Jelena je u „Poteri“ digla Srbiju na noge – a šarmom, duhom i stilom oduševljava

Foto: Privatna arhiva

"Divim se ženama koje su osvestile šta zaslužuju i ne pristaju na manje od toga".

Jelena Dimić je šampionka kviza „Potera“, koja se jasno deklarisala kao feministkinja, insistirala je na rodno senzitivnom jeziku, a takođe je u svom nastupu pomenula žene koje su hrabro istupile i učinile mnogo za ženska prava u Srbiji. A uz sve to, osvojila je 800.000 dinara, kada je Katarinom Đoković pobedila tragača Milana Bukvića u poslednjoj igri kviza.

Ova sjajna Beograđanka je stomatološkinja i modna blogerka, koja je za Zadovoljna.rs sumirala svoje utiske posle fenomenalne epizode, kojom je otvorila vrata za mnoge buduće takmičarke.

Takođe nam je govorila i o svom stilu odevanja, koji je besprekoran.

Foto: Nataša Đurović

Ženska „Potera“

Na početku razgovora, Jelena kaže da je za nju učešće u „Poteri“ bio jedan veliki iskorak iz zone komfora, koji se završio daleko bolje nego što je očekivala.

„Javni nastupi i pojavljivanje pred kamerama nisu deo moje svakodnevice i sve do dolaska na snimanje pitala sam se kako ću se snaći u okolnostima koje su za mene potpuno atipične. Ono što mi je u velikoj meri pomoglo da potisnem tremu bile su podrška i prijateljska energija koje su se rodile između Katarine, Vasilise, Ljubice i mene, kao i opuštenost tragača Milana Bukvića u ćaskanju sa svakom od nas. Nije mi bilo nimalo lako da prva istupim pred kamere i probijem led, ali su me moje divne saigračice ohrabrivale i motivisale i neizmerno sam im zahvalna na tome. Jedva čekam prvu sledeću priliku da ih ponovo vidim“, uzbuđeno nam govori.

Jelena voli kvizove od detinjstva, gleda ih redovno i svaki put pokušava da odgovari na pitanja – zabavno joj je da stavlja svoje znanje na probu i da iz nastupa drugih takmičara nauči nešto novo.

„Prijavila sam se jer sam želela da vidim kako izgleda učešće u kvizu u odnosu na puko posmatranje, a i vodila sam se idejom da nemam šta da izgubim. Naprotiv, dobila sam mnogo – upoznala sam sjajne žene s kojima sam podelila to iskustvo, dobro se zabavljala na snimanju, a i uz dosta sreće pored znanja osvojila čak i novčanu nagradu iako nisam mislila da će i do toga doći“, kaže nam.

Foto: Privatna arhiva

Kao takmičarku, morali smo da je pitamo da li je primetila čudan obrazac u kvizu „Potera“, pri kojem tragači i muški takmičari insistiraju da žene koje učestvuju uzmu nižu sumu u prvoj igri.

„Kako pratim ovaj kviz dovoljno dugo primetila sam da zaista postoji šablon te vrste, i mislim da je ustaljen jer se polazi od premise da su žene manje sklone da se upuštaju u rizike čak i kada se radi o formatima zabave kao što su kvizovi. Neki tragači su se u nekoliko navrata izjasnili da to rade da bi podstakli veći broj žena da se prijavi za učešće u kvizu, ali smatram da to nije neophodno. Žene su jako hrabre i volela bih da se u budućim epizodama kviza ‘Potera’ to vidi još više, jer i one zaslužuju da pokažu svoje znanje i pri tom se zabavljaju. Kvizovi su za sve“, jasna je Jelena.

Foto: Ivana Marković

Ponosna feministkinja

Već na početku njenog nastupa, voditelj Jovan Memedović je istakao da je Jelena insistirala na rodno senzitivnom jeziku, kao i da se ponosno predstavila kao feministkinja. Zbog toga je naišla i na neke negativne komentare, ali Jelena je istrajna u svojoj nameri.

„Sve dok postoji neka etnička grupa koja govori određeni jezik on se smatra živim, a sve što je živo može da evoluira, napreduje i menja se. Promene nisu nužno ružna stvar kojoj se treba opirati po svaku cenu i mislim da vidljivost žena u pisanom i govornom jeziku vodi ka većoj vidljivosti žena u svim profesionalnim sferama, i većem poštovanju prema njima. U nemačkom jeziku – mada ne samo u njemu – postoji i muški i ženski rod za svako zanimanje, tako da ako njima ne smeta tih dodatnih par slova, zašto bi i nama“, zapitala se.

Foto: Ivana Marković

Jelena ističe da je zahvalna feminizmu jer je omogućio ženama da se obrazuju i bave svojim poslom, da mogu da dođu u posed nekretnine, da same biraju svog partnera, da dobiju adekvatnu zdravstvenu zaštitu, kao i sve ostalo što spada u elementarna ljudska prava i slobode koje uzimamo zdravo za gotovo, kaže nam.

„Međutim, postoji još mnogo toga za šta se treba izboriti, a ono što može da uradi svako od nas da iskaže svoju solidarnost sa ženama jeste da im veruje. Za početak je to sasvim dovoljno“, ističe.

Foto: Privatna arhiva

Pored žena koje je pomenula kao svoje uzore u samom kvizu – Marije Lukić, Milene Radulović i Ive Ilinčić –  Jelena ističe i Jelenu Riznić, Natašu Elenkov, Anitu Marković i „brojne druge mlade žene koje hrabro izlaze na ulice i herojski brane ono u šta veruju“.

„A uz to pružaju i nesebičnu podršku drugim ženama koje se suočavaju s nasiljem i nepravdom. Divim se ženama koje su osvestile šta zaslužuju i ne pristaju na manje od toga, i smatram da je svaka od nas na neki način heroina u nekom svom domenu. Heroine su i majke, i preduzetnice, i lekarke, novinarke, i svaka od nas u sebi nosi nešto vredno divljenja“, kaže nam.

Foto: Privatna arhiva

Modni šlagvort

Kako već dugo ima modni blog Couture Case, kao i odličan stil odevanja, želeli smo da sa Jelenom popričamo i o modi.

„Moj stil je teško definisati jer, iako se u poslednje vreme najčešće opredeljujem za neutralne boje kao osnove svojih odevnih kombinacija, on je i dalje podložan promenama jer sam uvek otvorena za to da isprobam neki novi trend ako mi se dopadne i prilagodim ga sebi. Poslednjih godina vodim računa da kupujem odgovorno, racionalno i da dajem prednost kvalitetu spram kvantiteta, ali se neću ustručavati da isprobam nešto što iskače iz tih okvira ukoliko pomislim da to mogu da iznesem“, rekla nam je.

Foto: Nataša Đurović

Najveću prednost daje malim biznisima i domaćim brendovima, komadima od održivih materijala koji su bezvremenski klasici, a ne zazire ni od kupovine u second hand prodavnicama, dodaje.

„Mala crna haljina, predimenzionirana bela košulja, bež mantil i dobar par farmerki su klasici koji su mi najčešće polazne tačke u stvaranju odevnih kombinacija i mislim da s takvim komadima nema greške“, kaže Jelena.

Foto: Ivana Marković

Jedna od najvećih želja joj je da sedne u vruću stolicu naspram Ivana Zeljkovića i oproba se u kvizu „Želite li da postanete milioner?“. Do tada, jedan deo osvojenog novca planira da donira u humanitarne svrhe – pojedincima kojima je potrebna pomoć da dođu do terapije koja im nije dostupna, udruženjima i organizacijama čiji rad prati i podržava.

„Što se drugog dela tiče, imam sasvim dovoljno vremena za razmišljanje, ali neko putovanje za pamćenje je jedna od dominantnih ideja“, otkriva nam.

Foto: Ivana Marković

A za sve koji će se možda usuditi da kažu da je epizoda „Potere“ u kojoj je učestvovala bila „lakša“ i „nameštena“, Jelena Dimić ima poruku od samo tri reči:

„Dođoh, videh, pobedih“.

***

BONUS VIDEO: Intervju Tamara Rudic / Somborske snajderke

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram