za doručak. Beba ostaje napolju, dok ih roditelji prate pogledom iščekujući svoj red.

2. Igrajte se sa decom svakog dana

Loše vreme ne treba da bude razlog za ostajanje kod kuće

U Švedskoj postoji izraz koji okvirno glasi ovako: Ne postoji loše vreme, već samo loša odeća. Stoga, deca se igraju napolju bez obzira na to da li pada kiša, sneg ili greje sunce. Razlog ponovo leži u svežem vazduhu, ali i sticanju imuniteta kroz skakutanje po baricama i blatu. Škole rade i tokom najhladnijih, snežnih dana, a deca su srećna i rastu i razvijaju se na zdrav način.

Roditeljstvo, majka, dete, deca
Foto: Shutterstock

3. Prigrlite dnevnu negu

Roditelji u Švedskoj retko se odlučuju za negovateljicu, već svoju decu stariju od godinu dana rado ostavljaju u boravku. Cilj je da se deca do sedme godine što više igraju, a tek onda više posvete učenju. Država se stara o tome da svakom detetu bude omogućen boravak, što nije svuda slučaj, ali savet u vezi sa igranjem je primenljiv i dobrodošao gde god deca rasla.

4. Pretvorite petak u porodični dan

Uživajte u zajedničkim trenucima

Ukoliko volite skandinavske zemlje i njihovu kulturu, upoznati ste sa pojmom hygge. Šveđani su međutim osmislili svoj pojam za ušuškanost, a to je mysigt. Ideja je da se petkom nakon obavljanja dnevnih aktivnosti, roditelji i deca podvuku pod ćebe i gledaju film, dok se oko njih širi aroma mirišljavih sveća, a u ustima tope slatkiši. Zvuči neodoljivo, zar ne?

5. Ne preterujte sa dodatnim aktivnostima

Fudbalski trening, pa čas klavira, i na kraju vežbe za decu i bebe, sve u jednom danu, zvuči poznato, zar ne? Roditelji žele svojoj deci najbolje, pa ne čudi što ih kao male upisuju na brojne aktivnosti nakon vrtića ili škole. Šveđani prednost daju igri i vremenu koje deca provode na otvorenom. Vode se idejom da decu treba pustiti da se zabavljaju.

Izvor: Pure Wow