Omiljena holivudska slatkica šokirala je svet metodama vaspitanja sina

Foto: A LONE WOLF / MEGA / The Mega Agency / Profimedia
Foto: A LONE WOLF / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Zbog čega je toliko kritikuju?

Ališa Silverstoun, koja se proslavila ulogom u filmu Clueless, glumom je počela da se bavi još kao tinejdžerka. Prvu ulogu je odigrala u komičnoj seriji The Wonder Years. Nakon toga je debitovala na filmu, erotskom trileru The Crush, u kojem je tumačila devojku koja želi da uništi život starijeg muškarca.

Upravo je zbog tog angažmana odlučila kao 15-godišnjakinja da pokrene proces emancipacije, odnosno da se oslobodi starateljstva roditelja, da postane punoletna pred očima zakona i tako stekne poslovnu sposobnost. Naime, snimanje je trajalo po cele dane.

Ipak, film nije doživeo veliki uspeh, ali zato joj je komedija Clueless iz 1995. donela slavu preko noći. U filmu je igrala slatku, ali razmaženu Šer Horovic. Komedija je postala hit i omogućila je Ališi ugovor s filmskim studiom Columbia-TriStar ugovor vredan između osam i 10 miliona dolara.

Foto: LESE/head to toe / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Glumica je nizala filmske angažmane jer je postala tražena u Holivudu, ali uskoro je odlučila da se skloni iz centra pažnje. Počela je da pristaje na uloge u manje izvikanim filmovima i pozorišnim predstavama.

Angažovala se u aktivizmu, tj. borbi za prava životinja i spasavanju okoline, a 1998. je postala veganka o čemu je javno progovorila.

„Shvatila sam da sam ja problem. Bila sam ljubiteljka životinja koja je jela životinje“, ispričala je.

Objasnila je kako je kroz detinjstvo stalno prestajala da jede meso, ali da je bilo teško držati se te odluke dok je bila dete.

Udruženje za zaštitu životinja PETA ju je 2004. proglasilo najseksi vegetarijankom, a nekoliko godina kasnije snimila je reklamu u kojoj je promovisala vegetarijanstvo. Bila je potpuno gola i uskoro je reklama povučena. Otvorila je i sklonište za napuštene životinje u Los Anđelesu i objavila dva veganska kuvara.

Glumica se 2005. nakon osam godina veze udala za muzičara Kristofera Džerekija s kojim je dobila sina Bera Blua. Razveli su se 2018. nakon nekoliko pokušaja da spase svoj brak.

„Još uvek se vole i poštuju i ostaće vrlo bliski prijatelji, ali zajednički su doneli odluku da će se rastati nakon 20 godina. Imaju sina kojeg će nastaviti da zajedno odgajaju“, izjavila je glumičina portparolka za časopis People.

Foto: PETA/Mega / The Mega Agency / Profimedia

Ališa je poslednjih godina u fokusu javnosti zbog odgajanja svog sina. Nedavno je rekla u podcastu The Ellen Fisher da su spavali zajedno kada je bio beba i da su to nastavili da rade i kada je porastao, piše story.hr.

„Ber i ja još spavamo zajedno. Biću u nevolji jer sam to rekla, ali zaista me nije briga“, rekla je kroz smeh.

Nakon toga je rekla da je spavanje u istom krevetu s detetom još jedna od drugačijih metoda koje je prigrlila.

„Stvari koje radim ne izmišljam. Ništa od toga nisam ja izmislila. Volela bih da preuzmem zasluge za sve to, ali nažalost nisam ja, samo sledim prirodu. I da, ako ste u divljini gde ima životinja i ako ostavite svoje dete negde samo, rizikujete da bude pojedeno“, ispričala je Silverstoun, koja je i svoje pse naučila na veganstvo.

ališa silverstoun
Foto: AKM-GSI / Backgrid USA / Profimedia

Dok neki kritikuju ovakav način odgajanja deteta, deo stručnjaka ističe da je važno da se roditelj i dete osećaju prijatno u takvom aranžmanu. Javnost još uvek pamti i kontroverzan video glumice u kojem je pokazala kako hrani svog sina. Naime, žvakala je hranu i davala sinu Beru kao što to rade ptice s ptićima. Deo fanova ju je branio i rekao da je to dobro za decu i da ima pozitivan učinak na njihov imunitet.

Šokirala je javnost i 2020. kada je rekla da se kupa sa svojim sinom.

„Sin i ja zajedno uživamo u zajedničkim kupkama, a kada on nije sa mnom, iskoristim to vreme da se sama opustim u kadi. To mi puno pomaže u rešavanju stresa“, rekla je za The New York Times.

BONUS VIDEO: Jelena Đoković: Šta me je privuklo konceptu svesnog roditeljstva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram