„Probudila sam iz kome posle pet meseci, a moj verenik je našao drugu“

Njena priča 08. jun 202212:31 > 12:31
Foto: Printscreen Facebook/Brie Duval

Imala je sve, a onda joj se jedne večeri svet srušio.

Sa 25 godina, Bri Duval je živela punim plućima – preselila se iz Australije u Kanadu, radila je posao iz snova i bila je u idiličnoj vezi četiri godine.

A onda, jedne večeri prošlog avgusta sve joj se srušilo.

Tokom noćnog izlaska sa prijateljima 29. avgusta, pala je s krova garaže pravo na trotoar.

Prevezena je avionom u bolnicu Univerziteta u Alberti i smeštena na intenzivnu negu, sa povredom mozga i brojnim slomljenim kostima.

Bri kaže da je bila u komi četiri nedelje, a doktori su rekli njenoj majci da ima samo 10 odsto šanse da preživi.

Foto: Printscreen Facebook/Brie Duval

Srećom, njeni roditelji su odbili da isključe aparate koji su je održavali u životu i u roku od tri nedelje počela je da pokazuje znake poboljšanja.

Kada se konačno probudila, imala je amneziju, ali kada je počela da vraća delove svog života na svoje mesto i uspela da se seti svakodnevnih stvari, vraćen joj je i telefon.

Foto: Printscreen Facebook/Brie Duval

Ono što je tada doživela je bilo dosta jezivo – njen verenik s kojim je provela četiri godine i sa kojim je živela pre nesreće, je blokirao na društvenim mrežama i upoznao je novu devojku.

„Konačno sam dobila telefon i prva mi je pomisao bila da ga nazovem i samo vidim da li zna šta se dogodilo. Nije bio u bolnici da me poseti“, rekla je Bri za Mirror.

„Uzela sam telefon da mu pošaljem poruku kada mi je stigla poruka od te neke žene koja mi je napisala da je sada sa njim i da žive zajedno. ‘On sada živi sa mnom i mojim sinom, molim vas ne kontaktirajte ga’, pisala je. Nisam se čula sa njim okako sam bila u bolnici, potpuno me je napustio. Tako da nisam znala ni zašto se to dogodilo.“

Kao da sve to nije bilo dovoljno traumatično, Bri nije mogla da vidi ni svoje roditelje koji zbog pandemije nisu mogli da dođu kod nje u bolnicu. U Australiji su tada mere bile dosta rigorozne i građani nisu smeli ni da ulaze ni da izlaze iz zemlje. Njeni roditelji su od vlade tražili posebnu dozvolu, a u tom periodu su mislili da će ona možda umreti. Odbili su ih, pa je njena majka lekarima u Kanadi rekla da je održavaju u životu i da ni pod kojim okolnostima ne isključuju aparate.

Bri je bila u bolnici ukupno pet meseci dok se oporavljala od nesreće.

Foto: Printscreen Facebook/Brie Duval

Ona se i dalje opravlja, ima traumatske povrede mozga i želi da podigne svest o tome kako je to zaista.

Da bi to uradila, počela je da pravi TikTok videe, deleći svoja lična iskustva.

@hotcomagirl1 Just clarifying what happened! Drop some questions! #fyp #coma #braininjurysurvivor ♬ original sound - HotComaGirl113

„Bilo je veoma teško psihički, definitivno imam PTSP od svega što se dogodilo, samo pokušavam da sredim svoje emocije, proživljavam nesreću i onda tu je još i ono razočaranje u vezi“, rekla je ona.

@hotcomagirl1 Real coma experience vs. senior year coma experience! #fyp #coma #braininjuryawareness #braininjurysurvivor ♬ original sound - HotComaGirl113

„Vraćajući se normalnom životu, samo pokušavam da ustanovim šta je moje novo normalno – nisam mogla da gutam kada sam se probudila iz kome, morala sam da pokušam da ponovo naučim kako da hodam, od struka do nožnih prstiju sam se osećala kao mrtva. Svi moji mišići su bili potpuno atrofirani od ležanja. Frustrirajuće je što ne mogu da radim stvari koje želim, moj mozak je zamagljen. To je kao da imate simptome potresa mozga koji ne prestaju i ne nestaju. To je borba jer stvar je u tome da nisi vidljivo invalid. Neko me pogleda i pomisli da sam savršenog fizičkog i mentalnog zdravlja. Ne izgledam kao da imam povredu mozga, ali to je ogroman deo mog života“, rekla je Bri.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram