Konstraktine reči o hrabrosti pokazuju zašto je pobednica

Poznati 06. mar 202209:03 > 09:04
konstrakta
Konstrakta Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Konstrakta će nas predstavljati na Evroviziji u Torinu - oduševila je Srbiju svojim humorom, dovitljivošću, kreativnošću, konceptom. Sve to upakovano je u njen hit "In corpore sano", koji je zabavna, ali i angažovana pesma. Konstrakta, odnosno Ana Đurić, iza sebe ima uzbudljivu muzičku karijeru.

Konstrakta se poigrala sa latinskom izrekom „U zdravom telu, zdrav duh“, kako bi stvorila duhovitu pesmu koja skreće pažnju na problem mnogih umetnika u Srbiji – nemogućnosti da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu.

Mediji pišu da je pesma delom posvećena i njenom kolegi iz „Zemlje gruva“, Miroslavu Ničiću, koji je izgubio bitku s leukemijom, ali je inspirisana i samom situacijom umetnice (koja nema knjižicu).

Takođe, Konstrakta je dala mali omaž Marini Abramovič, koja je imala perfromans „Umetnica mora biti lepa“, na koji je Đurić aludirala.

Uz upečatljivu koreografiju i Konstraktine sjajne izraze lica, „In corpore sano“ je hit na koji ćemo biti ponosni u Torinu.

Konstrakta je dugo bila pevačica „Zemlje gruva“, ima diplomu arhitektkinje, majka je dvoje dece. Uvek treba hrabrosti da pokažeš nešto drugačije u Srbiji, a Konstrakta je u jednom intervjuu ovako definisala tu osobinu:

„Hrabrost je izdvojiti vreme da razmisliš. Hrabrost je da misliš svojom glavom, da nisi papagaj. A ispostavlja se da je to dosta teško“, rekla je za 42magazin.

Očigledno je uspela da dopre do preko 40 hiljada građana Srbije, koji su joj dali glas.

Zanimljivo je da je u istom intervjuu Ana Đurić otkrila i kako je sebi smislila umetničko ime Konstrakta.

„Sa jedne strane, nešto sam mnogo brojala slogove, stihove i pravila neke nove reči, konstruisala, to mi je bilo interesantno. To više ne radim. A sa druge, u to vreme sam studirala arhitekturu i na predmetu Istorija umetnosti, koji je predavao profesor Šuvaković, pričalo se o konstruktima, pre svega društvenim. Pa sam ceo svet i sve fenomene gledala kao konstrukt. I sebe i pesme. Eto, nema misterije“, kazala je.

***

Bonus video: Evrovizija nekad i sad

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram