Životna priča najboljeg srpskog dizajnera koji se zvao Marko, a danas je Mia

Foto: Matt Crossick / PA Images / Profimedia

Hrabra i svoja!

Pre više od godinu dana, dizajnerka Mia Mitanovski ponosno je pokazala svoje lice na Instagramu.

Modna kreatorka iz Lazarevca, koja gradi veoma uspešnu karijeruvan Srbije, pre svega u Londonu, uspešno je prošla promenu pola. Njena životna priča je neverovatna i inspirativna, a modna vizija joj je među najorginalnijim na srpskoj modnoj sceni.

Miu Mitanovski je srpska javna scena upoznala kao Marka, a njene kreacije odmah su privukle pažnju.

Foto: Ray Tang / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nakon što je 2008. godine diplomirala u Beogradskoj školi za tekstil, modu i marketing u Srbiji, oduševila je domaću scenu već svojom prvom kolekcijom koja je imala naziv „Lejdi Makbet“.

Odmah je bilo jasno po čemu se izdvaja dizajn koji je Mitanovski predstavila: dramatične siluete, igranje s proporcijama, oštri kontrast crnog i belog, buntovni materijali kao što su PVC i koža.

Foto: Ray Tang / Shutterstock Editorial / Profimedia
Foto: Ray Tang / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Studirala sam književnost pre mode i uvek me je privlačilo pozorište. Moja upotreba crne u čitavoj kolekciji čini da ona deluje teatralnije i dramatičnije, a takođe crna pomaže u kontrastu i naglašavanju tekstura jer volim da se igram sa materijalima i tekstilom, a boja je veoma interesantna i inspirativna po tom pitanju. Takođe, ne radi se samo o atmosferi koju sam želela da prenesem, već i o pozorištu i strukturi, pa stoga crna boja dominira u celoj kolekciji“, rekla je u to vreme za Edge Fashion.

Foto: Ray Tang / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kolekciju je prikazala u Londonu, gde ju je zapazila Nikola Formiketi, urednica Dazed & Confused i u to vreme stilistkinja Lejdi Gage, pa je iskoristila je nekoliko komada Mitanovske u kratkim filmovima pevačice za turneju Monster Ball. Tako je Mitanovski dobila svoju ulaznicu za svet visoke mode.

Usledio je niz uspeha za dizajnerku: njeni radovi su predstavljeni u muzeju Balenciaga u Španiji, na izložbi Inside/Out SHOWstudio u Londonu, izložbi Ladi Gaga a Gogo u Parizu, u Pacha klubu na Ibici, na Stilo Festivalu u Kuala Lumpuru, ali i brojnim nedeljama mode širom sveta.

Njena odeća bila je deo modnih editorijala u časopisima: Dazed, Vogue.co.uk, Harper’s Bazaar, Elle, Grazia, L’Officiel, Cosmopolitan, Vision, Time Out, Q magazine, Hello! magazine, Wonderland magazine, I-D magazine, The Star paper, La Republicca…

Saradnja sa Lejdi Gagom je bila tek početak – jer je kasnije Mia oblačila brojne zvezde. Radila je kostime za koncert koji je Severina održala u Beogradu 2013. godine, a njene avangardne kreacije nosile su i Skank Anansi, Sofi Elis Bekstor, Paloma Fejt…

Za Elle je podelila kako izgleda njen kreativni proces kada osmišljava novu kolekciju.

„Razmišljam o tome šta me najviše izaziva i plaši. Tematika koja me isprovocira posluži kao dobar znak da bi trebalo time da se pozabavim. Volim, recimo, dobro razrađenu, zanimljivu teksturu. Sistematična sam po prirodi, verujem da bavljenje detaljima ima veze s tim jer zahteva disciplinu i posvećenost. Ovo je moj način da vežbam svoje granice neodustajanja. Moguće da me najviše inspirišu okolnosti“, rekla je ranije.

Za njen uspeh i karijeru presudno je to što se nikada nije obazirala na mišljenja drugih ljudi.

„Nije pošteno prema talentu koji ti je dat da ga ograničavaš tuđim ukusom i sudom. Izlečila sam sebe od potrebe da udovoljavam očekivanjima drugih. Na taj način održavam i negujem svoj izraz, jer dokle god je on autentično moj, punu odgovornost snosim samo ja i znam šta treba da se popravi“, izjavila je jednom prilikom za Story.rs.

U jednom trenutku Mia je nestala iz javnosti, pa se neko vreme uopšte nije znalo šta se dešava s njom, ali je postalo jasno da je prošla kroz tranziciju – a po njenom Instagramu, jasno je da uživa u slobodi koju je osvojila.

***

BONUS VIDEO: Badgley Mischka ponovo na nedelji mode u Njujorku posle dve godine pauze

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram