10 letnjih pravila ponašanja za vlasnike pasa

Psi, pas, bazen, leto, vrućina
Foto: Shutterstock

Kućni ljubimci poput pasa i mačaka zbog svoje dlake su izloženi još većim opasnostima u letnim mesecima nego ljudi. Evo kako možete smanjiti mogućnost da vaš voljeni mezimac dobije toplotni udar.

1. Neke rase podložnije su toplotnom udaru od drugih
Buldozi i labrador retriveri spadaju u grupu pasa koji su podložniji toplotnom udaru od drugih rasa. U rizičnu grupu spadaju i svi psi koji imaju debelo krzno, zdravstvene poteškoće ili višak kilograma, piše zadovoljna.hr. 

2. Toplotni udar može se dogoditi i na 22 stepena
Umor usled visokih temperatura kod kućnih ljubimaca može se dogoditi u roku od 15 minuta od izlaganja visokoj temperaturi.

Životinje su vrlo dobre u skrivanju simptoma, pa je važno posvetiti im veliku pažnju, čak i kada su temperature relativno prijatne, odnosno iznose oko 22 stepena, tvrdi veterinarka Grečen Hageman iz Čikaga.

POGLEDAJTE JOŠ:

3. Često im menjajte posude s vodom
Ne terajte svoje kućne ljubimce da čekaju ispod slavine koja curi u potrazi za vodom. Redovno čistite posudu s vodom i menjate im svežu vodu kako bi izbegli dehidraciju.

4. Dodajte u vodu nekoliko kockica leda
Trener pasa Nikol Elis savetuje da psima u posudu s vodom stavite i nekoliko kockica leda, kako bi voda što duže ostala osvežavajuća. Možete im dati ohlađene komadiće lubenice koje ste zamrznuli u manje kocke.

5. Držite pse podalje od vrućeg asfalta
Ako ne možete da ržite ruku prislonjenu o vruć asfalt duže od pet sekundi, to je jasan znak da je on pretopao za šapice vašeg voljenog psa. Upravo zato šetajte psa u ranim jutarnjim ili kasnijim večernjim satima.

6. Dopustite im da se rashlade
Većina pasa voli se da se osveži u vodi, pa ako ste u prilici, odvedite ih na neku plažu za pse ili im dopustite da se okupaju u dečjem bazenu u dvorištu svoje kuće. U svakom slučaju, poželjno je izbegavati igre sa štapom jer one nisu dobre za vašeg psa.

7. Nekad ih je bolje ostaviti kod kuće
Tokom lepih sunčanih dana, mnogi vlasnici pasa će poželeti da na izlet povedu i psa. Zbog krzna oni se lakše zagrevaju od ljudi, pa ih je nekada bolje ostaviti u klimatizovanom domu, ističe Elis.

8. Ohladite pse modnim dodacima
Od topolotnog udara vašeg psa može spasiti i pokoji modni dodatak. U prodavnicama za kućne ljubimce prodaju se marame za hlađenje koje psi nose oko vrata, a koje im pomažu da podnesu jake letne vrućine.

Na tržištu su dostupne i prostirke za hlađenje koje su prigodne za domove bez klimatizovanih uređaja ili za boravak na plaži.

9. Pazite na svog psa
Simptomi toplotnog udara uključuju nemirno kretanje životinje, teskobu, crvenilo desni ili pojačano kucanje srca dok se odmaraju, što možete proveriti ako prislonite ruku na njihova prsa.

Možete proveriti ima li vaš ljubimac povišenu temperaturu rektalnim putem. Opasno je sve iznad 40 stepeni.

U ozbiljnim situacijama životinja može povraćati, imati proliv, napad ili čak krvariti. Čim primetite bilo koji od ovih simptoma, potražite pomoć stručne osobe.

10. Ne preterujte s hlađenjem
Nije dobro ni preterivati s hlađenjem psa koji je bio izložen visokim temperaturama.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram