Na godinu dana sam nestala iz javnosti da bih radila na sebi – ovo je rezultat

Foto: Twitter / Dr Nicole LePera

Duhovni preporod.

Dr Nikol LePera je psihološkinja i autorka nekoliko najprodavanijih knjiga.

Ona je na društvenoj mreži Tviter podelila svoju ličnu priču o transformaciji svog uma i tela koju je izvela za godinu dana.

Ispovest doktorke prenosimo u celosti:

„Godine 2016. dostigla sam najnižu tačku u svom životu. Osećala sam se neispunjeno svojim poslom i plašila sam se ponedeljka. Jedva sam ustajala iz kreveta. Imala sam niz toksičnih veza i čak sam maštala o tome da spakujem kofere i napustim zemlju.

Odlučila sam da se koncentrišem na sebe i stavim sebe na prvo mesto. Nešto što nikada nisam uradila u svom odraslom životu. Naravno, to nije bilo lako jer sam bila duboko zavisna od drugih i mislila sam da je izdaja sebe ljubav.

Evo promena koje sam uvela.

Sredila sam raspored spavanja: legala sam u krevet do 22 sata svake noći i budila se u 6 ujutro. Trebalo mi je vremena, ali ubrzo je moje telo reagovalo prirodno. Pravilan san menja igru. Toplo preporučujem knjigu ‘Zašto spavamo’ Metjua Volkera.

Vodila sam dnevnik svakog jutra: napravila sam nešto što se zove ‘Dnevnik buduće sebe’. Svaki dan sam živela u novim emocionalnim stanjima. To mi je promenilo život.

Aktivirala sam svoje telo svakog dana: koristila sam Jutjub kao svoju teretanu (da bih uštedela novac) i radila časove joge, vežbe visokog intenziteta ili sprintove.

Počela sam da analiziram i lečim svoju traumu iz detinjstva: postala sam svesna porodične dinamike i kako je živela u meni. Uradila sam ovo iz prostora samoposmatranja – samo analiziravši sebe i svoje naučene reakcije iz radoznalosti (ne osuđivanja).

Postavila sam granice: nisam imala nikakve granice do svojih ranih tridesetih. Tako da sam se prirodno osećala ogorčeno i iscrpljeno u svojim vezama. Postavila sam granice iako je bilo strašno i ponekad su ljudi bili razočarani.

Provela sam gomilu vremena učeći: gutala sam knjige i podkaste (uglavnom o psihologiji, lečenju i duhovnosti). Naučila sam sve o nervnom sistemu, polivagalnoj teoriji i podsvesnom umu. Primenjivala sam i vežbala sve što sam naučila.

Počela sam da govorim o sebi na nove načine. Jezik je bitan, najvažnije su reči koje dolaze posle ‘ja sam…’. Odlučila sam da ispričam novu, osnažujuću priču o sebi.

Naučila sam nove veštine: imala sam obrazovanje (doktorat psihologije), ali sam morala da se suočim s realnošću i da mi nedostaju veštine potrebne za savremeni svet. Naučila sam: kreiranje sadržaja, društvene mreže, finansijsku svest itd.

Nisam sprovela sve ove promene odjednom. Zapravo sam davala malo obećanje sebi svaki dan. Počela sam sa pisanjem dnevnika. Kada sam održala obećanje 30 dana, dodala sam još jedno.

Volela bih da mogu da kažem da sam ušla u ove promene sa uzbuđenjem, ali nisam. Da budem iskrena, ja sam se žrtvovala. Sažaljevala sam sebe. Imala sam mnogo ‘negativnih’ misli. Više puta sam se rasplakala. Mrzela sam što mi je neprijatno.

Ali, bila sam nesrećna u životu kakav sam znala, i shvatila sam da je vreme da naučim kako da se nosim sa nelagodom. Nisam odustajala. I tokom godine dana sam se transformisala.

Ne samo fizički. Prava transformacija je bila duhovna. Dugo sam analizirala sebe. Sebe od koje sam bežala. Shvatila sam da sam emocionalno nezrela i da ću morati da postanem sama sebi roditelj. Bilo je ponižavajuće. Morala sam da vaspitam samu sebe.

I to sam uradila. Godinu dana kasnije sam kao nova osoba. Jesam li posebna? Ne. Svi imamo sposobnost da lečimo i transformišemo se.

Samo moramo da istrajemo. To je ‘tajna’. Svaki dan malim koracima. Reći ne disfunkcionalnim normama društva. Imati hrabrosti da budeš crna ovca koja prekida cikluse.

I što je najvažnije, davanje dok to radite. Što više dajete, više dobijate. Ovo je tvoja dozvola da nestaneš da bi se izlečila. Za godinu dana od sada, pogledaćeš se u ogledalo i bićeš šokirana odrazom“, zaključuje dr LePera.

***

BONUS VIDEO: Zrela Srbija: Baka Gordana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram