ISPRAVKA NETAČNE INFORMACIJE Optička iluzija ne otkriva ništa o nivou stresa

stres
Foto: Weinstein CompanyColl / Everett / Profimedia

ISPRAVKA Naš portal je prvobitno objavio da je japanski neurolog stvorio optičku iluziju koja otkriva nivo stresa. Međutim, ta informacija je netačna. Izvinjavamo se čitaocima na plasiranju netačnih informacija.

„Ako je slika mirna – i vi ste mirni. Ako se slika malo pomera, pod stresom se.“ – Nije tačno!

 

Iluzija se zasniva na radu psihologa, a ne neurologa, dok je samu sliku napravio ukrajinski grafički dizajner. Stručnjaci za psihologiju rekli su za AFP da se ona ne može koristiti za testiranje nivoa stresa.

Akijoši Kitaoka, na čijem je radu, kako kaže, Perepadia zasnovao sliku, profesor je psihologije na Univerzitetu Ritsumeikan u Osaki u Japanu. Prema navodima na njegovoj ličnoj internet stranici, proučava vizuelnu percepciju i iluziju. Internet stranica ima više primera optičkih iluzija, uz objašnjenja kako te iluzije funkcionišu.

U mejlu AFP-u od 29. septembra 2023, Kitaoka je rekao da je tvrdnja da optička iluzija koja kruži društvenim mrežama može meriti nivo stresa „neosnovana laž“.

Kitaoka je još od 2011. na svojoj internet stranici komentarisao tvrdnje da se različiti primeri njegovih vizuelnih iluzija mogu koristiti kao testovi za stres.

Još jednom se izvinjavamo čitaocima na plasiranju netačnih informacija.

BONUS VIDEO: Joga za zauzete mame

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram