
Procida je najmanje od tri ostrva u Napuljskom zalivu. Ima površinu od 4,1 km² i oko 10.000 stalnih stanovnika. Nalazi se između rta Miseno i ostrva Ischia.
Procida je najmanje i najšarmantnije ostrvo u Napuljskom zalivu. Za razliku od mondenskog Kaprija i turistima zasićene Iskije, Procida je autentična, netaknuta i baš zbog toga potpuno neodoljiva.

Kako stići do Procide
Putovanje počinje u Napulju, do kog postoje direktni letovi iz većine evropskih gradova). Sa napuljskog pristaništa Beverello (ili nešto jeftinijeg Porta di Massa), hvata se trajekt ili hidrogliser ka Procidi. Vožnja traje od 35 minuta do sat vremena.

Vožnja ka ostrvu je kao mali izlet sama po sebi – Napulj ostaje iza tebe, Vezuv se stidljivo gubi u magli, a Procida se ukazuje kao šareni broš u plavetnilu mora. Pristaje se u luku Marina Grande, gde dominiraju pastelno obojene kuće – roze, žute, plave, u boji breskve. Sve izgleda kao da je neko prosuo kutiju akvarela po steni. Ove kuće nisu tu da bi bile fotogenične, iako jesu – boje su tradicionalno služile ribarima da prepoznaju svoj dom s mora.

nataliya-melnychuk
Plaže na Procidi
Procida je mala, ali krije zadivljujuće prirodne raznolikosti. Plaže su raznovrsne i šarmantne – od dugačke Chiaie, idealne za porodično kupanje, do dramatične Pozzo Vecchio plaže sa crnim vulkanskim peskom, poznate kao mesto snimanja kultnog italijanskog filma Il Postino.

nataliya-melnychuk
Ako volite duge šetnje uz obalu i koktele pod suncobranima, Ciraccio i Chiaiolella nude baš takvu atmosferu – spoj lokalnog duha i turističkog uživanja.

Spektakularan pogled s najstarijeg dela ostrva
Iako je u Italiji, Procida gotovo da ne liči na ostatak zemlje. Ostrvo je mreža uskih kaldrmisanih ulica, dvorišta skrivenih iza zidova od kamena i limunovih stabala.

Najstariji deo ostrva, Terra Murata, smešten je na brdu, i do njega vodi staza s koje se pruža spektakularan pogled na čitav zaliv. Gore se nalazi i drevna Abazija Svetog Mihaila, tiha i monumentalna.

nataliya-melnychuk
Još jedno posebno mesto je ribarsko naselje Corricella, mesto bez automobila, gde se život odvija u ritmu ribarskih mreža, mačaka koje dremuckaju u senci i tanjira koji zveckaju u ritmu večere. Preko mosta se stiže i do ostrva Vivara koje je nenaseljeni rezervat prirode.

nataliya-melnychuk
Šta se jede na moru? Pasta s plodovima mora

nataliya-melnychuk
Procida je mesto koje se pamti i po ukusu. Njena kuhinja je jednostavna, morska i duboko lokalna. U restoranima kao što su La Lampara u Corricelli ili Il Maestrale u unutrašnjosti ostrva, možeš probati paste sa plodovima mora, jela od hobotnice i domaće vino koje ima aromu soli i sunca. Ono što se mora probati, jeste lokalni kolač lingua di bue – lisnato testo punjeno limun kremom, posluženo u malim barovima uz espresso. Uz to, granita od limuna je piće i dezert u jednom.
Italijanska prestonica kulture
Zanimljivo je da je Procida bila italijanska prestonica kulture 2022. godine. Ostrvo je tada postalo dom brojnim umetničkim projektima, izložbama i performansima, ali je i dalje zadržalo svoj mir i jednostavnost.

*

Filmofili će prepoznati lokacije iz Il Postina, dok će ljubitelji književnosti možda znati da je Elsa Morante ovde smestila radnju svog romana Arturovo ostrvo.

nataliya-melnychuk
Procida se ne otkriva do kraja kroz kameru. Ona treba da se oseti kroz vetar koji miriše na borove, ukus limuna, tišinu koju ne prekidaju automobili. Procida ne viče, već šapuće. I svi koji ga jednom posete, kažu isto: „Ovde bih mogao zauvek da ostanem.“

nataliya-melnychuk
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: