Šokiraćeš se: Koliko pakovanja SPF kreme treba da poneseš na more ako želiš da se mažeš pravilno

Foto:shutterstock

Svakog leta se nastavlja polemika o tome koliko kreme za sunčanje je dovoljno po jednom nanošenju. Pa, da li vam je jedna flašica ili tuba dovoljna?

Pošto su striktna i važna pravila zaštite od UV zraka i dalje često zamagljena, reč dermatologa je poslednja.

„Američka akademija za dermatologiju i dalje preporučuje SPF 30 jer je klinički dokazano da je dovoljna količina zaštite za smanjenje ili minimiziranje štetnih efekata sunčeve svetlosti“, kaže dermatolog Dejvid Kolbert iz Njujorka.

Džošua Zeihner, direktor kozmetičkih i kliničkih istraživanja u dermatologiji u bolnici Mount Sinai u Njujorku, dodaje da kada se pravilno koristi, postoji mala razlika između kreme za sunčanje sa SPF 30 ili nečeg sa višom zaštitom.

„U realnosti ne nanosimo onoliko krema za sunčanje koliko bi trebalo i ne mažemo je dovoljno često. To na kraju znači da je SPF vrednost razređena. Zato veći SPF služi kao sigurnosna mreža koja obezbeđuje najviši kvalitet zaštite tokom najdužeg vremenskog perioda“, kaže Zeihner.

Ovih dana i na srpskom Twitteru se ponovo vodi polemika o tome koliko kreme u jednom mazanju je dovoljno za telo, a koliko za lice.

Koliko kreme da mažem na telo?

Stručnjaci kažu da na telo treba po jednom nanošenju namazati malu rakijsku čašicu kreme, odnosno 30 ml.

Koliko kreme da mažem na lice?

Pratite pravilo „dva prsta“ za lice i vrat. Dermatološkinja Karmen Kastilja iz Njujorka predlaže da se pridržavate pravila „dva prsta“ za lice i vrat. Nanesite kremu za sunčanje po dužini kažiprsta i srednjeg prsta. Ta količina će osigurati da vaše lice i vrat budu zaštićeni.

„Zaista nema štete od nanošenja dodatne kreme za sunčanje, pa ako niste sigurni da ste adekvatno zaštićeni, samo nanesite još“, kaže ona.

Važno je napomenuti i da kremu za telo ne treba da koristite i za lice, već da treba imati dva odvojena proizvoda.

Takođe, idealno je da zaštitni faktor nanosite svaka dva sata ili češće ako se kupate ili se jako znojite.

I kada se napravi prosta računica, sledi dosta veliko iznenađenje. Ako ste na moru 10 dana i prosečno na plaži svaki dan provedete po šest sati, to je minimum tri mazanja, to jest 90 ml kreme po danu. Pomnožite sa deset, ispada da nam treba 900 ml kreme za sunčanje i to samo za telo! Prosečna krema ima 200 ml, znači na moru bi trebalo da potrošite po osobi 4 pakovanja. Još ako idete sa porodicom, računajte sami. A vi ste svake godine znali da vratite malo načete kreme kući? To definitivno znači da se niste dobro zaštitili, čak i ako niste izgoreli. I samo na kraju da vam napomenemo da ne preterujemo, samo smo preneli šta je preporuka stručnjaka, sviđalo se to svima nama ili ne.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram