Pet životnih lekcija Kianu Rivsa za razmišljanje

Poznati 03. sep 202100:05 > 00:05
Kijanu Rivs
Kijanu Rivs glumac Foto:SplashNews.com / Splash / Profimedia

Glumac Kijanu Rivs slavi 57. rođendan. Dobri duh Holivuda, kako ga često nazivaju, rođen je 2. septembra 1964. godine, a danas pripada holivudskim zvezdama koje javnost najviše voli i ceni. Njegov život obeležile su brojne tragedije, ali uprkos svim izazovima koje je život stavljao pred njega uspeo je da postane jedan od najuspešnijih svetskih glumaca i inspiracija ljudima širom sveta.

Ovaj glumac bio je buntovnik od malih nogu, a uprkos uspešnoj karijeri, nije dopustio da novac upravlja njegovim životom, piše Zadovoljna.hr. Kijanu Rivs je osoba od koje možemo naučiti brojne vredne životne lekcije, a njih pet donosimo u nastavku, prenosi zadovoljna.hr. 

1. Težak početak ne mora definisati ostatak našeg života

Već je rani život ovog glumca bio obeležen nestabilnostma koje su ga pratile kroz detinjsvo i tinejdžerske godine. Kad je imao samo tri godine, njegov otac napustio je porodicu, a kasnije je završio u zatvoru zbog prodaje kokaina. I sam Kijanu svojevremeno je izjavio da je priča o njihovom odnosu puna boli, jada i gubitka.

Nakon razvoda, glumčeva majka zaposlila se kao kostimografkinja nakon čega je sa decom proputovala celi svet. Na kraju su se zadržali u Torontu u Kanadi. Za samo pet godina Kijanu je promenio četiri srednje škole, a iz jedne je i izbačen. Za sebe je rekao da je u to vreme bio previše razuzdan i kako nije bio „najbolje podmazan stroj“ kada je u pitanju škola.

Za razliku od škole, u hokeju na ledu bio je odličan, ali povreda ga je zaustavila u naumu da postane profesionalac. S devet godina počeo je nastupati u raznim pozorišnim predstavama, a glumom se bavio i veći deo srednje škole koju je na kraju i napustio kako bi nastavio filmsku karijeru.

A sada dolazimo do bitnog dela. Iako njegov život nije započeo u stabilnom, tipičnom porodičnom okruženju, Kianu je izrastao u čoveka koji preuzima odgovornost za vlastiti život i odluke. Dok bi mnogi nalazili opravdanja za neuspeh u porodičnoj priči, on je odlučio pronaći stabilnost i ostvariti vlastite težnje. Mnogi od nas svoje životno putovanje započinju na kamenitom tlu, ali ovaj glumac dokazao je da je na nama samima odluka kako će nam proći ostatak života.

Aleksandra Grant i Kijanu Rivs
Aleksandra Grant i Kijanu Rivs; Foto: JIM RUYMEN / UPI / Profimedia

2. Velikodušnost neka bude ispred materijalnog bogatstva

Procenjuje se da je samo glumeći u Matriks filmovima Kijanu zaradio oko 110 miliona dolara. Navodno je od tog iznosa, 75 miliona dolara dao timu za specijalne efekte i kostimografima. Ekipi kaskadera kupio je, pak, Harli Dejvidson motocikle.

Njegova velikodušnost jedan je od razloga zbog kojih ga obožavaju milioni ljudi širom sveta.

Tokom godina milione dolara dao je u dobrotvorne svrhe, raznim akcijama i organizacijama. Osnovao je i privatnu organizaciju za rak koja pomaže dečjim bolnicama i istraživanjima ove teške bolesti. Svoje ime nikad ne vezuje za svoje dobrotvorne priloge niti preuzima zasluge. To je jednostavno deo njegovog života.

U jednom intervjuu 2003. godine rekao je da je novac poslednja stvar o kojoj razmišlja, kao i da bi od onoga što ima mogao živeti idućih nekoliko stotina godina.

Naravno da nije svakome lako donirati iznose koje donira ovaj glumac, ali isto tako on nije obavezan da to čini, a ipak je velikodušan, dobri duh Holivuda koji svojim delima nadahnjuje i druge koji su u mogućnosti da podele svoje bogatstvo.

3. Iskoristite svaki trenutak u životu

Nakon što je preživeo smrt najboljeg prijatelja Rivera Feniksa, gubitak ćerke u osmom mesecu trudnoće, a onda i smrt bivše partnerke u saobraćajnoj nesreći, Kijanu je bio slomljen i utonuo je u tugu. Ali je čak i iz svih tih teških trenutaka uspeo izvući važnu pouku – treba živeti svaki trenutak u životu kao da je poslednji.

Kako i sam kaže, jedino što imamo sigurno je sadašnjost zbog čega je važno ceniti svaki trenutak i ništa ne ostavljati za kasnije.

Niko od nas neće živeti večno, pa vas molim da prestanete odgađati. Jedite tu ukusnu hranu, hodajte po suncu, skočite u more. Budite blesavi, budite dobri, ljubazni, čudni… Nema vremena ni za šta drugo, rekao je svojevremeno.

4. Neka vas vodi strast

Kijanu Rivs savršen je primer čoveka koji je svoje ambicije, moral i sklonosti stavljao ispred zarade. Čak je i na početku karijere često pristajao na glumu u reklamama koje su mu se sviđale.

Možda je najpoznatiji primer da sledi logiku „radi ono što voliš“ situacija u kojoj je odbio 11 miliona dolara za ulogu u nastavku filma „Brzina“ ili priliku da glumi u filmu „Vrućina“ uz Roberta Denira i Al Paćina. Umesto toga, odlučio je biti deo skromne produkcije „Hamleta“ u jednom pozorišnom centru u Kanadi.

Naravno, novac i strast nisu međusobno isključivi. Moguće je imati oboje, ali danas se na ljude vrši pritisak da je novac važniji od sreće jer nas sreća ne može nahraniti, osigurati nam krov nad glavom i ugodan život.

Novac je, istina, odličan motivator, ali u određenim situacijama dobro razmislite je li vredno proćerdati deo života samo zbog zarade ili želite preuzeti rizik i slediti svoju strast.

5. Živite jednostavno

Kijanu Rivs je jedan od najplaćenijih glumaca u Holivudu, ali on je pre svega jednostavan čovek. Iako ima dovoljno novca da nosi najskuplju dizajnersku garderobu, vozi najskuplje automobile i živi u najluksuznijoj vili, bira skromnost.

Ako se on pita, bitne stvari u životu su najjednostavnije, mali detalji koji čine svakodnevicu.

„Živim u stanu i imam sve što mi je potrebno, zašto bih umesto toga izabrao veliku i praznu kuću“, rekao je u jednom intervjuu ovaj glumac.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram