U jednom trenutku odlučila je da napusti kancelarijski posao.
Veliki poduhvati zahtevaju veliku hrabrost, ali i upornost i strpljenje. Zahvaljujući tim osobinama Ljubica Njegomir krenula je velikim korakom u nepoznato i – ostvarila svoje snove.
U jednom trenutku odlučila je da napusti kancelarijski i krene u nepoznato. Ljubica je ušla u poslastičarski posao, o kojem gotovo ništa nije znala, zbog čega je morala da se naoruža znanjem.
Ona priznaje da joj u početku nije bilo lako.
„Kad sam rodila ćerku Sonju, poželela sam posao koji će mi omogućiti da budem više uz nju. Sticaj okolnosti me je naveo da pravim torte. Naravno, ideja zbog koje sam se opredelila za ovaj posao pao je u peti plan. Jesam provodila više vremena s njom, ali sam morala i mnogo da učim. Godinu dana sam izučavala tajne poslastičarskog zanata“, izjavila je Ljubica za stil.kurir.
Njena pokojna majka Merima podržala je Ljubičine snove i verovala u njen uspeh.
Čak i kada je bilo teško, nije joj padalo na pamet da odustane. Ljubica poseduje odlučnost i svest da za svaki problem postoji rešenje, čak i kada stvari krenu nizbrdo kao za vreme korone.
„Nisam očajavala. U jednom danu otkazane su 22 svadbene torte za koje smo odmah morali da vratimo depozit. Zasukala sam sa svojim timom i počela da pravim kolače, ljudi su tada počeli da naručuju na kilo.“
Ona ima i savet za žene kad same prave torte i kolače.
„Praćenje recepta je najvažniji savet koji ćete ikada čuti. Često žene zamenjuju sastojke na osnovu onoga što imaju. A izbacivanje jaja, šećera, korišćenje tečnog zaslađivača umesto suvog, višenamenskog umesto brašna za kolače, belanaca umesto celih jaja… se ne preporučuje osim ako recept ne predlaže alternative. Određeni sastojci su potrebni s razlogom, torta neće biti vrhunska ako ne poštujete recept.“
I još dve stvari koje su ključne da vam torta ili kolač uspeju.
„Pravilno merenje sastojaka je imperativ! Uz to, ne otvarajte rernu 25 puta dok se kolač peče“, rekla je Ljubica.
A ovo su joj neke korisne cake koje Ljubica stalno koristi:
Ako se testo lepi, uvijte ga u providnu foliju i ostavite u frižideru 30 minuta da se masnoća u njemu stegne.
Krem će imati grudvice ako njegovi sastojci nisu ujednačene temperature. Razbićete ih laganim zagrevanjem krema na vodenoj pari, uz mešanje mikserom.
Cele, seckane, u listićima ili mlevene orašaste plodove kratko zagrejte uz mešanje u tiganju, bez dodavanja masnoće. Imaće snažniju aromu.
***
BONUS VIDEO: