Otkrivamo kako vratiti balans ako ste ustali na ‘levu nogu’

jesenja melanholija
Kafa napolju može promeniti ceo dan, Foto: Zulfiia Ishmukhametova / Alamy / Alamy / Profimedia

Dobar početak jutra pravi ogromnu razliku u raspoloženju ostatak dana, a otkrivamo kako da povratite balans čak i kada ustanete na levu nogu.

Svima nam se dogodilo, nažalost, ne jednom. Bilo da se nismo dovoljno naspavali, bilo da smo zaboravili kišobran kada je krenuo pljusak, zajednički imenilac je “ustajanje na levu nogu”. Pravilno započinjanje dana može napraviti ogromnu razliku u vašem raspoloženju tokom popodneva i večeri, jer nam se čini da je sve loše nahrlilo na nas i baš nas “krene”. Na sreću, ako se to dogodi, postoje načini da preokrenete dan i da se počnete osećati srećnije, opuštenije, pa čak i bezbrižno, piše Ljepota&Zdravlje.

Ako ste se probudili tužni

Iako se ne sećate, možda ste sanjali nešto neobično ili ste dan pre imali tešku situaciju. Niži nivo serotonina može dovesti do depresije, zato je cilj ujutru podići nivo. Ne, nemojte posezati za čokoladom. Podignite roletne, otvorite prozor. Ako imate terasu ili balkon, izađite s kafom i deset minuta i budite u tišini. Nemojte paliti društvene mreže i isključite se. To će vam pomoći prirodno povisiti nivo serotonina te da se osećate malo spokojnije.

Ako ste se probudili umorni

Joj, znate onaj osećaj koji je kao da niste ni spavali. Tada započnite dan ledenom čašom vode. To može pomoći u podsticanju adrenalina koji će ubrzati srce i povećati protok krvi u mozak. Probajte i skočiti pod hladan tuš, ako možete. Hladna voda pojačava cirkulaciju vašeg tela, što znači da vašem telu treba više kiseonika, pomažući vam da se osećate budnije i svežije. Takođe, pomoći će vam i jutarnja vežba, čak i ako je to jutarnja šetnja. Izađite stanicu tramvaja pre ili parkirajte automobil udaljeno od kancelarije. Napunićete se energijom i ubrzati metabolizam.

Ako ste se probudili zabrinuti

Svi znamo da svakodnevica nije ispunjena cvećem i nekad je teško ne odneti probleme u krevet. Ako su obaveze ili slični stresori prvo na što ste pomislili ujutru, pokušajte odraditi vežbe disanja. One smiruju nervni sistem i s vremenom postaju delotvornije. Postoji nekoliko tehnika, a najjednostavnija je – disanje i vizualizacija vašeg daha.

Kad udišete, zamislite svoj dah kako putuje u nos, kroz celo telo i opet izlazi. Zamislite da putuje sve do vaših nožnih prstiju i prstiju, pre nego što se vrati tokom vašeg izdaha. Usresređenjem na disanje aktivira se vaš parasimpatički nervni sistem, koji usporava otkucaje srca i podstiče vaše telo da se smiri i opusti. A možda je i bolje da ne pijete kafu ako ste nervozni – uzmite čaj.

***

Bonus video: Joga vežbe

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram