15 signala da je tvoj roditelj emocionalni zlostavljač

Foto: Shutterstock

Saznanje o odrastanju u emocionalno zlostavljanom odnosu može biti zbunjujuća, ali psiholozi kažu da to može da promeni način na koji tumačite sećanja na detinjstvo i kakva odrasla osoba postajete, piše sajt živim.hr.

Evo koji znakovi upućuju da je osoba imala emocionalno zlostavljačkog roditelja:

1. Bili su preterano ćudljivi

Ako ste se zbog roditeljskih promena raspoloženja osećali kao da uvek hodate po jajima i uvek ste bili nervozni i uplašeni šta će se dogoditi (čak i ako se nikada ništa ‘loše’ nije dogodilo), to je emocionalno zlostavljačko ponašanje. Ovaj viši nivo stresa tokom odrastanja uzrokuje promene u telu i mozgu, što može imati dugoročne učinke na zdravlje.

2. Bili su preterano kritični i negativni prema vama

Preterano kritičan roditelj koji se usresredio na negativne stvari o vama je emocionalni zlostavljač. Ako još uvek možete da čujete negativne komentare roditelja u svom umu, ili vam i dalje svakodnevno govore takve stvari, znate da iskazuju svoja negativna osećanja o sebi na vama. Međutim, to kod deteta može dovesti do problema sa samopoštovanjem i nesigurnosti. Kao odrasla osoba i vi ste previše kritični prema sebi.

POGLEDAJTE JOŠ:

3. Negirali su vaše emocije

Baš kao što biste želeli da vaš romantični partner bude emocionalno dostupan, razmislite da li je vaš roditelj to bio. Jesu li vam roditelji govorili da ste preosetljivi ili da pokušavate samo da privučete pažnju?

4. Bili su pasivno-agresivni

Kad je neko pasivno-agresivan, ne govori šta ga stvarno muči. Pasivno-agresivan roditelj je „prijatan“ na površini , ali „hladan“ ispod, a to je verovatni znak emocionalnog zlostavljanja.

5. Bili su preterano anksiozni

Ako je vaš roditelj bio preterano anksiozan i uvek je tražio da mu pomognete ili da se brinete o njemu ili njegovim potrebama, dete nesleđuje deo te teskobe. Povećan nivo nelagodnosti takođe može dovesti do povećanog nivoa kortizola u detetu, za koji se pokazalo da uzrokuje zdravstvene probleme kasnije u životu.

6. Stvarali su osećaj krivice

Verovatno možete prepoznati kada vas neko okrivljuje za nešto, ali ključno je da razmislite da li se to događalo i u vašem detinjstvu. Jesu li vam roditelji govorili „Toliko sam se toga odrekao da bi se ti tako ponašao prema meni?“.

7. Ignorisali su vas

Nije li frustrirajuće kada želiš da razgovaraš o problemu s nekim, a svi te ignorišu? Pa, takav je slučaj i s emocionalno nasilnim roditeljem. Ako si ih uznemirio, ignorisali su te sve dok im se nisi izvinio.

8. Bili su fizički prisutni, ali emocionalno odsutni

Je li roditelj bio tamo, ali ne baš tamo? Je li roditelj bio fizički prisutan, ali inače odsutan – radio je na računaru, telefonu ili zaključan u kancelariji, razgovarao je sa svima osim s vama, ili izgubljen u drogi ili alkoholom? Sada, kao odrasla osoba, možda ne znate kako da komunicirate s ljudima na zdrav način, ili se možete da se osećaze nepovezano i izgubljeno.

9. Bili su previše uključeni u vaš život

Ako je vaš roditelj bio previše uključen, do te mere da je stalno gledao vaš dnevnik, profile na društvenim mrežama, vaše e-mailove i uvek upadao u vaše razgovore. Jeste li tokom odrastanja imali osećaj odgovarajućeg prostora – fizičkog, mentalnog i emocionalnog?

Foto: Shutterstock

10. Krivite sebe za loše ponašanje drugih

Kada neko loše postupa s vama, krivite sebe, a ne njih? To može biti još jedan znak da je roditelj bio emocionalno nasilan. Ako vas neko povredi ili se loše odnosi prema vama, to je njemu „na čast“. Međutim, ponekad kao deca naučimo da moramo da tešimo ljude koji se loše odnose prema nama kako bismo preživeli. Kao odrasli, možemo dalje tako da se ponašamo ili da promenimo odnos prema sebi i drugima.

11. Pokazujete autodestruktivno ponašanje

Autodestruktivna ponašanja, poput zavisnosti, rizičnog seksa ili samopovređivanja, mogu biti način suočavanja s velikim osećanjima. To može biti još jedan znak da je roditelj bio emocionalno nasilan. Naravno, nisu svi ljudi koji pokazuju takva ponašanja imali toksične roditelje, ali često se utvrdi povezanost.

12. Duboko u sebi osećate ljutnju prema roditelju

Ako još uvek osećate ljutnju prema svom roditelju, moguće je da je to zbog toga kako su se ponašali prema vama u prošlosti. Toksičan roditelj je možda sada dobar prema vama, ali i dalje osećate ljutnju, bes ili nelagodnost. Možda jer ste blokirali njegove uvredljive postupke.

Foto: Shutterstock

13. Bojite se kako će roditelj reagovati na vaše odluke

Ako se još uvek bojite kako će roditelj da reaguje na većinu vaših životnih odluka, odnosno s mišlju da ih neće odobriti, možda ste odrastali u emocionalno nasilnom odnosu. Roditelj koji je bio previše kritičan prema svojoj deci odgaja dete tako da se ono zapravo kasnije boji donošenja odluka. To ne znači uvek da je bilo prisutno zlostavljanje, ali je znak da je roditeljski stil bio štetan.

14. Pokušavate da upravljate partnerskim emocijama

Jasan pokazatelj da ste imali emocionalno zlostavljačkog roditelja može se pronaći u tome kako se odnosite prema svom partneru. Kada roditelji potiskuju svoje emocije, deca nauče da brinu o svojim osećanjima poput njih ili preokrenu uloge, pa dete usvaja odgovornost roditelja jer roditelj nije sposoban samostalno da se snađe. Kasnije kada odrastete, moguće je da bežite od odgovornosti ili govorite „žao mi je“ kada to ne mislite ili čak osećate krivicubez razloga.

15. U toksičnoj ste vezi

Ako se uhvatite da često birate romantične partnere koji imaju osobine poput vaših roditelja, i dobrih i loših, to je znak da možda vaše detinjstvo nije bilo emocionalno zdravo. Često biramo partnere zbog kojih se osećamo poznato. Ako smo došli iz nasilnog ili emocionalno zapuštenoe zajednice, skloni smo da privučemo ljude koji će se prema nama jednako odnositi. Naravno, možete prekinuti vezu, ali prvi korak je to primetiti.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram