Najružnija žena na svetu je nekad bila zanosna lepotica

Mary Ann Bevan Foto:wikimedia.org

Sigurno ste već čuli za najružniju ženu na svetu čija fotografija već dugo kruži mrežama. Ovo je njena životna priča.

Da li ste čuli za Meri En Bovan, ženu koja je ponela titulu najružnije žene na svetu?

Malo samo istražili i saznali smo da Meri En nije oduvek izgledala ovako. Ona je bila je lepa mlada žena pre nego što su na njenom licu počeli da se ispoljavaju simptomi bolesti akromegalije.

Akromegalija je hormonski poremećaj koji se javlja kada hipofiza proizvodi previše hormona rasta nakon što se ploče rasta zatvore.

Poremećaj pogađa tri od 50.000 ljudi i obično povećava šake i stopala, ali takođe može povećati veličinu vilice, nosa i čela.

Meri je rođena 1874. godine u porodici srednje klase i bila je jedina ćerka, imala je sedmoricu braće.

Studirala je medicinu i postala medicinska sestra 1894. Devet godina kasnije udala se za Tomasa Bevana i zajedno su imali četvoro dece.

Bili su srećna porodica sve dok Meri nije pogodila, u to vreme, nepoznata bolest.

Njen muž je ostao uz nju, ali je iznenada preminuo od moždanog udara 1914. godine. Meri nikako nije mogla da nađe posao zbog svog fizičkog izgleda i iz očaja se prijavila na takmičenje „Najružnija žena“ i odnela pobedu.

Podnela je poniženje i ismevanje da bi uspela da prehrani svoju porodicu.

Godine 1920. Meri je pozvana u Dreamland Circus na Koni Ajlendu, gde je radila do svoje smrti 1933. Takođe je gostovala za Ringling Bros i tako prikupila dovoljno novca da podigne četvoro dece.

Bevan treba pamtiti kao neverovatnu majku koja je uradila ono što je morala da bi preživela, i da bi svojoj deci uspela da obezbedi budućnosti.

***

Bonus video: Levoruki ljudi


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram