Žene koje puše više nisu seksi

Foto:Shutterstock

Zvanično je.

Već nekoliko godina, a ove verovatno najjače do sada, primetila sam da kad god otputujem negde van granica Srbije, sve manje viđam pušače. To i nije nešto novo. Zabrane pušenja, kampanje o njegovoj štetnosti, ali i visoke cene cigareta su u tom nekom uređenom svetu urodile plodom.

Ove godine kad god bih stala ispred nekog kafića ili restorana u skijalištu i zapalila cigaretu, prolaznici su me gledali kao otpad. I to nije moje subjektivno mišljenje, od više drugarica sam čula isto. Kažem drugarica, jer muškarci s pljugom i dalje prolaze nekako neopaženo. Pušačka atmosfera van granica Srbije i još nekoliko ljubopušačkih zemalja je postala neprijateljska, žene koje puše su gadne i nije da me to posebno pogađa, ali razmišljam…

Sećam se svih onih modnih kampanja sa zgodnim manekenkama s crvenim noktima, a oko glave im oblak dima, ili Šeron Stoun koja u antologijskoj sceni prekrštanja nogu u „Niskim strastima“ puši.

Šeron
Foto: TRI STAR PICTURES – Album / Album / Profimedia

Ko može da zamisli Umu Turman bez cigarete u „Petparačkim pričama“? To bi bilo kao da nije nosila ni belu košulju.

Uma Turman
Foto:  Cineliz / Allpix Press / Profimedia

Oh, my god! I Mišel Fajfer u „Licu s ožiljkom“!

Mišel
Foto: Rights Managed / Mary Evans Picture Library / Profimedia

Fotograf Herb Ric je najlepše žene sveta u svojim radovima začinjavao tim smrdljivim detaljem. Cigareta kao da je sve do pre desetak godina bila aksesoar seksepila, a ne užasna navika. Znali smo i tada je štetno… I šta se sada desilo?

Evo šta kaže jedan noviji tekst na tu temu, s naslovom „Zvanično je: Pušenje više nije seksi“. Nadam se da niko nikad nije propušio zbog seksepila uprkos modno kinematografskoj propagandi, ali o čemu se ovde radi? Piše u tom tekstu da su novi podaci potvrdili da, osim što je užasno za vaše zdravlje, pušenje može ugasiti i vaš ljubavni život. Ljudi u aplikacijama za muvanje, koji su sebe označili kao „pušače“ dobili su 52,7% manje podudaranja u odnosu na „nepušače“. Ovu studiju sprovela je aplikacija za dejting Dua, a analizirano je 460.000 ljudi.

Njihova analiza je takođe otkrila da pol može igrati ulogu, pri čemu su žene koje su za sebe napisale da ne puše dobile 63,6% više match-eva od žena koje puše. Pušenje izgleda manje utiče na privlačnost muškaraca, jer muškarci koji puše dobijaju 48,4% manje podudaranja. Eto ti nepravde, nismo izjednačeni ni po pušenju, verovatno zato što su sve žene u njihovim očima princeze umivene jutarnjom rosom koje zdrave, čile i vesele moraju izneti potomstvo na put, a buntovnost je kod muškaraca i dalje poželjna, jer šta je frajer bez poroka…

Kompletna težnja savremene civilizacije da živi zauvek, kompulsivna opsednutost zdravom ishranom, vežbanje sedam dana u nedelji, kao i činjenica da je pušenje najgadnija stvar na svetu idu nekako u paketu. I iako ćemo navodno kolektivno doživeti bar stotu, ako nas u međuvremenu ne ubije stres, pitam se šta preostaje devojkama koje i dalje neće da ostave cigarete, a singl su? Ne znam, čini se da imate tri opcije – ili prestanite ili nađite dečka pušača ili ostajte same u dimu oka svog.

***

Bonus video: Komentarisanje autfita sa dodele Oskara

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram