Bila sam prvi put u Švedskoj – ovo me je kao ženu najviše šokiralo

Foto: Aquarius / Alamy / Alamy / Profimedia

Najveće iznenađenje sam doživela u parku gde roditelji šetaju s decom.

Već pri prvoj vožnji stokholmskim metroom, primetila sam neoubičajeno veliki broj prelepih, uglavnom plavih žena, koje mahom liče jedna na drugu.

Mislila sam da je to samo slučajnost, ali kasnije se ispostavilo da većina Šveđanki ima sličan stil oblačenja i pojedine osobenoti koje su karakteristične samo za njih.

Za tri dana koliko sam bila tamo, nisam videla nijednu našminkanu ženu, i one koje su možda nosile šminku, ona je bila neprimetna i neupadljiva. Njihova koža je izgledala negovano i čisto bez obzira na godine.

Veštačke trepavice, silikoni, botoksi i fileri su nezamisliva stvar za njih. One ulažu u svoj izgled tako što se hrane zdravo, provode dosta vremena na vazduhu, ne puše i ne piju previše.

Iako mogu sebi da priušte najskuplje brendove, one nose stvari iz „H&M“-a a ni na jednoj nisam videla šljašteće, upečatljive logoe poznatih marki. Šveđanke su dosta digitalno opismenjene ali nisu opterećene društvenim mrežama, ne hrane se lajkovima, ne poziraju i ne idu negde da bi bile viđene.

Jako su posvećene deci i porodici ali ništa manje od muškaraca. Najveći šok sam doživela kada sam videla parkove u kojima su uglavnom tate od kojih su neki od njih na porodiljskom. Da, zvuči neverovatno, ali u Švedskoj muškarci imaju pravo da idu na plaćeno odsustvo zbog rođenja deteta.

Oni učestvuju u odgajanju dece isto koliko i majke, a nije neobično videti porodice u kojima otac ostaje kod kuće i čuva decu dok je majka ta koja je zaposlena. Patrijarhata nema, u švedskom domu kućne poslove obavljaju podjednako i muž i žena. Prizor koji će mi zauvek ostati urezan u glavi je onaj kada sam videla majku koja vozi skejt dok muškarac gura kolica sa blizancima pored nje. Jednostavno ne mogu da zamislim tako nešto u Srbiji.

Foto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock Editorial / Profimedia

U parkićima sam takođe videla decu koja se igraju i valjaju u blatu i primetila sam da su majke kod njih dosta lagodnije kada je u pitanju odgoj dece. Nema strogih pravila, one će dozvoliti svom detetu da ide napolje čak i ako pada kiša jer im je bitno da decu „čeliče“ od malena i da deca što više vremena provode u prirodi.

Udobnost i jednostavnost su na ceni i možda baš zbog toga Šveđanke žive nekako opuštenije jer se ne opterećuju nebitnim stvarima i nemaju komplekse. Stvarno mnogo možemo da naučimo od njih.

***

Bonus video: Tamara je srpska hirurškinja u Brazilu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram