Uputstvo za čestitanje Osmog marta

Stav 08. mar 202111:43 > 11. maj 2021 13:59
protest; žene
Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

"Neću ružu, hoću revoluciju", slogan je grafita koji je jednog Osmog marta osvanuo na ulicama Beograda. I savršeno dočarava nastojanja da Međunarodni dan žena prestane da bude praznik na koji dobijamo poklone, već da to bude prilika da nastavimo borbu za dostojanstven položaj u društvu. Feministička Fejsbuk stranica "Krajnje neurančunljive" ima odlična uputstva za čestitanje praznika ženama.

Kako dostojanstveno čestitati ženama Osmi mart?

Prvo, ne oslovljavajte nas sa „dame“ – jer je ovo radnički praznik i samim tim suprotan konceptu „dame“. Žene oduvek krvavo zarađuju za svoj hleb. Ekonomska nezavisnost žena ključna je za njihov bolji položaj u društvu, ali i kao radnice one su ugnjetavane. Osmog marta se obeležava i sećanje na požar u fabrici tekstila u Njujorku kada je poginulo preko stotinu žena. Smatra se da su radnice bile zadržane unutar fabrike kako bi bile sprečene da štrajkuju sa drugim radnicima.

Drugo, nemojte nas zvati „nežniji“ i „lepši“ pol, jer je pol isključujuća kategorija, koja takođe ograničava ono što može da bude jedna žena. Vreme je da se sruši ideal žene kao slabašne, nemoćne princeze koja čeka svog princa, kao ličnost svedena na svoj fizički izgled.

Pročitajte još:

Treće, nemojte žene svoditi na majke, jer one postoje i van svojih reproduktivnih sposobnosti. Da se žena i danas vidi kao „mašina za rađanje“ najbolje svedoče jeziva iskustva iz ginekoloških ordinacija.

Četvrto, nemojte nam čestitati tako što ohrabrujete konzumerzam – i to poklanjajući nam stvari koje društvo unapred očekuje da bi trebalo da nam se svide. Ida Prester čestitala je Osmi mart odličnom idejom – vi budite te koje će „ženske“ stvari poklanjati svojim partnerima.

Peto, ukoliko žena kojoj čestitate izrazi negodovanje, nemojte je ubeđivati da bude vesela, jer je „ovo njen dan“. Verovatno su sve žene u nekom trenutku života čule rečenicu da će „biti lepše ako se nasmeju“ – jer društvo očekuje da uvek budemo tople, predusetljive i spremne da ugodimo drugima.

Šesto, nemojte očekivati da žene budu srećne jer ih na taj jedan dan tretirate kao sebi ravne. Ostaje još 364 dana straha, seksualnog zlostavljanja, maltretiranja, stalnog društvenog pritiska…

Najzad, ako baš insistirate na kupovini cveća, kupite ga od žena.

Foto: Facebook printscreen / Krajnje Neuračunjljive

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram