Olga i Julija su pobegle iz Ukrajine, a sada đuskaju na Evroviziji uz Konstraktu

Foto:Pero Jovović/Nova.rs

Ekipa portala Nova.rs srela je Juliju i Olgu u takozvanom Evrovizijskom selu, oko pola sata pred početak Konstraktinog nastupa.

Olga i Julija su tetka i nećaka koje su uspele da pobegnu iz horora rata u Ukrajini, nakon što je Rusija na čelu sa Putinom izvršila invaziju na ovu evropsku zemlju. Ne pričaju engleski, ne govore ni italijanski, ali su mir pronašle u evrovizijskom nastupu naše predstavnice Konstrakte.

Ekipa portala Nova.rs srela je Juliju i Olgu u takozvanom Evrovizijskom selu, oko pola sata pred početak Konstraktinog nastupa.

Bile su u društvu Olginog verenika, Italijana iz Torina, koji im je ponudio smeštaj i pomogao im da pobegnu iz Ukrajine. S obzirom na to da nisu pričale engleski, sporazumeli smo se uz njegovu pomoć – on govori tri jezika; ruski, italijanski i engleski.

„Došle su ovde u martu. Ovo im je pedeseti dan ovde“, rekao je on, dok su njih dve klimale glavnom. Ja sam im se obraćao na engleskom, on je to prevodio na ruski, a potom je njihove odgovore, ispred njih, meni prevodio na engleski.

„Živele su u Harkovu, ali kada je krenulo bombardovanje, vozom su došle do Odese, gde su provele nekoliko dana kod mog prijatelja“, ispričao nam je on.

Odatle su potom krenule za Bukurešt, gde su kod prijatelja proveli nekoliko dana pre nego je on otišao da ih pokupi svojim automobilom.

Kaže da je Italija vrlo otvorena i prijateljski nastrojena prema izbeglicama iz Ukrajine.

Julijini roditelji su ostali u Ukrajini. Kroz suze i drhtavim glasom, na ruskom koji ne razumem, pokazivala mi je fotografije svoje nekadašnje zgrade koja je razorena bombama, ali i svojih roditelja, koji su u skloništima u Harkovu.

Evrovizija je način da skrenu misli od užasa u svojoj domovini. Nisu ranije znale za Konstraktu, ali im se pesma dopala.

„Nadaju se da će moći da se vrate i da su ovde samo priveremeno“, zaključio je razgovor Italijan koji ih je smestio kod sebe.

***

Bonus video: Evrovizija nekad i sad

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram