Najlepša časovničarka u Srbiji igra salsu i popravlja Rolekse

Marija Nikolić Foto:Privatna arhiva

Plavuša zbog koje ćete poželeti da vam se pokvari sat.

Iza pulta je vrlo ozbiljna, profesionalna i odgovorna, ali za sebe kaže da je pozitivna osoba koja voli veselje i koju porodica i prijatelji hrane dobrom energijom.

Marija Nikolić (30) je Beograđanka koja godinama uspešno vodi časovničarsku radnju na Novom Beogradu. Za portal Zadovoljna.rs, govorila je o tome kako izgleda posao jedne časovničarke i sa kojim izazovima se svakodnevno susreće, ali nam je otkrila i neke zanimljivosti o svom privatnom životu.

Marija je odrasla u očevoj radnji, gledajući njega kako popravlja i vraća u život stare satove. Godinama mu je pomagala, učila i vremenom zavolela zanat. Iako je završila italijanski jezik, pred kraj studija, njen otac je morao da prekine posao zbog zdravstvenih problema, a kada je preminuo, Marija je odlučila da proba da nastavi ono što je on uspešno radio 40 godina.

„Nisam oduvek znala da želim ovim da se bavim, ali je to sigurno nešto što najviše volim da radim. Iako sam studirala i završila nešto sasvim drugačije, moj prelazak u očevu radnju nije bio iznenađujuć, to je nešto što sam oduvek volela i samim tim, svi su me podržali i kroz godine ohrabrivali da nastavim očevim stopama“, priča nam Marija.

Kroz svoju karijeru časovničarke, popravljala je od onih najskupljih satova, kao što su Omega, Rolex, Zenith, pa sve do najstarijih džepnih satova, a kao najveću lepotu ovog posla, izdvaja to što nikada ne zna šta će otkriti u satu i koji je kvar čeka.

Iako nam se čini kako zanat časovničara polako izumire, te da od njega ne može da se živi, Marija nas je ubedila u suprotno.

„Koliko god da je opao obim posla u poslednjih 10 godina, i dalje se nose mehanički satovi, i dalje se kupuju satovi koje vredi popravljati. Dosta mladih donosi satove od svojih roditelja, deka, baka, koje žele da restauriraju i vrate im život, stari sjaj i to me jako raduje. Tako da ne bih rekla da izumire, bas naprotiv – vraća se na velika vrata, a časovničari su cenjeniji nego ikad. Pored toga, ovaj posao je isplativ onoliko koliko se snađete i koliko se trudite da sačuvate stare i privučete nove mušterije. Ako ste na dobrom glasu kao dobar majstor, mušterije će imati poverenja i dolaziće vam ponovo, samim tim će i vaš posao biti isplativ“, kaže nam Marija.

Kao jedna od retkih žena u ovom „muškom zanatu“, Marija se susretala sa predrasudama, iako nam kaže da se to retko dešava, ipak su prisutne.

„Nažalost, uvek će biti klijenata koji neće dovoljno verovati ženskom časovničaru, ali to je zaista retko. Moram priznati da su većinom pozitivni komentari i oduševljenje. Imam divne klijente koji su dolazili još kod mog tate i sad su nastavili i kod mene, i na tome sam im zahvalna“, kaže nam Marija.

Iako većinu vremena provodi na poslu, uvek nađe vreme da se posveti sebi.

„Slobodno vreme mi je uvek ispunjeno, nikad mi nije dosadno, sebi uvek zacrtam možda čak i previše obaveza i hobija, ali jedino tako znam da sam produktivna i da radim nešto korisno. Od svih hobija moram priznati da je ljubav prema plesu i muzici posebna. Godinama sam se bavila plesom, salsa je nešto što će me uvek ispunjavati i čemu ću se uvek vraćati“, priča Marija.

Odrasla je u porodici u kojoj je uvek bilo poštovanja, ljubavi i razumevanja i sigurna je da je to bila baza za to ono što trazi od muškarca i kakav odnos očekuje.

„Zvuči kao kliše, ali zaista smatram da su to krucijalne stvari za vezu, a kasnije i da bi preraslo u nešto više. Volim komunikativne, otvorene, pametne muškarce koji moraju imati i dozu humora kako bi me skroz oborili s nogu“, priča nam Marija.

Kada nam je otkrila šta je privlači kod suprotnog pola, morali smo da je pitamo gde voli da izađe sa prijateljima i koja je mesta ispunjavaju.

„Generalno nisam tip koji izlazi previše na splavove, ali volim da sednem sa prijateljima na lepo mesto na ručak, večeru, i da uživamo u priči i muzici jer me to ispuni“, kaže nam Marija.

Marija je samo još jedan primer da zanimanja ne smemo deliti na muška i ženska.

„Često se novi klijenti koji uđu u radnju iznenade kada vide žensko lice iza pulta, ali se ja trudim da razbijem stereotipe i da ih uverim da će dobiti jednako kvalitetnu uslugu kao kod nekog drugog mog kolege. Poznajem i nekoliko koleginica, i svaka voli svoj posao i izvrsno ga radi, tako da navijam za sve žene koje se bore za svoje mesto u bilo kom poslu“, rekla nam je Marija za kraj.

***

BONUS VIDEO: 72-godišnja Viene koja peške ide Putem svile šalje poruku svim ženama

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram