
Jesen 2025. počinje 22. septembra u 20:19.
Sezona kada koža voli vunu, grad voli šuškave parkove, a mi volimo da usporimo. Ako bismo mogli da programiramo jesen po meri, bila bi upravo ovakva: u znaku crvenog vina i odvažnog stila, puna cveća i razgovora koji traju duže od baterije na telefonu. Evo kako da je zaista takvu i napravimo, bez patetike, sa malo ironije i mnogo konkretnih, malih rituala.
U znaku crvenog vina i odvažnog stila

Prvo pravilo jesenjeg glamura: uz kaput ide stav. I čaša crvenog vina, naravno. Probajte ovaj match: bordo ruž + sivi oversize blejzer + farmerke ravnog kroja + mokasine. Efekat „nisam se trudila, a sve je na svom mestu“. Ako ste više „midi suknja preko čizama“, neka bude u karameli, sa tankim rolkom. Vino? Lagani Pinot Noir za večeri kad vas čeka knjiga, ozbiljniji Cabernet kad ste u društvu, a ako ste raspoloženi za koketeriju – barolo čuvajte za mali, privatni praznik koji ćete sami da proglasite.
Puna cveća
Jesen nije izgovor da se vaze odmaraju. Hortenzije (kraljice volumena), dalije i hrizanteme, sve što je pomalo dramatično. Uzmite dve velike stabljike i jednu malenu, asimetrija je ključ. Ako volite trajnost: eukaliptus i sušene trave. Buket u predsoblju i jedan mini aranžman u kupatilu su najbrži način da stan izgleda ispeglano, čak i kad veš čeka svoj trenutak.
Kafe koje se piju satima
Jutarnja kafa je posao, popodnevna je uživanje. Produžite je: mali keramički set šoljica, peškirić umesto salvete, list papira sa kratkom to-do listom (samo tri stavke). Ako idete napolje, pronađite kafić koji ne svira preglasno i ima stolicu sa naslonom. Zvuči banalno, ali to je razlika između „popih kafu“ i „živela kafa“.
Začinjena voćem i sirom, sa malo meda

Najlakša jesenja trpeza: daska sa tri kombinacije koje ne mogu da omanu.
Smokve + plavi sir + med
Grožđe + brie + tucani orasi
Dunja (lagano poširana) + kozji sir + kap meda od bagrema
Dodajte masline i par krekera. Sve izgleda kao da ste se potrudili, a niste.
U mekanim džemperima i slojevitim outfitima
Slojevi su jesenja demokratija: svako izgleda bolje. Kombinujte tanku rolku ispod košulje, preko toga kardigan i na kraju jesenji mantil. Ako ste zimogrožljivi: hulahopke boje kože ispod suknje su i dalje legalne, samo neka budu mat. Dodajte svilenu maramu, ne da greje, nego da sve poveže.
Sa mirisom cimeta
Ne treba da mirišemo na štrudlu 24/7. Dovoljno je: dve štapića cimeta i par klinčića u šerpici sa vodom da prokuvaju 10 minuta i stan odmah deluje kao nov. Za desert, pečene jabuke: prepolovite, izdubite kašičicom, napunite mrvicama putera, cimeta i malo smeđeg šećera. Peći 25 minuta na 180°C. Najbolji miris na svetu.
Ispunjena šetnjama u parku

To je terapija koja ne traži termin. Izaberite rutu sa drvećem koje menja boje i klupama koje traže da sednete. Ponesite slušalice, ali pustite da prva pesma bude tišina. Posmatrajte pse; prepisujte njihovu radost.
I poljupcima na klupici
Najbolji poljupci su oni u vreme kad nije predviđeno. Nema scenografije osim jakne prebačene preko kolena i termosa sa čajem. Telefon ostaje u torbi. Neka bude kratko i nijansirano, kao dobar haiku.
Dobrim knjigama kraj prozora
Ne morate da budete „na ti“ sa knjižarima da biste čitali „pametan“ tekst. Napravite miks:
Roman koji se čita polako (po jedno poglavlje uz vino)
Zbirka eseja za jutra kad ste fokusirani 12 minuta
Knjiga o hrani (kuvar ili memoari) za inspiraciju koja stigne do tanjira
Stolica do prozora, ćebe preko naslona i dovoljno svetla: to je sve.
I čorbicama koje leče dušu

Tri ekspres ideje:
Krem čorba od pečuraka: crni luk + pečurke + pavlaka, štapni mikser, gotova za 20 min.
Potaž od bundeve: bundeva + šargarepa + đumbir, na kraju kašičica meda.
Pileća sa rezancima: klasika koja vraća u sedmi razred i maminu kuhinju.
Poslužiti u širokim činijama, sa kriškom masnog hleba. Život odmah postaje mekši.
U najlepšim bojama
Paleta ove jeseni: konjak, maslina, oker, noćno plava, i naravno bordo. U enterijeru: keramička vazica u jednoj od tih boja i kutija šibica u drugoj (da, i to je detalj). Na licu: malo rumenila „kao posle šetnje“. Na noktima: tamna trešnja ili mlečna bež. Sitnice čine scenu.
I na najlepšim mestima

Najlepša mesta nisu uvek nova. To može biti klupica naspram prodavnice cveća, sto do izloga u vašem omiljenom bistrou, ili pijaca nedeljom ujutru. Izaberite tri lokacije koje volite i rotirajte ih kroz jesen. Kad imate „svoja“ mesta, i dani imaju ritam.
Mikro-rituali za kalendar
Ponedeljak: daska sa sirom i smokvama, bez večere „na brzinu“.
Sreda: šetnja bez telefona, 30 minuta, jedna nova ruta.
Petak: veliki buket (i mali za kupatilo).
Subota: film kod kuće, vino + ćebe + svetlo iz jedne lampe.
Nedelja: čorba + knjiga + dremka, tim redosledom.
Najlepša jesen ne dolazi sama od sebe. Napravićemo je: slojevitu, mirisnu, hrabru i nežnu istovremeno. Uz crveno vino, cimet, hortenzije i ljude koje volimo. I nas, koje biramo svaki put iz početka.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: