Priča Ruskinje Anastasije koja je u Srbiji preokrenula svoju karijeru

Foto: Privatna arhiva,Lioneight

Žene stvarno mogu sve.

Anastasia Engelhardt je Ruskinja koja je 2015. sa roditeljima došla u Srbiju. Nisu poznavali nikoga, ali sada našu zemlju zovu svojom drugom otadžbinom.

Nastja je mlada žena i majka koja je uspela da preokrene svoju karijeru – ona danas ima uspešan posao u IT sferi i vodi blog o QA (Quality assurance) segmentu industrije.

Sa njom smo razgovarali o njenom iskustvu u Srbiji, ali i o ženama u IT sferi, kojih je i dalje značajno manje od muškaraca.

Preokret karijere

Anastasia je imala 17 godina kada je iz Moskve došla u Kragujevac. U srednjoj školi, počela je da radi kao fotoreporterka i imala je priliku da intervjuiše mnoge poznate zvezde Srbije.

Nakon završetka srednje držala je besplatne časove ruskog u Kancelariji za mlade Kragujevac, kako bi stekla iskustvo predavačice.

Foto: Privatna arhiva

Njen život se drastično promenio kada je počela pandemija.

„Kada se desila korona, postala sam majka i rešila sam da napravim preokret u svojoj karijeri. Posle istraživanja IT tržišta pronašla sam IT Bootcamp, besplatan kurs prekvalifikacije koji se tada prvi put održavao online za Kragujevac. Imala sam različite osećaje nakon uspešnog završetka obuke, počevši od sreće što imam znanje i podršku mentora do straha – šta ako ne uspem“, priča nam.

Posle tri meseca i više od 20 odbijenica, zaposlila se u Lioneight, firmi koja je prepoznala njenu želju za učenjem i napretkom.

„Nakon mentorstva u firmi rešila sam da pokrenem blog kako bih predstavila kako izgleda put od 0 do Junior QA pozicije iz prve ruke“, objašnjava Nastja za Zadovoljna.rs.

Foto: Lioneight

Ali, prvo smo hteli da čujemo njene prve utiske o našoj zemlji.

U Srbiji sve ide polako

Kada je došla u Srbiju kao srednjoškolka, odmah je primetila veliku razliku u školstvu.

„U Rusiji su stroži profesori i školska pravila se moraju poštovati, dok je u Srbiji opušteniji način rada bez pritiska“, kaže Nastja.

„Moskva je grad brzine gde svi jure za prvo mesto. U Kragujevcu sam osetila usporenje. ‘Natenane’, ‘opušteno’ – moglo je da se čuje na svakom čošku i nije mi bilo jasno kako Srbi sve postižu bez žurbe“, dodaje ona.

Foto: Privatna arhiva

Jako joj se dopala i srpska druželjubljivost.

„Srbi su najbolji  domaćini i uvek su spremni da se okupe kako bi pomogli jedni drugima. Ali, negativna strana ‘natenane’ života je što ljudi ne poštuju i cene tuđe vreme. Autobusi kasne, koncerti počinju dva sata nakon najavljenog vremena dok se zakazani sastanci odlažu u poslednjem minutu“, iskrena je Anastasia.

Žene u IT još uvek zarađuju manje – ali to se menja

Kada neko pomene posao QA, mnogi misle da je u pitanju samo testiranje aplikacija, što je velika zabluda, kaže Nastja. Ona na svom blogu ruši te predrasude i deli znanje.

„U praksi QA radi sa dokumentacijom, čita feedback korisnika i zahteve klijenata, upoređuje zahteve sa realnim stanjem u aplikaciji, piše test kejseve (kako testirati delove aplikacije), sprovodi istraživačko testiranje gde koristi kreativnost i logičko razmišljanje“, objašnjava nam.

Foto: Privatna arhiva

Njen svet se dosta promenio od kad je deo IT industrije, ali je ukazala na istraživanje Helloworld sajta i Masmi agencije da žene i dalje zarađuju manje.

„Sa druge strane, mnoge IT kompanije imaju benifite koji puno znače ženama: privatno zdravstveno osiguranje, rad od kuće, dodatni slobodni dani, podršku tokom trudnoće i nakon porođaja. Takođe mnogo znači kada je kolektiv u firmi na razvijenom i zdravom nivou. Ako ste tim, kolege pružaju poštovanje, podršku i pomoć bez gledanja na pol“, kaže Nastja.

Foto: Privatna arhiva

Velika prednost je fleksibilni početak rada, posebno za žene koje imaju decu, dodaje ona.

„Uspevaš da odvedeš dete u vrtić, možeš raditi od kuće ukoliko se razboli ili jednostavno iskoristiš slobodan dan. IT firme često organizuju posebne događaje za decu“, navodi.

Nedavno je Anastasia postala Woman Techmakers ambasadorka – to je zajednica koju podržava Google.

„Želja mi je da pokrenem žensku IT zajednicu u Srbiji, a pogotovu u Kragujevcu, gde živim. Plan je da kroz meetup-ove i radionice motivišem žene da se opredele za IT. Pored QA pozicije postoje kako tehničke tako i netehničke pozicije gde programiranje nije potrebno“, naglašava Nastja.

Ženama poručuje da zamisle kako izgleda idealna kompanija gde žele da rade.

„Kada znate koji cilj želite da postignete potražite kurseve za tu poziciju. Budite proaktivni, pitajte stručnjake na Linkedin-u, prilagodite CV za svaki oglas i istrajte u procesu pronalaska prvog posla“, zaključuje Anastasia Engelhardt.

***

BONUS VIDEO: Tamara je srpska hirurškinja u Brazilu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram