Novom porukom ženama Milan Marić opet pokazuje koliki je car

milan marić
Milan Marić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ako se neko pita zašto ga žene vole...

Pre više od godinu dana u Poljskoj je stupio na snagu kontroverzni zakon o zabrani aborusa. Poljakinje, prema tom zakonu, pravo na abortus imaju samo u slučajevima silovanja ili incesta ili kada trudnoća ugrožava život majke.

Od tada do danas u Poljskoj je zabeleženo nekoliko slučajava smrti mladih žena kojima su lekari mogli da spasu život, ali pozivajući se na ovaj zakon nisu reagovali.

Među onima koji su kazali šta misle o tome jeste i naš glumac Milan Marić.

On je na Tviteru, uz ironičnu opasku o pravima u Poljskoj, podelio jednu objavu o trenutnoj situaciji u toj zemlji što se tiče abortusa.

Kako kaže Jelena Šušanj sa Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, čije je reči Marić objavio na svom nalogu na Tviteru, Poljska je pre neki dan uvela obavezu registrovanja svake započete trudnoće. Svaki doktor moraće da upiše u registar svaku trudnoću čim je dijagnostikuje. Na taj način obezbediće se praćenje trudnoća i trudnica i sprečiti izvođenje abortusa.

Problem je, kako kaže Šušanj, kako će se dokazivati i kako će se računati pobačaji. Abortus je već zabranjen i propisane su visoke kazne za sve koji ga izvrše. Ovim registrom se targetiraju žene koje ne uspeju da izvedu trudnoću do kraja.

Ona je podsetila i na zloglasnu menstrualnu policiju u Rumuniji u doba Čaušeskog. Abortusi su takođe bili zabranjeni, porodice nisu imale sredstava da podižu brojnu decu, a su mnoga završila u užasnim sirotištima gde je smrtnost bila i do 50 odsto.

Time što je sa javnošću podelio ovaj kritički stav politike o abortusima u Poljskoj Marić je iznova pokazao da staje uz žene, ali i uz sve one kojima neizmerno treba podrška.

On je, naime, nedavno iskoristio svoj uticaj i da skrene pažnju na važne i plemenite pojave u Srbiji kao što je časopis „Liceulice“. Ovaj list već godinama pruža pripadnicima ugroženih grupa priliku da zarade.

Marić je pozirao sa jednim od prodavaca i time pokazao da uvek možemo biti plemeniti, ali i koliko je podrška drugima važna.

BONUS VIDEO: Robert de Niro – veliki glumac i oskarovac

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram