Urednica Zadovoljne među 6 ličnosti koje oblikuju domaću scenu

dragana pandurević jovović
Foto: Luka Milanović/Buro

Ovo je njen glas.

Na samom početku godine, BURO prvi put predstavlja seriju digitalnih naslovnica, a svaku od njih karakteriše ličnost koja je svoju energiju, snove i srce usmerila ka jednom cilju – da kreativnošću pomera granice. Među tih šest ličnosti koje oblikuju domaću scenu jeste i Dragana Pandurević Jovović, glavna i odgovorna urednica portala Zadovoljna.rs.

Foto: Luka Milanović/Buro

Nakon što je Dragana napisala esej o svom iskustvu akušerskog nasilja, otvorila su se do tada zaključana vrata za žene koje su doživele ovu vrstu traume. Urednica i novinarka nastavlja da koristi pisanu reč kako bi rušila stereotipe. Ovo je njen glas.

Foto: Luka Milanović/Buro

Dragana, između ostalog, govori koja godina je u njenom životu bila prelomna, možda najznačajnija za ovo što je danas.

Foto: Luka Milanović/Buro

„Ja sam dupli Blizanci sa Mesecom u Blizancima, meni je svaki dan preloman, a svaka godina, naročito. Odrasla sam bukvalno u šumi i kad smo se iz sela doselili u Ivanjicu da idemo u školu, sestra i ja smo godinama pokušavale da se uklopimo sa devojčicama iz ulice, a prihvatile su nas tek u petom razredu. Zajedno smo ušle u hor pa su čule kako pevamo i onda su nazvale da snimimo s njima pesmu „Godinama“ od Dina Merlina i Ivane Banfić. Od takmičenja ništa nije bilo, ali to snimanje nas je uvelo u kul ekipu ivanjičkih devojčica. Međutim, dugo sam ostala late bloomer pa mi je to dosta obeležilo odrastanje. Bila sam prilično zakopana u knjige, sa dečacima je išlo sporo do nikako. A onda sam sa 17 naučila da se ljubim i to je bilo baš prelomno. A prelomno je bilo i kad sam nekoliko godina kasnije shvatila da je ipak moguće izgubiti prokletu nevinost, pa onda još nekoliko godina kasnije da je moguće i voleti seks, a onda u tridesetim zapravo zavoleti seks i jedva čekati četrdesete (kažu mi starije drugarice da život za ženu tad stvarno počinje). Ali najprelomnije je bilo kad sam shvatila da želim da se udam i kad sam rodila dete. Kad sam 11 dana posle porođaja prvi put uzela Nikolu u naručje na neonatologiji u Tiršovoj, i videla da sam mama i da je to zauvek. Zanimljivo je da sam minut pre toga s užasnom anksioznošću razmišljala da li ću moći da budem majka, da li ću ga voleti dovoljno, da li ću biti dovoljno dobra. Roditeljstvo i ta ljubav sve su promenili. Mnogo toga ključnog je u mom životu bilo u vezi sa seksualnim oslobađanjem i nikad svoje poslovne uspehe ne doživljavam kao prelomne. Sve važno u poslu nekako je prirodno pratilo ovaj lični razvoj i u svim fazama u kojima sam najviše izgarala privatno, imala sam paralelno i profesionalne skokove.“

Ostatak intervjua pročitajte na special.buro247.rs.

Intervju: Anja Paspalj

Stajling: Koncept 45

Fotografije: Luka Milanović

Šminka: Nadica Lekić

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram