Ko su najbolje mlade naučnice Srbije

mlade naučnice
Tijana Šušteršič, Snežana Papović i Andrea Rajšić Foto: N1, dh.uns.ac.rs, privatna arhiva

U moru ne tako lepih vesti koje nam stalno dolaze izdvajaju se one zaista vredne pažnje. To su priče o uspešnim mladim naučnicama u Srbiji, ženama koje svojim radom i dostignućima zaista pomeraju granice i svet oko nas čine boljim mestom.

Snežana Papović

Dr Snežana Papović Foto: dh.uns.ac.rs

Snežana Papović je doktorka hemijskih nauka i docentkinja na Katedri za Analitičku hemiju Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Doktorirala je 2018. godine u oblasti hemijskih nauka. Višestruko je nagrađivana i stipendirana zahvaljujući izuzetnim rezultatima i posvećenosti naučnom radu. Snežanin naučni doprinos se sastoji od 46 publikacija u vrhunskim međunarodnim časopisima, više od 60 saopštenja sa naučnih konferencija i 466 citata. Fokus njenog naučnog istraživanja je unapređenje performansi litijum-jonskih baterija kroz povećanje njihovog kapaciteta i povećanje termičke stabilnosti upotrebom unapređenih elektrolita.

Marija Ivanov

najbolje mlade naučnice srbije
Marija Ivanov, šesta sleva; Foto: Promo

Dr Marija Ivanov je naučna saradnica u Mikološkoj laboratoriji Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković” Instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju Univerziteta u Beogradu. Do sada je objavila 59 naučnih radova u međunarodnim časopisima i nekoliko poglavlja. Dr Ivanov se usavršavala na različitim evropskim institutima. Dobitnica je i stipendija za stručna usavršavanja, kao i stipendija za učestvovanje na međunarodnim kongresima. Članica je nekoliko naučnih društava. Bavi se ispitivanjem biološke aktivnosti različitih prirodnih proizvoda, a sve u cilju pronalaska prirodne alternative dostupnim lekovima.

Tijana Šušteršič

Tijana Šušteršič Foto: N1

Tijana Šušteršič je studentkinja doktorskih studija na Fakultetu inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, gde je i zaposlena kao asistentkinja. Učestvuje u izvođenju vežbi na matičnom fakultetu iz čak 11 predmeta iz oblasti veštačke inteligencije, programiranja, kompjuterske grafike i bioinženjeringa. Članica je više nacionalnih i međunarodnih stručnih i naučnih društava i recenzent u više visoko indeksiranih međunarodnih časopisa. Oblast njenog naučnog istraživanja je primenjena informatika u inženjerstvu, a cilj je da pokaže da veštačka inteligencija može da se primeni na više različitih grana medicine i pomogne u medicinskoj dijagnostici.

Inače, Snežana Papović, Marija Ivanov i Tijana Šušteršič su ovogodišnje dobitnice nacionalnih stipendija „Za žene u nauci“.

Andrea Rajšić

Andrea Rajšić
Andrea Rajšić Foto: Privatna arhiva

Andrea Rajšić bavi se naukom koja će jednog dana prvoj ljudskoj posadi koja kroči na Mars olakšati istorijsku misiju. Ona je devojka koja izučava planetarnu geologiju i trenutno je na doktorskim studijama na Univerzitetu Curtin u Australiji – a takođe je deo NASA misije „Mars Insajt“.

“Bavim se udarima meteorita i seizmičkim zapisom koji izazivaju na Marsu. Na osnovu tog seizmičkog zapisa možemo svašta da saznamo o površini Marsa. Ja konkretno radim numeričko modelovanje tih impakata, pošto se na Marsu nalazi jedan seizmometar”, kazala je Andrea za Zadovoljnu.

Aleksandra Buha Đorđević

Aleksandra Buha Đorđević Foto: Privatna arhiva

Po završetku studija Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu upisala je doktorske studije na istom Fakultetu i zaposlila se na Katedri za toksikologiju gde i danas radi. U međuvremenu je završila specijalističke akademske studije iz Toksikološke procene rizika, kao i doktorske studije iz oblasti toksikologije, te stekla zvanje Evropskog registrovanog toksikologa. Završila je brojne kurseve i usavršavala se u zemlji i inostranstvu. U tome se izdvaja boravak na prestižnoj naučnoistraživačkoj instituciji Medical Research Council Univerziteta u Kembridžu, nakon kojeg je usledio i prvi zvanični ugovor o akademskoj saradnji između Univerziteta u Kembridžu i Univerziteta u Beogradu. Bavi se ispitivanjem uticaja različitih hemikalija prisutnih u životnoj sredini, kao i njihovih smeša na zdravlje ljudi.

BONUS VIDEO: 3D Biftek iz laboratorije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram