Hit Tviter polemika: Žene, zašto menjate prezime?

Foto: Rawf8 / Alamy / Alamy / Profimedia, Twitter

I zašto muškarci nemaju ove diskusije?

Svi znamo da je kod nas običaj i tradicija da žena nakon udaje uzima prezime svog muža, ali nije nam baš jasno za što. Da li je zato da bi se ‘loza’ nastavila ili se muževljevo prezime ceni više od ženinog? A, ovo su sve pitanja koja se nalaze u sklopu jednog koje je postavila Sanja na Tviteru, a ono glasi:

Stvarno, zašto?

Neke žene su pored svog dodale njegovo, mada, on nije dodao njeno pored svog. Šta više, kada su u pitanju zajednička deca praksa se takođe nije nastavila, tako da se opet pitamo, šta je zapravo poenta dodavanja drugog prezimena?

O nekim stvarima većina žena nije ni razmišljalala, prosto se podrazumevalo da se uzme njegovo. Bezbroj stvari se radi po inerciji, a zakon nam, na primer, uopšte ne nalaže da tako mora.

Dok se u Francuskoj zauvek ostavlja prezime pod kojim ste rođeni…

Mnoge žene su pisale kako im odgovara ipak ta mogućnost da biraju i promene svoje prezime (koje im se možda nije ni sviđalo), ali tu imamo jednu dilemu – zašto muškarci uopšte nemaju ove polemike, premišljanja pre venčanja?

„Prvo, šta će mi dva prezimena, drugo, kad rodim dete ili decu, volela bih da se svi isto prezivamo”, dodala je jedan od učesnica polemike.

Ipak, možda u nekim zemljama to najpametnije rade – i najpoštenije…

***

Bonus video: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram