Kako je Natalija Vodjanova pronašla davno izgubljenu sestru

Natalija Vodjanova
Foto: Marechal Aurore/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Neverovatna priča koja zvuči kao film.

Jedne večeri u julu 2021. godine 22-godišnja Dženifer Berns, koju su prijatelji i porodica zvali Džena, sedela je na parkingu Volmarta u Klemsonu u Južnoj Karolini, kada se na njenom telefonu odjednom pojavila gomila obaveštenja da je primila nove mejlove. Džena, studentkinja mašinstva, koja je u tom trenutku krenula da kupi jednostavnu večeru sa svojom cimerkom, pomislila je da je čudno što joj toliki mejlovi stižu posle radnog vremena. Onda je primetila ko je pošiljalac – sajt koji se bavio DNK-om ljudi.  „Novi DNK rođak vam je poslao poruku“, glasilo je jedno obaveštenje.

„U tom trenutku sam pomalo poludela“, priseća se ona. To bi moglo značiti samo jedno.

Džena je rođena kao Marija Mašinka u mračnom ruskom industrijskom gradu Nižnjem Novgorodu i data je na usvajanje dok je bila dete. Kada je Dženina američka usvojiteljka Meribet bila mlada, uvek je priželjkivala dete koje je rođeno iza gvozdene zavese. A onda joj se želja ostvarila. Godine 2000. njoj i njenom mužu Krisu je odobreno da usvoje dve ruske bebe, i iako su planirali da dovedu kući samo jednu, dečaka kojeg su zvali Itan, u poslednjem trenutku su dobli i Dženu. Džena i Itan su odrasli praktično kao blizanci u ruralnoj Severnoj Karolini, i imali su detinjstvo koje je, prema Dženinoj priči, bilo tipična američka idila u malom gradu.

„Bila sam jedina devojčica u svom komšiluku, pa sam odrasla uz mnogo sporta sa dečacima. To sam morala da radim ako sam uopšte želela prijatelje. Mi smo kao porodica mnogo vremena provodili napolju – bilo je tu mnogo kampovanja i planinarenja, pecanja i vožnje kanuom i kajakom. Bili smo napolju svakog vikenda. Bila sam jako srećna“, priča Džena.

Sve vreme ona je bila jako radoznala i pitala se ko su joj biološki roditelji iz Rusije i zato se kao tinejdžerka registrovala na onlajn DNK servis, ali nikada nije bila posebno zainteresovana za rusku kulturu i istoriju.

„Nikada nisam mislila da će biti mogućnost da upoznam svoju biološku porodicu, pa sam nekako mislila – zašto da se mučim? Na neki način sam štitila sebe. Bilo je nekih nesigurnosti, što je prilično uobičajeno kod usvojene dece“, priča ona.

Ruski zakon o usvajanju je, u međuvremenu, učinio manje-više nemogućim bilo kom ruskom rođaku da pronađe Dženu. Pa ipak, 2019. godine, Džena je obaveštena o podudarnosti preko DNK usluge na koju se pretplatila, a nakon nekih internet pretraga otkrila je da ima polusestru sa veoma javnim profilom. Poslala je poruku preko sajta, navodeći svoje rodno mesto i ime.

„U suštini, samo sam rekla: Dobro sam. Nadam se da si i ti dobro. Ne moraš čak ni da odgovaraš na ovu poruku. Samo sam želela da ti kažem da sam dobro, ako si se pitala, a nadam se da si i ti isto tako“, priseća se Džena.

Pošto nije bilo odgovora, Džena je pretpostavila da je to kraj.

Natalija Vodjanova
Foto: Defrance / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Na drugom kraju sveta, godinama ranije, nekadašnji top model Natalija Vodjanova započinjala je svoju karijeru u Nižnjem sa 16 godina, ubrzo nakon što ju je dečko uveo u lokalnu agenciju za modele. Uskoro su je pozvali da krene u Pariz, ali samo ako nauči engleski za tri meseca. Natalija je to i uradila. U tom trenutku sve joj je bilo bolje nego da se muči na maminoj tezgi sa voćem i povrćem.

„Nisam imala šta da izgubim. Moglo bi mi se desiti samo nešto bolje“, rekla je za Vogue 2003. godine.

U Parizu je jako brzo postala zvezda modnog sveta. Njena neverovatna elegancija i smirenost prikrivali su svaku pomisao na komplikovano detinjstvo. Jako mlada je postala majka i udala se za umetnika Džastina Portmana, potomka aristokratske britanske porodice koja poseduje delove vrhunskih nekretnina u centralnom Londonu. Sa 19 godina, Natalija je bila trudna sa Lukasom (koji sada ima 20 godina) a sledeće, 2002. godine, Portman i Vodjanova su se venčali u Sankt Peterburgu. Nataliju je za venčanje obukao Tom Ford. Ubrzo nakon toga ona je postala manekenska zvezda u usponu i rodila je još dvoje dece – ćerku Nevu i sina Viktora.

Ugovor sa Kelvinom Klajnom joj je pružio novi nivo finansijske sigurnosti koji joj je omogućio da organizuje negu i smeštaj za svoju mlađu sestru Oksanu koja ima težak oblik autizma, kao i za svoju majku Larisu.

Portman i Vodjanova su se razveli 2011. godine, a Natalija se 2020. udala za biznismena Antoana Arnoa, sina čuvenog milijardera Bernara Arnoa. Sa njim je dobila sinove Maksima i Romana.

Jednog lepog dana u parku, u lepom selu pored Pariza, gde Natalija i njena porodica odmaraju vikendom, Natalija je sa novinarima Voga podelila komplikovanu priču koja je dovela do usvajanja njene polusestre Džene, koje se sećala samo kao beba Maše.

„Moja mama je imala niz veoma nesrećnih veza, počevši od mog oca“, objasnila je ona. Venčali su se kada je Natalijina majka Larisa imala 19 godina. Vojska je u to vreme bila obavezna, pa je Natalijin otac bio pozvan da je služi kada je ona bila beba. Brak majke i oca nije potrajao. Slično je prošla i majčina druga veza sa muškarcem sa kojim je dobila drugu ćerku Oksanu, rođenu sa ozbiljnim problemima u razvoju.

Ubrzo su se Larisa i ćerke našle, kako se seća Natalija, u sobici bez ičega. Njena majka je nabavila nameštaj na kredit i naporno radila, a Natalija je na sebe preuzela mnoge kućne obaveze, a pomagala je majci i na tezgi koju je držala. Usledile su turbulentne godine u kojima je Natalijina majka Larisa rodila još dve ćerke. U nemogućim finansijskim uslovima, četvrtu ćerku nije mogla da zadrži.

„Rekla sam joj – apsolutno ne možeš da dovedeš još jedno dete u ovu situaciju“, priča Vodjanova.

Tako je doneta odluka da se beba Maša stavi na usvajanje, preko državnih kanala.

„Uvek sam preuzimala odgovornost za tu odluku, možda čak i više nego što sam sebi priznala, ali u vreme kada se Maša rodila, nije bilo sumnje da je to bila ispravna odluka“, kaže ona na, podsećajući da je delovanje mafije postajalo sve više zastrašujuće. Postojao je mučan grejs period u kome je Larisa mogla da poništi svoju odluku i odluči da zadrži svoje novorođenče.

Natalija je otišla da vidi svoju malu sestru prvi, a kako je mislila i poslednji put.

„Provukla je ruku kroz rešetke krevetića, uhvatila je moj prst i jednostavno nije pustila. Ona je već bila takav borac. I u tom trenutku, tom veoma iracionalnom, emotivnom trenutku, rekla sam joj: Obećavam da ćemo se videti ponovo“, priča Natalija.

Kada je stigla u Pariz, usvajanje je već bilo gotovo. Pošto je zaradila novac, Natalija je čak probala da uz pomoć privatnog detektiva uđe u trag Maši, ali bezuspešno. Godinama se pitala da li je srećna, šta ako nije odrasla okružena ljubavlju, šta ako joj se nešto desilo.

Natalija je prvi put uradila DNK test 2016. Sajt koji je koristila slao joj je mesečne novosti o potencijalnim rođacima.

„Svi su to radili i delovalo je zabavno. Imala sam vrlo malo nade da ću nešto pronaći. Neko vreme sam gledala mesečne mejlove misleći – ko zna? Ali onda je postalo previše bolno“, priseća se. I tako je potpuno prestala da traži sestru i sudbinski je propustila mejlove koji su joj od Džene stigli 2019. godine.

Povezala ih je polusestra Kristina koja se i sama registrovala na sajtu DNK, a 2021. je dobila obaveštenje o podudaranju i da se radi o polusestri. Pomislila je da je to Natalija pod lažnim imenom i godinama. Kristina ju je kontaktirala da je pita i tako su došle do otkrića. Natalija i Kristina su odmah poslale niz mejlova Dženi.

„Tražila sam te oduvek“, pisalo je u Natalijinom mejlu.

Počele su da se dopisuju. Džena je u početku bila sumnjičava, ali vremenom je njeno samopouzdanje raslo i na kraju se osećala spremnom za video poziv sa Natalijom.

„Oduševila sam se, bila sam prilično nervozna. Ne znam šta sam očekivala od nje. Možda je tipični supermodel, ali bila je prilično prirodna i sa njom je bilo lako razgovarati“, rekla je Džena.

Posle video poziva usledio je prvi susret u Parizu i od tada su neprekidno u kontaktu.

„Osećala sam da je ona oduvek bila deo mog života, čak i ako je nisam poznavala. Ali uvek sam se na jako bolan način pitala da li je dobro. Samo osećam da jako brzo sve nadoknađujemo i osećamo se kao porodica. Ima nečeg lepog u genetici i našim genima. Ljubav dolazi veoma prirodno. I hvala Bogu na tehnologiji jer se nikada ne bismo našle“, kaže Natalija za Vogue.

Ubrzo nakon snimanja za ovaj magazin, Natalija je planirala da se uputi u Severnu Karolinu da upozna Dženine roditelje. Džena je obećala da će joj pokazati mnogo porodičnih video snimaka koji dokumentuju njeno detinjstvo.

„Plakaćeš“, kaže ona svojoj sestri.

„Spremna sam ali to će biti suze radosnice“, odgovara joj na kraju Natalija.

***

Bonus video: Poznate žene koje izgledaju sve bolje kako stare

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram