Ponudila bubreg šefici, pa dobila otkaz jer se predugo oporavljala

otkaz transplantacija
Ilustracija; Foto: Jamie Grill / Tetra Images / Profimedia

Sledeći put kad budete razmišljali o prioritetima setite se ove priče.

Priča kaže da je Debi Stivens, tada 47-godišnja samohrana mama dvoje dece, donirala bubreg da bi spasla život svojoj šefici, a da je kasnije otpuštena dok se oporavljala.

Šta je istina

Žena je donirala svoj bubreg Nacionalnom registru bubrega, što je omogućilo njenoj šefici da dobije bubreg od drugog donora sa kojim je bila kompatibilna. Operacija je bila u avgustu 2011, a Debi je otpuštena u aprilu 2012. godine.

Šta je i dalje nejasno

Pošto je ovaj slučaj rešen poverljivo, tvrdnju da je žena otpuštena tokom oporavka nikada nisu utvrdili ni sudija ni porota. Optuženi u predmetu nisu javno priznali tu tačku.

Kako je sve počelo

I dalje se često govori o seriji vesti iz 2012. godine o ženi po imenu Debi Stivens, a koje su šokirale mnoge. Debi je pristala da donira svoj bubreg kako bi pomogla svojoj šefici da može da uradi transplantaciju, što joj je ujedno spaslo život.

To je bio fokus tužbe između Debi i kompanije za prodaju automobila pod nazivom Atlantic Automotive Group koja posluje u oblasti Long Ajlenda, piše snopes.com.

Sve se desilo između 2010. i 2012. godine, a tužba protiv Atlantik Automotiv Grupe dogodila se između 2012. i 2014. godine, što je rezultiralo poverljivim poravnanjem. Ni kompanija ni šefica nisu javno ni demantovali ni priznali tvrdnje da je Debi otpuštena jer joj je „trebalo predugo da se oporavi“.

Bez obzira na to, obe strane su priznale da je donirala bubreg u ime svoje šefice Džeki Brusije u avgustu 2011. godine, a da ju je Atlantik Automotiv Grupa otpustila u aprilu 2012. godine. Prema žalbi koju je podneo Debin advokat, Stivens je ponudila da donira svoj bubreg Brusiji u oktobru 2010. nakon što je čula da traži donora. Brusija je navodno kazala – nikad se ne zna, možda ću jednog dana morati da prihvatim tu ponudu.

Kasnije se ispoostavilo da Stivens nije bila odgovarajući donor, ali je bubreg dala strancu u Sent Luisu, što je Brusiji omogućilo da dobije odgovarajući bubreg od drugog donora iz San Franciska.

Debi je operisana 10. avgusta 2011, a njen advokat je potom kazao da su usledile komplikacije, uključujući bolove u stomaku i probavne probleme koji su podrazumevali česte odlaske u toalet, kao i teškoće pri podizanju težih predmeta.

Kada se vratila na posao u septembru (pod pritiskom Brusije, kako je navela), naišla je na hladan doček šefice, koja je odbila da obezbedi rešenje za ove probleme.

Brusija je navodno ignorisala, na primer, apel lekara da Debi ne diže teške predmete i tražila je od Stivensa da u toalet ide uz dozvolu.

Nakon Debinih žalbi menadžment kompanije ju je prebacio u drugu poslovnicu, gde joj je, tvrdi njen advokat, na sličan način odbijen tretman, a i stavljena je na poziciju za koju je bila manje kvalifikovana.

Atlantic Automotive Group otpustila je Stivens zbog „problema sa učinkom“ samo nekoliko nedelja nakon što je njen advokat poslao žalbu kompaniji u martu 2012. Potom su se obe strane složile da se nagode 30. septembra 2014. Kompanija i šefica nisu prihvatili tvrdnje da je Stivensova dobila otkaz zbog dužeg oporavka ili zbog potreba koje su posledica njenog doniranja bubrega. Atlantic Automotive je samo javno priznao da je Stivens bila uključena u ‘razmenu uparenih bubrega’ za optuženu Brusiju.

Međutim, kada je Debi podnela slučaj Odeljenju za ljudska prava države Njujork, to telo je zaključilo da je došlo do kršenja federalnog američkog zakona o invalidnosti (ADA). Da bi neko tužio privatnu kompaniju prema ADA, potrebno mu je zeleno svetlo Komisije za jednake mogućnosti zapošljavanja u SAD. Nakon paralelne istrage tog tela, Stivens je dobila odobrenje za tužbu na osnovu ADA.

Kad se sve sagleda, ispostavlja se da je prvobitna priča o ženi koja je dobila otkaz nakon što je donirala bubreg u ime svoje šefica činjenična, s tim što se zbog nedostupnosti svih informcija može samo pretpostaviti da su uzrok njenog otkaza posledice od operacije.

BONUS VIDEO: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram