Milanka Udovički, lepotica s dva doktorata koja se kupala u šampanjcu

Milanka Udovički Foto:Nebojša Babić za Elle

Prva Srpkinja na naslovnici Voguea, ali ne kao model, već kao dizajnerka.

Model, dizajnerka, ikona slobodne, žena koja je pored doktorata iz ruskog i orijentalnih jezika na Sorboni ostala verna modi.

Milanka Udovički je privlačila ogromnu pažnju gde god se pojavi. Oblačila se i ponašala potpuno čudno u to vreme. Nikada se nije češljala i pušila je lulu. Sasvim slučajno je slavnog dizajnera Filipa Starka zapanjila patikama, koje u tom trenutku niko nije znao ni da napravi, a kamoli da obuče. Da je moguće, sigurno bi u svojoj ličnoj karti napisala „rođena sa stilom“.

U svojim osamdesetim i dalje je nosila mini suknju i kaubojske čizme. Ona je majka tri sina iz tri različite veze. Fotografisali su je najpoznatiji svetski fotografi, ali Helmut Njutn ima posebno poglavlje u njenoj profesionalnoj biografiji. Njihova priča je, na neki način, ostala neizrečena. Posle mnogo snimanja, imali su plan – hteo je da je fotografiše sa tri sina i dvoje unučadi, koji stoje oko nje u crnim odelima, dok ona uživa u minijaturnom bikiniju. To bi sigurno bila naslovnica za pamćenje, ali nije doživeo da je realizuje.

Milanka Udovički Foto:Nebojša Babić za Elle

Tražili su je i ljudi sa filma, ali ona nije htela glumačku karijeru. Uzalud joj je Rože Vadim predlagao mesto nove Brižit Bardo, a Keri Grant pozivao na ples. I Crnjanski je, kaže, bio ozbiljan u nameri da se s njom odveze u grad svetlosti.

Pariz je nikada nije previše inspirisao, London ju je više uzbuđivao, ali je znala da sa kupusom u krilu dolazi na revije Aleksandra Joksimovića u grad svetlosti.

Od kada je posle prve godine Filozofskog fakulteta u Beogradu, početkom šezdesetih, otišla u Pariz na školovanje, uplovila je u društva sa književnicima, slikarima, slavnim rediteljima.

Sa Arsom Jovanovićem se kupala u šampanjcu, smatra da je pijaca ogledalo svakog grada, megaloman je kad je reč o cipelama i krpicama, obožava klavire – jednostavno znala je da se zabavlja i da uživa u lepim stvarima.

O njenom životu može da se napiše knjiga, a Milanka i danas sopstvenim primerom uspešno pokazuje da sa godinama život može da bude uzbudljiviji.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram