
Postoje gradovi koji najlepše „legnu“ kad lišće požuti i kad se jutra zamagle od pare iz šolja kafe; i postoje oni drugi, kojima zima stoji kao skrojeni kaput—sa lampicama, mirisom cimeta i snegom koji utišava sve. Ovo je vodič za obe verzije romanse: pet gradova koje treba posetiti u jesen i pet koji su najlepši zimi.
Preporuke putovanja za jesen
Prag – grad u boji kestena i svetlosti

Prag u oktobru i novembru je kadar iz filma: Vltava je mirna, krošnje u Letna parku udare u sve nijanse riđaste, a jutra na Karlovom mostu mirišu na pecivo i mokar kamen. Dan počnite na Letna vidikovcu (najlepši panoramski pogled na mostove), nastavite do Malé Strane i vrta Valdštejn, a popodne ostavite za Vyšehrad – tamo je uvek tiše, čak i kad je centar pun.
Zašto baš jesen? Jer se grad tada „spušta“ u ritam šetnje, a često se pogodi i SIGNAL Festival – noćne projekcije i svetlosne instalacije na fasadama istorijskih zgrada pretvaraju Prag u ogroman galerijski prostor na otvorenom.
Šta jesti: topla supa od bundeve u bistrou u Vinohradima, pečena svinjska kolenica sa kiselim kupusom u pivnicama oko Naměstí Míru, i, ako ste slatkoljubac, kroasan sa bademom u pekari Eska u Karlínu. Veče završite pivom u Lučnici ili vinom u prirodnom wine baru u Holešovicama.
Ljubljana – mala, a puna duha

Ako volite gradove koji se obilaze peške za jedan dan, a vraćate im se celog života, Ljubljana je to mesto. Jesen produbljuje njene zelene prizore: Tivoli park u bojama karamela, Ljubljanica niz koju klize mala plovila, a sa brda Ljubljanski grad vidite celu kotlinu. Petkom do kasne jeseni na Pogačarevom trgu budi se Odprta kuhna – street food pijaca na kojoj možete probati sve: od slovenačkih specijaliteta do azijskih zalogaja.
Gde na kafu: oko Prešernovog trga barovi su jedan do drugog; uzmite krempitu u Loliti ili kolač od maka u nekoj od poslastičarnica pored reke. Za večeru, JB Restavracija ili moderni bistroi u Trnovu. Ljubljana voli kratke, sezonske menije i male porcije koje se dele.
Zašto baš jesen: zato što je udobno topla preko dana i sveža uveče; zato što je stari centar čist i miran; zato što se na pijaci uz kafu kod Plečnikovih arkada može čuti kako se jesen tiho premešta u zimu.
Budimpešta – termalna magla i dunavske večeri

Budimpešta je zlatna u jesen. Dan počnite kupanjem u Széchenyi termalnom kompleksu: voda je topla, napolju prohladno, para vam obavija kosu i imate utisak da ste u rimskom filmu.
Posle kupanja, prošetajte kroz Andrássy út do Bazilike svetog Stefana, pa na ručak – gulaš ili pörkölt – u nekom od autentičnih lokala oko Velike pijace. Popodne pređite na stranu Budima do Ribarske tvrđave, pa silazak do Gellért brda na čaj. Veče je za ruin barove: Szimpla Kert u jesen ima posebnu atmosferu – muzika je mekša, svetla prigušenija.
Slatko: kürtőskalács (dimnjak-kolač) i makova pita. Savet: uzmite večernju vožnju Dunavom – budimski dvor i parlament pod svetlima jeseni izgledaju kao da su od zlata.
Bukurešt – neobičan miks Beča i Balkana

Bukurešt je onaj rođak o kom malo znate, a iznenadi vas šarmom. Nije nam toliko blizu kao Temišvar, a ni toliko popularan kao Transilvanija. Ipak, u jesen je najlepši za duge šetnje bulevarima sa kasnobaroknim i art nouveau fasadama. Počnite u Kralj Mihaj I parku, pa siđite do Ateneul Român i uličica Lipscani u Starom gradu. Uđite u Cărturești Carusel – šest spratova bele, spiralne knjižarske arhitekture sa kafićem na vrhu i pogledom na krovove.
Gde jesti: rumunske supe (ciorbă), sarmale i mămăliga u staroj pivnici Caru’ cu Bere; za kafu i kolače, specialty kafići oko ulice Calea Victoriei.
Zašto jesen: zato što grad najmirnije diše, a parkovi su ogromni i pitomi; zato što svetlost dobro pada na fasade i sve izgleda fotogenično bez filtera.
Krakov – jesenja melanholija sa ukusom istorije

Krakov u jesen ima posebnu tišinu i dostojanstvo. Na glavnom trgu Rynek Główny, jednom od najvećih srednjovekovnih trgova u Evropi, jutra počinju mirisom pečenih kestena i zvucima uličnih svirača koji se mešaju sa crkvenim zvonima. Šetnja odavde vodi ka Wawel dvorcu, monumentalnom simbolu poljske istorije, a dalje niz reku Vistulu gde se jesenje lišće preslikava na površini vode. Parkovi oko Starog grada prelaze u paletu crvene, narandžaste i zlatne, pa čak i obična šetnja Planty parkom postaje pravi doživljaj.
Posebnu atmosferu ima i Kazimierz, nekadašnja jevrejska četvrt, sa svojim kaldrmisanim ulicama, galerijama i kafićima. Tamo je najbolje provesti popodne, popiti toplu supu ili boršč i pojesti komad sernika. Veče rezervišite za neki od podruma u Starom gradu gde se sluša džez uživo. Krakov je grad koji muziku upija kao sopstvenu krvotok.
Zašto baš jesen? Zato što grad tada nije prepun turista, a ima dovoljno života da vas podseti da ste u srcu Evrope. Jesen u Krakovu donosi sporiji ritam, maglovita jutra i bogatu gastronomsku ponudu koja greje dušu.
Preporuke putovanja za zimu
Beč – klasika, lampice i ukus vanile

Beč je zimi čista elegancija. Christkindlmarkt na Rathausplatzu je centralna pozornica – visoki luk sa kandilima na ulazu, nizovi drvenih kućica, „Stablo srca“ u parku i klizalište koje krivuda među osvetljenim drvećem.
Plan za dan: jutro u Kaffee Central ili Hawelka – sacher torta ili štrudla; šetnja do Graben i Kärntner Straße, ulazak u Stephansdom samo da osetite mir. Popodne rezervišite za Belvedere ili Kunsthistorisches Museum, a veče za koncert u Musikvereinu ili Konzerthausu.
Šta pojesti na marketu: punsch, glühwein, tople kobasice, kaiserschmarrn i hleb sa sirom koji miriše iz daljine.
Kopenhagen – bajka od svetala u Tivoliju

U srcu grada, Tivoli Gardens tokom božićne sezone izgleda kao da ste ušli u Andersenovu priču: klizalište, hiljade lampica, ukrašene jelke i male kućice iz kojih mirišu bademi i cimet.
Pre i posle Tivolija: skok do Nyhavna na slane haringe ili smørrebrød, zatim Designmuseum Danmark za sve koji vole skandinavski minimalizam. Ako je hladno, ugrejte se u Torvehallerne natkrivenoj pijaci—supa od morskih plodova, gløgg sa bademima, pa kolač sa kardamomom.
Zašto zimi: jer Kopenhagen ume da bude oštar, ali upravo zato hygge i svetla dođu do izražaja.
Kolmar – božićna razglednica u prirodnoj veličini

Ako postoji grad koji izgleda kao da je nacrtan za božićne čestitke, onda je to francuski gradić Kolmar. U srcu Alzasa, ovaj grad pretvara zimu u bajku: kaldrmisane ulice, kuće sa drvenim gredama ukrašene vencima i lampicama, a iz svakog kafića izlazi miris kuvanog vina i začina. Čak i kad nema snega, Kolmar izgleda kao da ga je posuo šećer u prahu.
Božićni marketi ovde nisu koncentrisani samo na jedan trg, već su raspoređeni po celom starom gradu, od Place de la Cathédrale do slikovite četvrti Petite Venise, gde kućice odražavaju svoje svetlucave fasade u vodi. Marketi nude sve: od lokalnih specijaliteta poput tarte flambée i bretzeln do rukotvorina i igračaka od drveta.
Dan u Kolmaru lako se planira: jutro provedite u šetnji kroz male ulice i obavezno uđite u Musée Unterlinden, a popodne ostavite za degustaciju vina u okolnim alzaškim vinarijama. Veče je rezervisano za kuglof i čašu kuvanog vina sa cimetom.
Zašto baš zimi? Zato što Kolmar tada dostiže svoj maksimum. Njegove boje i arhitektura u kombinaciji sa prazničnim ukrasima čine da imate osećaj da ste ušli u živu bajku.
Talin – srednjovekovna bajka pod snegom

Talin u Estoniji zimi ima teksturu razglednice: Trg Gradske kuće sa jelkom i drvenim kućicama, krovovi starog grada pod snegom, a uličice koje škripuckaju pod nogama.
Šta obavezno: pogled sa Kohtuotsa i Patkuli vidikovaca, vrući glogg, tamni hleb sa kimom, supa od lososa. Ugrejte se u saunama koje su ovde gotovo pa način života. Veče je za tišinu: Talin ne pravi buku, samo svetluca.
Riga – sever koji voli priče

Riga ima kvalitet koji ne može svako da izvuče: severnjačku smirenost u kombinaciji sa art nouveau fasadama koje pod snegom izgledaju kao šlag. Božićni market na Trgu Katedrale nudi glazirane bademe, Riga Black Balsam, vunene rukavice i plesne tačke na otvorenom.
Plan: šetnja Alberta iela ulicom (art nouveau izlog do izloga), pauza u kafiću na Elizabetes iela, a za večeru probajte pelmeni ili dimljenu ribu u Centrāltirgus hali.
Zašto zimi: jer su zvezdano nebo i niske temperature deo priče – ovde zima nije prepreka, već scenografija.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: