Scenografija filma „Parazit“ inspiracija za stan u Ljubljani

Ljubljana
Foto: YAY Media AS / Alamy / Alamy / Profimedia

Film “Parazit” bio je veliki hit 2019. godine, a ujedno i scenografska inspiracija za uređenje enterijera jednog stana u Ljubljani.

Klijentkinja kao najveća inspiracija

Autorke iza GAO arhitekti, Petra Zakrajšek, Sara Hočevar i Urška Černigoj su bile inspirisane  izduženim rasporedom stana i osvetljenjem koje prati celinu osnove. Ipak, kako dodaju, najveća inspiracija potekla je od same klijentkinje koja je influenserka redovnom aktivnošću na društvenih mrežama i živi zaista dinamičnim životom i stalno je u pokretu.

„Stoga je centralna tema našeg dizajna bila da istaknemo lepu odeću, predmete, prostore i ambijente, i promovišemo ih na najbolji mogući način”, kažu ljubljanske arhitektkinje, prenosi portal Gradnja.

Kako dodaju, balans između harizme prostora i harizme životnog stila klijentkinje ogleda se u toplini koja je stvorena dodavanjem drvenog plafona, elemenata od ratana i somota, delikatnih zavesa i drugih dodataka. “Naša primarna želja je bila da stvorimo entitet koji je mekan, ženstven, pun udobnosti i blagih prelaza, kao i svetlosnih pasaža koji diktiraju ritam od naglašenog ka nenaglašenom”, ističu autorke.

Šetnja kroz enterijer počinje ulazom sa ormanom u glavnom hodniku koji deluje kao svetleće telo koje nežno uokviruje klijentkinjinu kolekciju dizajnerskih cipela i modnih tašni koja oduzima dah. Levu stranu stana karakteriše grandiozna glavna spavaća soba sa kupatilom, garderoberom i ogromnim centralnim budoarom sa tri ogledala. Stakleni zid omogućava pogled na kupatilo, a zavese sa spoljašnje strane pružaju intimnost. Sa leve strane, prostor lagano prelazi u centralni dnevni boravak gde simbolična okrugla štukatura povezuje sva tri seta – kuhinju, dnevni boravak i trpezariju.

Moderan enterijer pun kontrasta

Kuhinjski prostor je omekšan nežnom zavesom koja funkcioniše kao završni dodir svih visokih elemenata, dok je dnevni boravak naglašen nežnom siluetom sofe. Tekstilni paneli u delikatnim drvenim okvirima zamišljeni su kao vizuelna pozadina za ovalni sto ukrašen puder-roze stolicama i prelepim lusterom.

„Izgled enterijera je moderan, ali pun kontrasta između topline i intimnosti doma, smele ekstravagancije vlasnice i elemenata prisutnih u  prostoru”, kažu arhitektice koje su u svojoj objavi na Instagramu naglasile i da su inspiraciju za ulaz sa impresivnim garderoberom pronašle gledajući film „Parazit“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram