Ko je zgodni trener Jelene Đoković koji ubrzava puls na beskonačno

jelena đoković
Foto: Printscreen Instagram/jelenadjokovicndf/mestrepulmao

Ko je frajer sa njenih snimaka?

Znamo da Jelena Đoković voli zdrav život i da je fizički aktivna, ali njeni skorašnji snimci treninga privukli su priličnu pažnju. Ona na strunjači izvodi kapueru sa zgodnim muškarcem, pa su se mnogi zapitali ko je on.

U pitanju je Marselo Santoš iz Rio de Ženeira. Kapueru je počeo da trenira sa 13 godina kako bi preživeo na ulici.

Iako deluje kao ples, kapuera je zapravo brazilski kulturološki fenomen, koji je u osnovi borilačka veština protkana akrobatikom, plesom, muzikom, pesmama, istorijom.

Opasne borbene tehnike su sakrivene u lep i atraktivan akrobatski ples, praćen kapuera muzikom i pesmama na portugalskom jeziku koje govore o istoriji kapuere i Brazila uopšte. Kapuera se prvobitno praktikovala u svrhe samoodbrane, da bi kasnije evoluirala i u igru i ples, ali se i danas i te kako koristi i za samoodbranu. Baš uz nju je Marselo uspevao da se odbrani i zaštiti.

On je u svetu kapuere inače poznat kao Meštre Pulmao, član je Senzala grupe, asocijacije Barra-Pulmao, Centra za brazilsku kulturu u Beogradu, a predaje i na umetničkom fakultetu Lumini u oblasti Rekreiro. Stalno ističe da je kapuera hrana za telo i mozak, za kulturu i filozofiju – pomaže ljudima da budu pokretniji, muzikalniji i pozitivniji.

A sve to se jako svidelo Jeleni Đoković. Ona povremeno na Instagramu objavljuje snimke treninga sa Marselom.

„Otkrila sam kapueru ovog leta i počela da učim uz Pulmaoa. Prve dve nedelje sam hodala kao robot jer me je svaki deo tela boleo… nisam mogla jedan sklek da uradim – ni ženski! Tako da… ovo je stvarno napredak, iako je daleko od idealnog ili nekog hvaljenja. Prosto uživam u pokretima, osećam se i malo detinjasto dok se kobajagi trudim da budem hrabra kad krene nogom ka meni i tako…. Lepo je. Drugačije je“, kazala je nedavno Jelena.

BONUS VIDEO: Jelena Đoković: Šta me je privuklo konceptu svesnog roditeljstva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram