Nisu svi muškarci krivi, ali sve žene jesu žrtve

Stav 15. mar 202113:24 > 11. maj 2021 13:52
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Novi viralni hešteg se pojavio na Tviteru, nakon brutalnog ubistva Britanke Sare Everard - #notallmenbutallwomen. Žene širom sveta služe se ovom oznakom da ukažu na uznemiravanje i nasilje koje je doživelo mnogo žena, u svim delovima sveta.

Pre svega, ovaj hešteg je odgovor na drugi Tviter trend, koji je bio popularan i pre užasnog zločina u Velikoj Britaniji.

Hešteg #notallmen, odnosno „nisu svi muškarci“ nastao je kao odgovor na pokret #metoo kojim su žene ukazivale na seksualno zlostavljanje i uznemiravanje. U pitanju je bio muški odgovor na taj pokret, jer su se neki našli uvređeni navodnom generalizacijom muškaraca. Želeli su da na taj način daju do znanja da nisu svi muškarci nasilnici i predatori.

I to je naravno tačno, ali to je promašena poenta. Poruka žena nikada nije bila da su svi muškarci nasilnici, već da je nasilje toliko učestalo da je neki oblik seksualnog zlostavljanja ili uznemiravanja doživela bukvalno svaka žena. Nisu svi muškarci nasilnici, ali sve žene jesu žrtve. Ne osećaju se bezbedno kada se vraćaju kući same po mraku. Doživele su dobacivanja na ulici i nepristojne dodire u prevozu ili gradu, a stopa ubistava i nestanka žena visoka je i u najrazvijenijim zemljama sveta.

Nisu svi muškarci seksualno zlostavljali žene, ali svaka žena ima lična iskustva sa mizoginijom. Zato je pokrenut hešteg #notallmenbutallwomen koji ukazuje na činjenicu da se žene ne osećaju dovoljno bezbedno poput muškaraca. I da su, naravno, strahovi žena i te kako opravdani.

Žene iz celog sveta dele intimne priče o seksualnom zlostavljanju i uznemiravanju, a mnoge od njih su napisale da ne mogu ni da se sete svakog puta kada su doživele neprijatna ili traumatična iskustva.

Ukoliko ste žena, sigurno su vam davali savete da nosite biber sprej, da izbegavate poglede, da se pretvarate da razgovarate telefonom, da nosite ključeve u rukama, da izbegavate mračne ulice, da ne uzvraćate na komentare….

*

*

*

*

*

Nestanak i smrt Sare Everard, 33-godišnje direktorke marketinga iz južnog Londona, i hapšenje policajca optuženog za njeno ubistvo, izazvali su buru u Velikoj Britaniji i pokrenuli ovaj hešteg.

Ranije ovog meseca, Everard je nestala dok se vraćala kući nakon posete prijatelju. Bili su udaljeni 50 minuta peške.

Izašla je iz kuće prijatelja oko 21 sat, razgovarala je sa svojim dečkom telefonom oko 14 minuta, a poslednji put je primećena na snimku kamere u 21:28.

Dan kasnije, 4. marta, njen dečko je pozvao policiju da bi prijavio da je nestala. U utorak 9. marta, policija je izvršila dva hapšenja – prvo je bilo hapšenje 48-godišnjeg policajca Vejna Kuzensa zbog sumnje da je kidnapovao Saru. Zatim su uhapsili i ženu zbog sumnje da je pomagala napadaču.

Kuzens je u policiji radio dve godine, a britanski mediji pišu da je takođe osumnjičen za nepristojno izlaganje u odvojenom incidentu.

U sredu (10. marta) policija je otkrila ostatke tela u šumovitom području grada, a u petak su upotrebom zubnih kartona potvrdili da je telo Sare.

Slučaj je izazvao veliku buru u zemlji, traže se ostavke, a građani su izašli na ulice na protestuju. Na brednju za Saru došlo je i do sukoba sa policijom, a posetila ga je i Kejt Midlton.

Sarino ubistvo je pokrenulo još jedan, potresan hešteg na društvenim mrežama.

#SheWasJustWalkingHome – ona se samo vraćala kući.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram