Eks-ju lepotice u pohodu na Evroviziju, a nama potpuno nepoznate

Žene
Foto: Instagram/miadimsic/vladanavucinic/andreamusic20

Ko su predstavnice iz regiona koje će se pridružiti Konstrakti u Torinu?

Ove godine na Evroviziji predstaviće se 41 zemlja, među kojima su i predstavnice država bivše Jugoslavije za koje se kod nas definitivno ne čuje dovoljno. Pa, prava je prilika da ih upoznamo.

Mia Dimšić

Hrvatska predstavnica 2022. godine je 29-godišnja Mia Dimšić. Ona je svoju prvu pesmu „Budi mi blizu” objavila još 2015. godine kao svoj prvi singl, a za prvi album „Život nije siv” dobila je zlatnu ploču 2017. godine.

Skoro je bila i u Beogradu, gde je na gostovanju u jednoj emisiji otkrila sve o fondaciji „Plan B“, gde je ona jedna od osnivačica. Fondacija je okupila poznate muzičare u cilju pomoći muzičarima iz Srbije i ostatka bivše Jugoslavije, koji su u pandemijsko vreme bili najteže pogođeni.

Ona je, prema tvrdnjama medija, nakon prve probe u Torinu odlučila, a zatim dobila i odobrenje organizatora da poslednju trećinu svoje pesme ‘Guilty pleasure’ izvede na svom maternjem jeziku.

Vladana Vučinić

Crna Gora je za ovogodišnje takmičenje odabrala 35-godišnju Vladanu Vučinić sa pesmom ‘Breathe’.

Nakon što je na društvenim mrežama zvanično iskazala čast koju oseća što će biti predstavnica svoje zemlje na Evroviziji, napisala je da pesma koju će izvesti na najvećem svetskom muzičkom takmičenju nastala iz slomljenog srca i da se nada da će ona zaživeti i u srcima ljudi iz celog sveta.

Naime, napisala ju je nakon smrti svoje majke i to na engleskom jeziku, a crnogorska verzija čak ni ne postoji.

„Nedavna tragedija koja se desila u mojoj porodici me je slomila… Pesma je nekim neopisivim čudom samo ‘izletela’ iz mene i mogu slobodno reći da je ona ništa drugo do moje srce razbijeno u sitne komadiće, pretvoreno u muziku i reči“, napisala je Vladana.

Andrea Koevska

Andrea ima 22 godine i predstavljaće Severnu Makedoniju na majskoj završnici u Torinu.

Naime, njena karijera je započela tako što je objavljivala kratke video snimke na svojim društvenim mrežama na kojima peva poznate pop i rok pesme. Tim putem primetio ju je producent Aleksandar Maševski i ponudio saradnju.

Ove godine Andrea je pobedila u nacionalnom finalu Severne Makedonije, pošto je izjednačen rezultat između njene pesme „Circles” i pesme Viktora Apostolovskog „Supermen“ prelomljen u njenu korist jer je imala bolji rezultat kod međunarodnog žirija. Andrea je od toga žirija dobila 12 poena, a Viktor osam.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, ona ni ove godine neće imati predstavnika, dok je Slovenija izabrala grupu LPS, čiji je naziv skraćen od Last pizza slice — Poslednje parče pice. Pesma im se zove ‘Disko’, i ovaj bend čini petoro članova.

***

Bonus video: Evrovizija nekad i sad

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram