Namirnica uz koju je Džejmi Oliver brzinski skinuo 12 kilograma

džejmi oliver mršavljenje
Foto: Axel Heimken / DPA / Profimedia

Bila mu je tajni saveznik u mršavljenju.

Slavni Džejmi Oliver, mnogima omiljeni TV kuvar, na malim ekranima se pojavio pre više od 20 godina kao mršav mladić. Ali vremenom se na njemu i te kako počelo videti da je po ceo dan okružen ukusnim namirnicama i da je i njemu teško da odoli tim slasnim zalogajima.

Da je preterao, shvatio je i sam, pa je ovaj otac petoro dece odlučio da promeni neke navike u ishrani i brzo je postigao rezultate. Kako je sam priznao, skinuo je čak 12 kilograma.

Za britanske medije je otkrio i kako mu je to uspelo. Ispričao je da se više fokusirao na to šta jede umesto na količinu hrane, a promenio je navike i što se tiče vežbanja, ali i dovoljno sna.

„Smanjio sam količinu mesa u ishrani, povećao količinu povrća, počeo da više spavam i više se krećem. Izgubio sam 12 kilograma prilično brzo, a to nije bilo zato što nisam jeo. Jeo sam puno, više nego inače“, ispričao je slavni šef.

„Nisam verovao u alge dok nije počelo da funkcioniše“

Za one koji bi da krenu za njegovim primerom imao je i jednu važnu napomenu. Ako smanjite unos mesa, morate paziti da proteine, nužne za balansiranu ishranu, unosite iz drugih namirnica. Dobar izbor su orašasti plodovi, a Džejmi je istakao da osim velikog sadržaja proteina imaju i druge prednosti – dobri su za srce.

Ispričao je i da mu je jedna namirnica bila posebno korisna za gubitak kilograma, a da u to ni sam nije verovao dok nije počelo da funkcioniše. U pitanju su alge.

„Mislio sam da su alge samo pomodna namirnica, ali jeli su je i naši preci. To je najnutritivnije povrće na svetu“, ispričao je za Daily Mail.

Njegove reči su potvrdili i stručnjaci koji su naveli da su alge prepune vitamina, minerala i amino-kiselina koje našem telu trebaju da bi ostalo zdravo. Takođe su bogate jodom, imaju veliku količinu kalcijuma i utiču na nivo šećera u krvi.

A kako uključiti alge u ishranu, savetuju na sajtu story.hr.

Zamenite kafu miso supom koja često sadrži komadiće algi.

Pospite suve ili sveže alge u salatu ili supu.

Zamenite čips od krompira verzijom od algi.

Napravite suši tako da povrće i pirinač zamotate u alge.

Skuvajte ih i napravite bujon.

Dodajte ih u hranu umesto soli.

BONUS VIDEO: Keto – savršena dijeta za Srbe

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram