11 ranih znakova trudnoće

Beba i porodica 03. maj 202113:35 > 13:40
trudnoća
Trudnoća; Foto: Bill Miles / ImageSource / Profimedia

Neke znakove osećate samo u prvim mesecima trudnoće, a onda se povremeno ublažavaju.

Izostanak menstruacije

Kašnjenje menstruacije najčešći je pokazatelj rane trudnoće. Kada kasni, ženama je trudnoća prva najčešća misao koja prolazi kroz glavu, piše The Sun.

Umor

Osećaj umora i nedostatak energije neki su od znakova rane trudnoće. Hronični umor najčešće se javlja u prvom tromesečju, ali i neposredno pre porođaja kako raste nivo progesterona.

Glavobolja

Glavobolje su česte u prvim mesecima trudnoće, ali vremenom se ublažavaju. Hormonalne promene, fluktuacije u težini, stres, nedostatak fizičke aktivnosti samo su neki od uzroka glavobolje tokom trudnoće.

Nadutost

Može biti pokazatelj i drugih stanja, ali i trudnoće. Iako se stomačić počinje primećivati u drugom tromesečju, nadutost se može javiti ranije.

Češći ili ređi odlazak u WC

Ova pojava javlja se zbog porasta hormona progesterona, ali i zbog drugih razloga jer bubrezi moraju napornije raditi kako bi izbacili višak tečnosti ili materica vrši pritisak na bešiku.

Jutarnja mučnina

Ponekad promene u telu koje se prilagođava trudnoći, na primer osetljivost na razne mirise i ukuse, mogu dovesti do osećaja mučnine.

Pročitajte još:

Krvarenje

Dve nedelje nakon začeća, trudnica može uočiti malu količinu vaginalnog krvarenja.

Vrtoglavica

Rani meseci trudnoće mogu biti praćeni vrtoglavicom što može otežati izvršavanje svakodnevnih zadataka. To može biti povezano i s padom šećera u krvi ili dehidracijom, ali i s nedovoljnim unosom kalorija ili anemijom.

Osetljivost grudi

Iako se ovo događa i u PMS-u, za vreme menstruacije, obično dve nedelje nakon začeća žene se često žale na osetljive grudi. To je uzrokovano povećanim nivoom hormona progesterona i estrogena, kao i povećanim protokom krvi u tom području.

Promene raspoloženja

Zbog trudnoće se javlja razdražljivost, ali ne samo zbog hemijskih promena u telu, već i zbog mogućeg stresa i brige zbog činjenice da dolazi beba.

Valunzi i osećaj vrućine

Valovi vrućine obično se povezuju s menopauzom, ali više od trećine žena doživljava nalete toplote tokom trudnoće. Trudnice često kažu da se osećaju ‘toplije’ nego pre i da se više znoje. To se javlja zbog hormonalnih promena, prenosi 24sata.hr.

***

Bonus video:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram