Gde je danas jedna od najlepših Jugoslovenki kojoj je posvećena pesma „Ostani đubre do kraja“

Foto:privatna arhiva/facebook

Ona je slomila srce Bori Đorđeviću.

Jedan od najpoznatijih jugoslovenskih i srpskih rok bendova, „Riblja čorba“ traje više od 40 godina i ima veliki broj hitova.

Međutim, malo ko zna da je frontmen Bora Đorđević čak tri pesme posvetio jednoj ženi. Najpoznatija je svakako numera  „Ostani đubre do kraja“, objavljena na kultnom albumu „Kost u grlu“ 1979. godine.

Ime žene o kojoj je Bora pevao je Biljana Nevajda koja je bila jedna od najlepših jugoslovenskih manekenki. Plavokosa lepotica je tokom sedamdesetih bila među najpopularnijim devojkama, a njena lepota vinula ju je do najvećih zvezda u nekadašnjoj Jugoslavji.

Dok je svirao ‘Lutku s naslovne strane’, Bora je prvi put video Biljanu. Nakon desetak dana, Đorđević je bio u Splitu, gde su se sreli i zapričali i roker je potpuno odlepio za fatalnom manekenkom.

Započeli su vezu koja se prekinula posle 6 meseci jer, kako je Biljana tada govorila, nikada nije mogla u potpunosti da mu veruje. Nevajda je jednog dana pozvala frontmena „Riblje Čorbe“ da se oproste, jer je odlučila da nastavi svoj život u Sarajevu.

Istinski emotivno povređen, roker je za šankom u kafiću gde su se pozdravili, napisao pesmu koja je i danas jedna od najpoznatijih ove grupe.

Nakon toga, Biljana se preselila iz Beograda u Sarajevo zbog jednog Sarajlije sa kojim je dobila i dete.

Pesmu je čula pre nego što je objavljen album Kost u grlu 1979. godine.

„Bilo je veče. Zvoni telefon, javlja se Bora. Moli me da se nađemo Pod lipom da mi pročita pesmu koju mi je napisao. Spremim se i odem da ga vidim, kad tamo… Baš kao u pesmi: ćDok stoji za šankom delimično pijan, mrzeći pomalo i sebe i druge, ubija lagano konjak, cigarete’ (smeh). Sednemo za sto i on mi onako u cugu, iz svoje čuvene sveščice, u koju je zapisivao stihove, pročita: ‘Nisam od onih koji cvile, više te nemam i šta tu mogu, bar se nasmeši kada me vidiš, ostani đubre do kraja!’ U prvi mah mi je to ‘đubre’ zvučalo pomalo grubo, ali kad sam shvatila da je to ‘đubre’ zapravo jedna opasna, fenomenalna osoba kojom je on očaran, a ona ga nemilosrdno ostavlja, definitivno mi se dopala pesma! Međutim, to je bilo sve. U tom trenutku nije izazvala nikakav potres u meni. Sećam se da sam čak bila ravnodušna i kada su tu stvar puštali na mojoj svadbi. Uošte me nije doticala“, rekla je jednom prilikom Biljana.

Ona je otkrila da je hladno reagovala na ove stihove zato što se u to vreme strašno zaljubila.

„Nepuna dva meseca nakon te večeri otputovala sam za svojom ljubavi u Sarajevo. Nakon toga, počinje jedan sasvim drugi život za mene. Zaboravila sam i Čorbu i sve što mi se u životu do tada dešavalo“.

Biljana je u svet modelinga uplovila 1968. zbog svoje visine, a pre toga bavila se gimnastikom. Inspirisala je i neke od kreacija za Kristiana Diora, a na prostoru bivše Jugoslavije putovala je više puta mesečno.

Trideset reklama je snimila u Sloveniji, a u Dubrovnik je putovala i do pet puta mesečno.

Biljana je i dalje u braku sa Sarajlijom zbog kog je ostavila Boru, a na Fejsbuku smo pronašli fotografije kako danas izgleda.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram