Torba koja je vrednija od zlata

Foto: Backgrid USA / Profimedia

Svi znaju za ovu kultnu torbu, ali malo ko je svestan koliko zapravo vredi. Torba Birkin luksuznog brenda Hermes vredi više od zlata - jer joj cena samo raste kako godine prolaze.

Birkin torba ima prepoznatljiv oblik i pravi se u brojnim egzotičnim materijalima po želji klijenta.

Ručno se izrađuje u šestofaznom procesu koju ukupno traje preko 20 sati. Čak i sa vrtoglavo visokom cenom, Hermes Birkin ostaje jedna od torbi do kojih retko ko može doći jer je ogromna potražnja.

Sajt za prodaju luksuznih vintage komada Vestiaire Collective nedavno je izvestio da je Birkin trenutno najtraženija torba na njihovoj platformi i zabeležila je rast prodaje čak i tokom pandemije.

Foto: MANDEL NGAN / AFP / Profimedia

Zbog čega ovu torbu baš svi žele?

Pročitajte još:

Priča počinje 1983. godine kada je Žan-Luj Dima, tadašnji izvršni direktor Hermesa, sedeo pored Džejn Birkin na letu iz Pariza za London. Kada se pletena torba glumice prevrnula, prosuvši sav njen sadržaj na pod, Dima se osećao nadahnuto da dizajnira torbu koja će biti i elegantna i praktična.

Priča se da je upravo tada, u avionu, skicirao kultnu torbu, a ubrzo nakon toga rođena je birkinka.

Slavne ličnosti opsednute su Birkin torbom – sigurno ste je videli u rukama brojnih zvezda. Recimo, Kris Džener ima čitavu sobu posvećenu Birkin torbama, sa neonskim natpisom „Treba mi novca za birkinke“.

Još jedna velika obožavateljka ove kultne torbe je Viktorija Bekam, koja ih ima 120.

Zbog čega je poznati toliko vole? Najviše zbog ekskluzivnosti, naravno. Prvo – do nje je teško doći, a prepoznatljiv oblik je čini instant statusnim simbolom.

Birkinki ne pada cena, a ni potražnja – zato je komad koji može samo više da vredi kako godine odmiču. Mnogi smatraju da je ovaj komad bolja investicija od samog zlata.

U junu 2019. godine, aukcijska kuća Kristi bila je domaćin aukcije retkih tašni, uključujući torbu Hermes Birkin koja se prodala za neverovatnih 162.500 funti. To je bila druga najskuplja torbica ikad prodata na aukciji – rekord je oboren 2018. godine kada je  prodata Birkin torba od krokodilske kože, sa ručkom od belog zlata i dijamanata – za 236.750 funti.

Čini se da vrednost Birkin torbi samo raste.  Recimo, podaci pokazuju da je samo između juna 2016. i 2017. godine vrednost na tržištu preprodaje porasla za 16 odsto – a takav trend se nastavlja.

Izgleda da je bolje svojim naslednicima ostaviti jednu Birkin torbu nego čitavu kutiju nakita. Vintage Birkin pritom košta oko 10.000 dolara.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram