Šest načina da se priberete kad ste na ivici da pobesnite

Foto: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Možda vas je iznervirao član porodice ili kolega, ili ste saznali baš loše vesti. Šta god da je slučaj, potpuno je normalno da se osećate kao da ćete da pobesnite i izderete se na nekoga. Ali gubitak smirenosti samo će izazvati više problema. Zato je važno da znate za nekoliko taktika da biste se vratili sa ivice.

Kada primeti pretnju – bilo da je to vaše dete koje vrišti ili toksični šef – vaše telo se ponaša kao da će se suočiti sa opasnošću.

Biti uznemiren, dakle, nije samo emocionalno, već i fizičko iskustvo, primećuje dr Lori Rajland, psihoterapeutkinja. Drugim rečima, kad ste na ivici poludite, jednako je važno da umirite svoje telo kao i svoj um.

Evo šest jednostavnih predloga odobrenih od strane stručnjaka koji će vam pomoći da se smirite.

Udahnite duboko

Koliko god otrcano zvučalo, duboko disanje je važan način da signalizirate svom telu da, iako se pretnja čini ogromnom, zapravo ste bezbedni. Psihoterapeutkija Lesli Smit preporučuje brzu vežbu koja se zove 4-6-8.

Prvo udahnite brojeći do četiri, zadržite dah dok brojite do šest, izdahnite brojeći do osam, a zatim ponovite.

Žena, devojka, tuga, glavobolja
Foto: Shutterstock

Prizemite se sa svojih pet čula

Korišćenje vaših pet čula je još jedan jednostavan, ali moćan način da podsetite svoj nervni sistem da, uprkos stresorima, vaše telo ne mora da puca po svim šavovima.

Dr Moli Duter-Ansari, docentkinja na Programu za savetovanje Univerziteta Bredli, kaže da angažovanje svakog od vaših pet čula može da vrati vaše telo u sadašnji trenutak, gde je lakše videti stvarnost onakvom kakva jeste.

Duter-Ansari predlaže jednostavnu vežbu u kojoj imenujete jednu stvar koju možete videti, pomirisati, dodirnuti, okusiti i čuti. Dok ste pri tome, udahnite nekoliko puta duboko. Kako postajete svesniji svog okruženja, vaše telo bi trebalo da dobije poruku da situacija nije tako strašna kao što ste mislili – i biće vam lakše da se izvučete iz stresa.

Pokrenite svoje telo

Kada ste na ivici da izgubite hladnokrvnost, vaše telo zadržava mnogo energije. Jedan od načina da se oslobodi taj višak energije je da se pokrenete.

Fizički pokret može vas sprečiti da emocionalno eksplodirate u trenutku. Osim toga, psihoterapeutkinja Heder Kent ističe da vežbanje oslobađa hormone koji smanjuju stres poput endorfina, što može pomoći u poboljšanju raspoloženja.

Foto: Shutterstock

Ispričajte šalu

Možda deluje kontraintuitivno u situaciji koja vam izaziva veliki stres, ali Kent kaže da je humor dobar način da pomognete vašem mozgu da promeni brzinu.

„Šaliti se o tome šta se dešava, u zavisnosti od situacije, može biti prilično efikasno u promeni raspoloženja u prostoriji, što onda vraća fokusiranje na rešenja“, kaže Kent.

Razmislite o sopstvenim mislima

Lako je fokusirati se na teške stvari, posebno kada ste pod stresom. Problem je u tome što pustite da vaše misli nekontrolisano teku, što može pojjačati osećaj preplavljenosti.

Ako se nađete na ivici da izgubite smirenost, Duter-Ansari kaže da je važno da proverite svoje misli. Da li ste previše crno-beli u vezi sa situacijom sa kojom se suočavate? Ako je tako, možda je vreme da unesete malo logike u svoje iracionalno razmišljanje.

Jednom kada identifikujete misli koje doprinose vašem stresu, poradite na tome da ih zamenite realističnijim – na primer, ovaj trenutak je težak, ali ćete ga proći, kao i uvek.

Pesimista, žena, tuga, tužna devojka
Foto: Shutterstock

Zatražite podršku

Kada prođete kroz početni trenutak stresa, fokusirajte se na smanjenje efekata stresa u vašem životu. Dovoljno spavanja, pravilna ishrana, vežbanje i odvajanje vremena za sebe mogu vam pomoći da bolje tolerišete stres, tako da ćete biti manje skloni da poludite kada teški trenuci neizbežno dođu.

A ako ste uporno pod stresom ili se borite sa anksioznošću koja narušava vaše funkcionisanje, obratite se terapeutu ili razgovarajte sa svojim lekarom. Život je stresan, ali ne bi trebalo da se nosite sa svim problemima sami.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram