Zašto je Novi Zeland obećana zemlja za žene

Njena priča 18. maj 202116:50 > 16:59
Džasinda Ardern
Foto: Lafargue Raphael/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Novi Zeland je bila prva država koja je daleke 1893. ženama omogućila da glasaju. U novije vreme one su veliki deo rukovodećeg i vladinog sektora.

Osim premijerke Džasinde Ardern, u važnim političkim odlukama ove zemlje učestvuju mnoge druge žene. Zapravo u januaru 2019. one su činile 40,8% jednodomnog parlamenta koji broji 120 članova, od kojih su 49 žene.

Džasinda Ardern
Foto: Victoria Jones / PA Images / Profimedia

Tamošnja vlada u poslednje vreme ulaže napore u poboljšanje svog ukupnog ekonomskog statusa i prosperiteta kroz povećanje učešća i vođstva žena u društvu.

Zato ne čudi što je nedavno svetom odjeknula vest da su parovi na Novom Zelandu dobili pravo na plaćeno odsustvo posle pobačaja ili u slučaju da se dete rodi mrtvo.

Predstavljajući zakon, poslanica Džini Andersen rekla je da će se majkama i njihovim partnerima omogućiti da se „pomire s gubitkom“, a da ne moraju da uzimaju bolovanje koje se samo delimično plaća.

Džini Anderson, Foto: Instagram/ginny_andersen

Zakon se takođe odnosi na one koji su dobili dete usvajanjem ili surogat majčinstvom.

Novi Zeland je tek druga zemlja na svetu koja je donela ovakvu odluku, posle Indije.

Zakon, koji je jednoglasno usvojen u parlamentu, predviđa trodnevno odsustvo zbog tuge.

Pre godinu dana, parlament je usvojio reformski zakon kojim je dekriminalizovan abortus i omogućio ženama da odaberu prekid do 20 nedelja trudnoće.

Neka od prava koje žene imaju posle porođaja su plaćeno odsustvo, fleksibilno radno vreme, podsticanje dojenja za zaposlene mame, a razmatra se i uvođenje plaćenog odsustva zbog dojenja.

Na Novom Zelandu možete da izaberete i da se porođate u privatnom bazenu u bolnici jer veruju da topla voda pomaže u opuštanju mišića i pri samom porođaju.

Inače, premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern je dužnost preuzela smo šest dana nakon što je saznala da će postati majka. Ona je beskompromisni borac za ravnopravnost polova, a kad se porodila i počela da vodi državu, brigu o detetu je prepustila svom partneru Klarku Gejfordu.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram