Sve što treba da znate o kućnim LED maskama koje su hit među bogatima

Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia, EMHA / Backgrid UK / Profimedia

Kako funkcionišu LED svetla?

Led maske za lice postale su hit tretman među bogatijim ženama, jer poboljšavaju stanje kože i vraćaju joj sjaj, i to posle samo nekoliko tretmana. Bar tako piše na sajtovima koji prodaju ove maske.

Nego, šta su zapravo LED lampice?

„LED je skraćenica za diodu koja emituje svetlost, izvor svetlosti koji sija na i prodire u kožu. Mogu se koristiti različite talasne dužine svetlosti, kao i boje, a plava i crvena su najčešće. Svetlost prodire u kožu i utiče na ekspresiju gena i ćelijsku funkciju što dovodi do raznih efekata koji poboljšavaju stanje kože. Ova svetla mogu da ubiju mikrobe, poput bakterija – radeći u tandemu sa lokalnim proizvodima za lečenje različitih stanja kože“, kaže za Vogue doktorka Dženifer Mekgregor, dermatološkinja.

LED uređaji često nude asortiman različitih boja svetala na osnovu potreba kože.

„Plavo LED svetlo leči akne tako što ubija bakterije koje ih izazivaju. Zeleno i žuto LED svetlo tretiraju osetljivost i neujednačenu boju kože. Crveno LED svetlo stimuliše kolagen i elastin, koji mogu da pomognu u borbi protiv starenja“, objašnjava stručnjak za estetiku, šminku i lepotu Tijara Vilis, čiji je rad usredsređen na tretiranje boje kože.

Sledeće pitanje koje vas verovatno zanima jeste koliko je zaista LED svetlosna terapija efikasna.

„Kako i koliko funkcioniše zavisi od indikacije cilja, talasne dužine svetlosti koja se koristi, koliku snagu ima izvor svetlosti i koliko dugo se svetlost koristi na koži. Najkorisnije efekte pronaći ćete sa kratkim impulsima izvora svetlosti veće snage, poput onih koji se koriste u ordinaciji, iako su i tretmani kod kuće efikasni“, dodaje doktorka Dženifer Mekgregor

Foto:mzskin.com

Ako ste se pitali da li ovaj vid nege lica izaziva neželjene efekte, Vilis objašnjava da postoji minimalan rizik.

„Kod svih svetlosnih terapija, najvažnija stvar je zaštita očiju. Kada koristite LED svetlosnu terapiju, uređaj treba da se koristi dalje od očiju ili oči treba da budu prekrivene zaštitnim naočarima ili flasterima“, naglašava Vilis.

Iako su uređaji pogodni za sve tipove kože, ona savetuje onima sa melazmom da budu oprezni jer toplota može pogoršati stanje.

Inače, LED uređaj se može neprimetno uvesti u vaš trenutni režim.

„Treba ga koristiti na čistoj koži pre nego što se stavi bilo koji serum ili krema“, savetuje Vilis.

Foto:nordstrom.com

Jedina stvar koju stručnjaci ne preporučuju pri korišćenju LED svetala jesu kreme sa vitaminom A. Uostalom, na svakoj kutiji LED maske stoji upustu, koji će vam detaljno objasniti kako se koristi.

***

BONUS VIDEO: TOP 10 lepotica bez šminke

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram