Veliki vodič za korišćenje hijaluronske kiseline

Moda i lepota 19. nov 202022:18 > 11. maj 2021 12:10
Hijaluronska kiselina
Foto: Arturs Budkevics / Panthermedia / Profimedia

Možda vam preko jezika teško prelazi reč "hijaluron", sastojak sredstava za negu koji je u poslednje vreme broj jedan u serumima, maskama i kremama, ali njegova primena nije toliko komplikovana, a koža će vam biti zahvalna.

Ovaj sastojak vezuje vodu, zadržavajući je poput sunđera u koži, i tako obezbeđuje čvrstinu u vezivnom tkivu, a kožu čini zategnutom i glatkom. Ipak, hijaluronska kiselina čini mnogo više od povećanja nivoa vlage u koži.

Zašto je hijaluronska kiselina tako popularna

S godinama gubimo kolagen i hijaluronsku kiselinu prirodno, pa koža lakše postaje dehidrirana. Takođe, hladnoća i grejanje tokom zime, neki proizvodi za negu i potkožni procesi mogu da uzrokuju sitne pukotine u zaštitnom sloju kože, kroz koje voda „beži“.

„Hidratantni sastojci za negu kože, uključujući hijaluronsku kiselinu, glicerin, koloidnu ovsenu kašu, ureu, propilen glikol i sorbitol, deluju kao „ovlaživači“ koji privlače vodu na kožu ne bi li je hidrirali“, kaže dermatološkinja iz Kalifornije Cipora Šejnhaus.

Pročitajte još:

Baš ti sastojci koje je nabrojala se masovno stavljaju u sredstva za negu – hidrantne kreme, serume za predeo oko očiju i serume.

„Kad je zona oko očiju u pitanju, zategnućete je, a uz povećanu vlažnost ćete se otarasiti naduvenosti i ublažiti sitne bore na ostatku lica“, kaže hemičarka specijalizovana za kozmetiku Sandra Bontempo koja objašnjava da hijaluronska kiselina prodire u kožu lako, i baš zato radi tako dobro.

Još neke prednosti hijaluronske kiseline su lagana, vodenasta tekstura i njena sposobnost da „zaključa“ vlagu iz okruženja i dubljih slojeva kože.

Ko treba da je koristi?

Odlična je za sve tipove kože. Hijaluronska kiselina ne iritira i ne podstiče pojavu akni, rozacee, alergija i ostalih reakcija, kaže Šejnhaus. Ipak, postoji mala opasnost od nuspojava koje se obično pripisuju kombinovanju sredstva sa hijaluronom s drugim proizvodima.

Oni koji imaju suvu i/ili zreliju kožu će imati najbolji efekat, a stručnjaci kažu da hijauronska kiselina najviše prija sredovečnim i starijim ljudima.

Postoji i verzija u injekciji

U dermalnim filerima hijaluronska kiselina je kao gel i kad se ubrizga u kožu, privlačenjem vode zateže lice i umanjuje sve što na njemu deluje kao da pomalo visi, ali ublažava i bore.

Uglavnom se ubrizgavaju u nazolabijalni deo, obraze, u zonu ispod očiju, usana, ali i u šake.

Ima različitih filera, pa ako se odlučite na ubrizgavanje, porazgovarajte detaljno sa svojim dermatologom.

„Različite vrste filera hijaluronske kiseline su za dermatologa kozmetičara ono što su različite četkice za slikara. Od istog su materijala, ali sve zavisi od veličine i formule, kombinacije, gustine, sposobnosti da zategnu lice i trajanja“, rekla je dermatološkinja iz Njujorka Šerin Idris.

Samo zato što ste ih ubrizgali, ne znači da je to trajno. Ako niste zadovoljni rezultatima ili vam se tokom ubrizgavanja blokira krvni sud, vaš dermatolog može da ubaci enzim hijaluronidazu koji će brzo rastvoriti filer. Osobe koje treba da obrate posebnu pažnju su one alergične na ujed pčele jer se ovaj enzim nalazi u otrovu pčele.

Hijaluron nije baš za svakog

Ne preporučuje se trudnicama, i iako nema mnogo podataka o tome, dermatolozi izbegavaju da ih ubrizgavaju ženama u drugom stanju. Takođe, izbagavajte filere ako imate aktivnu upalu kože. Prvo zalečite infekciju, pa tek onda razmišljajte o filerima.

Rizici od filera

Svako ubrizgavanje može uzrokovati otečenost i modrice. Iako kratko traju, i prolaze za nekoliko dana, potrebno je znati kako ćete izgledati kad izađete iz salona.

Zato se pre tretmana savetuje da se ne piju lekovi koji razređuju krv poput aspirina, brufena, ali se treba uzdržavati i od crnog vina – oko nedelju dana pre.

Najveći strah žena je slučajno pogađanje iglom krvnog suda, zbog čega može doći do odumiranja tkiva, ljuspanja kože i pojave ožiljka. Zato pazite gde i kod koga idete.

Serumi

Ono što je važno da zapamtite je da posle seruma sa hijaluronskom kiselinom obavezno nanesete hidrantnu kremu. Najboljej bi bilo da posle nanošenja seruma sačekate 15-ak minuta da bi ga koža potpuno upila pre sledećeg koraka – kreme za lice.

*

Bonus video:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram