Tijanin maslac menja gastro scenu Beograda

Tijana Žunić. Žuna maslac Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Pre nego što se upustila u proizvodnju zanatskog maslaca, krem freša, mlaćenice ali i slanih karamela, Tijana Žunić je završila istoriju umetnosti i radila je u školi jezika. Razgovarali smo sa njom o tome kako je usred Beograda, bez krava, rešila da uđe u priču sa mlečnim proizvodima.

U Tijaninoj radionici nalaze se dve mašine, frižider, sto i drvene alatke s kojima je u trenutku kada sam je prvi put videla „mesila“ maslac. Sigurna sam da se maslac ne mesi, ali meni je tako izgledalo. Pitam je kako je ušla u celu priču.

Žuna maslac Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Dugo se ‘krčkala’ ideja o stvaranju nečega rukama. Veliki sam ljubitelj hrane i konkretno putera, pa sam želela da kod kuće isprobam pravljenje domaćeg putera, od fermentisane pavlake, način proizvodnje koji nije čest ali donosi jedan sasvim drugačiji ukus.

Kada je isprobavanje prešlo u sve češće kuhinjske pokušaje razvila se i želja da u potpunosti istražim sam proces proizvodnje, pa sam se povezala sa inostranim proizvođačima ove vrste putera, čitala sve što se o puteru može pročitati i isprobavala toliko da kuhinjski zid više nije bio crn već beo od konstantnog prskanja pavlake.

Tijana Žunić. Žuna maslac Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Tada je bio trenutak za iskorak u nešto veće. U kupovinu bućkalice koja je zahtevala svoj prostor. Prostor za proizvodnju je zahtevao registraciju, pa sam osnovala malu mlekaru. Usred Beograda, bez krava.

Ja još uvek imam i drugi posao, ali boljom organizacijom se sve postiže. Kao istoričarka umetnosti svemu volim da dam i neku umetničku notu tako da i puter, sam po sebi, za mene jeste umetnost“, priča mi Tijana.

„One woman show“

Tijana Žunić. Žuna maslac Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ona radi u porodičnoj školi jezika koju je osnovala njena mama tako da joj privatni biznis nije bio stran kada je pokrenula svoju priču.

„Trudim se da posao održim u granicama koje meni prijaju. S obzirom da je to i dalje ‘one woman show’, to je jedini način na koji posao može da opstane, a da kvalitet ne opadne.“

Zanimalo me je koje stvari je sapliću u poslu, a koje se ne mogu platiti novcem jer donose ogromno zadovoljstvo.

„Kad sam prešla sve prepreke oko osnivanja mlekare i proizvodnje, shvatila sam da je najveća prepreka upravo mentalitet ljudi. Na žalost, za mnoge nije baš uvek kvalitet presudan. Mnogo je drugih aspekata o kojima na početku nisam razmišljala. Za mene je jedino bilo važzno da napravim dobar puter. I dalje je tako.

Zadovoljstvo je ono što vam ne da da odustanete. Zadovoljstvo je raditi nešto rukama, ne gledati u kompjuter ili telefon, biti u dinamičnoj gastro atmosferi i na kraju, zadovoljstvo je biti ono prvo što neki od najboljih restorana posluže. Zadovoljstvo je biti deo trpeze stolova širom Srbije“, otkriva Tijana. I kad smo već kod restorana, a ona sada već snabdeva neke od najboljih u prestonici, iznenadilo me je da ta zvučna imena gastro beogradske scene od nje zapravo najviše potražuju mlaćenicu.

Izrada maslaca traje šest dana

Žuna maslac Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Šta je mlaćenica i zašto je tako tražena? To je ono što u stranim receptima zovu ‘buttermilk’ a odlična je da se u njoj mariniraju mesa, ispadnu mekša i sočnija, ali je super i za kolače.

Izrada Tijaninog maslaca traje oko šest dana.

„Uz proces fermentacije mi smo dodali jedan korak u proizvodnji koji je zahtevan ali zato pruža drugačiji ukus, poput ukusa maslaca iz detinjstva.“

Objašnjava mi i da sirovina do nje stigne poput belog platna.

„Dodavanjem određene mešavine bakterija crtamo po tom platnu i dobijamo željeni ukus i strukturu. Tako nastaje krem freš. Kada on dovoljno sazri, između 72 i 96 sati, kreće magija pravljena maslaca, bućkanje.“

View this post on Instagram

A post shared by zunamaslac (@zunamaslac)

Hleb i puter – najbolja kombinacija je najjednostavija

Žuna maslac Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Pitam je i koji je njoj lično savršen spoj, gastronomski užitak, uz šta najviše voli da jede maslac.

„Hleb i maslac. Najjednostavnije je najbolje. Od toga je sve i počelo, upravo zbog tog savršenog zalogaja sam i dobila želju da pravim maslac. Kajgana, dobro parče mesa, rižoto, ne postoji jelo koje dobar maslac neće podići na viši nivo.“

Svi su na početku trpeli

Tijana Žunić. Žuna maslac Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Tijana je kao i svi mali preduzetnici u Srbiji potpuno posvećena poslu, ali je i mama dvoje dece. Kako je organizovala obaveze u porodici kada je pokrenula svoj mali biznis, da li je bilo naporno i čega se najviše seća iz tog perioda?

„U početku je bilo haotično, bilo je i grešaka i plakanja i puno sati rada. Nije bilo dobre organizacije, previše je bilo obaveza i mislim da su svi pomalo trpeli zbog putera koji je bio kao neki nov član porodice. Vremenom su se te stvari promenile, zahvaljujući i pomoći ukućana, baka, deka.

U početku me je grizla savest zbog dece koju sam manje viđala, ali onog momenta kad sam prihvatila to kao deo našeg života, i oni su. Preduzetnički posao ne može da se odvoji od kuće, postao je deo svih nas“, kaže ona.

Rad rukama daje poseban osećaj mira

Žuna maslac Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Otkriva mi i da je danas sam rad u proizvodnji za nju često i odmor.

„Pustim muziku, organizujem šta tog dana mogu da uradim, naučim da kažem da brže od toga ne može i onda to postane uživanje. Rad rukama jeste fizički zahtevan, ali daje vam poseban osećaj mira i zadovoljstva.“

Na samom kraju smo pričale i o tome o čemu mašta.

„Maštam o jednoj radnjici sa puterom i hlebom koja će da podseća na muzej jer umetnost se konzumira svim čulima – ruke su umetnička alatka, a ukus pravo umetničko delo.“

Tijana Žunić. Žuna maslac Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram