Vodič dr Olge Osipov za negu kože u menopauzi – korak po korak

Foto: Vichy

Koje preparate treba koristiti?

Doktorka Olga Osipov, dermatološkinja, bila je nedavno gošća doktorke Katarine Bajec u podkastu Meno Talks, serijalu vodećeg dermokozmetičkog brenda Vichy posvećenom menopauzi.

Doktorka Osipov je govorila o tome koliko je važna nega kože u menopauzi i zašto ona ne može da bude ista kao kad smo, recimo, u dvadesetim godinama.

Za početak, doktorka je objasnila šta karakteriše menopauzu.

„Menopauza se javlja oko godnu dana nakon prestanka menstruacije, a nekoliko godina pre toga se javlja perimenopauza. U tom periodu dolazi do promena u organizmu, pa i u koži. Ženski hormoni dosta utiču na produkciju kolagena i elastina koji nam čuva kožu i smanjuje pojavu bora i drugih znakova starenja. Osim toga, nagomilavaju se spoljašnji štetni uticaji poput gomilanja zagađenja i to se dodaje na prirodno starenje kože. Zato treba da to pokušamo da popravimo negom kože.“

Stoga rutinu treba prilagoditi, pre svega, jer je koža u tom periodu više suva.

„Postepeno treba uvoditi kreme koje sadrže više lipida, ceramida, kako bi se jačala zaštitna uloga kože. Pritom, treba da izbegavamo sve one preparate koji mogu da isuše kožu – dakle, ne treba koristiti preterano jake gelove za čišćenje. U svemu ne treba da zaboravimo dodatnu zaštitu i negu, a to su zaštitni faktori u kremama“, kaže doktorka.

U svemu je jako važno znati šta žene treba da rade već od 30. godine, odnosno u perimenopauzi, kako bi kasnije kožu negovale bez problema.

„Pre svega treba da radimo na zaštiti od negativnih efekata. Pomenuli smo zaštitu od zračenja, od aerozagađenja, ali ne zaboravite da je i pušenje je jedan veliki neprijatelj kože jer od pušenja koža stari. Pritom, treba i da vežbamo i da se redovno zdravo hranimo jer to sve deluje na našu kožu. Uprkos svemu, žene se nekad sete da treba da koriste neke kreme tek kad uđu u menopauzu. Zato je vrlo važna hidratacija kože na vreme – hijaluronskom kiselinom, vitaminom C, ali i polisaharidima koji vezuju vodu, a sve to uz lipide. Takođe, pored zdrave ishrane, u perimenopauzi možete da počnete sa suplementacijom, recimo, omega-3 masnim kiselinama jer odlično deluju na kožu, kao i vitaminima B, C, D, E i cinkom i selenom.“

Doktorka Osipov objašnjava i kako tačno treba da izgleda dnevna rutina u menopauzi.

„Ujutru pro ide čišćenje lica, blagim gelom ili micelarnom vodom, s tim što tu micelarnu vodu onda isperite. Nakon toga treba da ide primena seruma koji mogu da sadrže vitamin C, termalne vode, hijaluron. Nakon seruma, kada se on dosta dobro upije, stavljamo laganu kremu koja u sebi sadrži elemente za hidrataciju i malo lipida. Onda na red dolazi zaštitna krema, ali nju možete da stavite kasnije, recimo, ako vam jutarnja nega počinje u sedam sati, zaštitnu kremu možete da stavite oko 10 sati, a uz to nju treba obnavljati na svaka dva do tri sata ako ste na suncu tokom dana.“

Doktorka govori i o izboru sastojaka i preparata u nezi kože u menopauzi.

„Ko ima masniju kožu, to treba da bude struktura emulzije ili gela, a ko ima suvlju kožu, može da stavi i kremu. Ulja se ne preporučuju.“

S druge strane, večernja rutina podrazumeva skidanje šminke i prljavštine i to je obavezno.

„Za to koristite opet klinser koji u sebi može da sadrži, osim sastojaka za čišćenje, i malo hijaluronske kiseline. Onda stavljamo opet serum – možemo da koristimo isti serum i ujutru i uveče, jedino što moramo da znamo da se retinol ne preporučuje za jutarnje korišćenje jer zbog sunca može da izazove neku reakciju ili da iritira. Nakon toga se svetuje i neka krema koja ima malo više lipida, a oni koji imaju masniju kožu i uveče treba da stavljaju laganije kreme. A pošto je oko očiju uvek suva koža, tu idu antirid kreme koje obično imaju veće koncentracije lipida i druge dodatne sastojke.“

Što se tiče nege kože tela u menopauzi, doktorka kaže da je važno da voda za tuširanje ne bude prevruća, kao i da preparati za tuširanje ne mirišu mnogo jako jer tako mogu da irititaju i povećavaju svrab, a preporučuju se preparati koji hidriraju – sa ureom, sa hijaluronskom kiselinom, sa glicerinom.

U svemu ovome dobra vest je to što tehnologija i medicina svakim danom napreduju i to nam omogućava da se adekvatno negujemo i u menopauzi.

Foto: Promo/Vichy

U tome dosta može da pomogne nega za kožu u menopauzi – Vichy Neovadiol, koji može da postane vaš saveznik u borbi protiv opuštene kože tako da joj vraća mladolikost, volumen, gustinu, mekoću i blistavost.

Foto: Promo/Vichy

Takođe, povodom Svetskog dana menopauze koji se obeležava 18. oktobra, kroz platformu #MENOTALKS i Facebook grupu #NemaPauze u menopauzi cilj je da se podstakne otvoreniji razgovor o menopauzi i da se ukaže na važnost preduzimanja preventivnih mera kako bi svaka žena zakoračila hrabro u novo razdoblje života.

Menopauza ne mora da bude kraj reproduktivnog perioda, kraj mladosti, kraj zavodljivosti i lepog izgleda – samo treba da znamo kako i uz koje preparate da najbolje pomognemo sebi u novom uzbudljivom periodu života.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram