Pravila žene koja je izmislila seksepil: Kako se negovala Merilin Monro

Merilin Monro, Foto: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Čiji saveti su bolji nego njeni?

Kada je u pitanju bezvremenski glamur starog Holivuda, nijedna žena nije napravila veći uticaj od Merilin Monro. Iako su desetine sjajnih mladih glumica – Mišel Vilijams, Lindzi Lohan i Ana de Armas – nosile platinaste kovrdže i bele haljine kako bi glumile ikoničnu zvezdu, njena lična bjuti rutina je stvar legende, koju i dalje pretražuju žene širom sveta.

Evo šta je o negovanju i lepoti otkrila sama Merilin.

Merilin Monro, Foto:  Sunset Box / Allpix Press / Profimedia

Preskočite sunce, probajte kremu koja hladi

„Uprkos tome što je jako moderan u Kaliforniji, ne mislim da je preplanuli ten privlačniji… ili zdraviji. Ja se lično protivim preplanulosti jer volim da se osećam kao plavuša – po celom telu.”

Da bi dobila svoj prepoznatljivi sjaj na kameri, Monro je ispod šminke nanosila debele slojeve vazelina ili bele Nivea kreme, dok se dermatolog Erno Laslo postarao da uvek ima dosta njegovog proizvoda Phormula 3-9 — reparativnog biljnog balzama, specijalno kreiranog za lečenje njenih ožiljaka — i Active Phelityl Cream, višenamenske hidratantne kreme. Elizabeth Arden Eight Hour Cream, Pond’s, lanolin i maslinovo ulje je takođe nanosila na svoju kožu, koju je namerno držala dalje od sunca.

Merilin Monro, Foto: – / SNAP / Profimedia

Prihvatite plavušu u sebi (i suvi šampon)

„U Holivudu su vrline neke devojke mnogo manje važne od njene frizure.“

„Bela jastučnica“ je ono što je Monro nazvala svojom prepoznatljivom nijansom platinaste kose. Rotirajući tim frizera kao što su Kenet Battel, Gledis Rasmusen i Perl Porterfild nanosili su joj peroksid i izbeljivač svake tri nedelje, prema autorki Pameli Keog, a za Monro je rečeno da je pranje kose svela na minimum. To je postizala utapkavanjem Džonsonovog bebi pudera u teme.

Tačno pet kapi Chanela br. 5

„Znate, postavljaju mi brojna pitanja. Samo primer: ‘Šta nosim u krevetu?’ Pa sam rekla: ‘Šanel br. 5’, jer to je istina!“

Poznato je da je Monro nanosila pet kapi Chanela br. 5 pred spavanje, ali se govorilo da joj se toliko sviđaju mirisi jasmina i bugarske ruže da je dodala miris i u svoje ledene kupke. Naime, kultna crno-bela fotografija Eda Fajngerša prikazuje je kako drži kristalnu bocu i sa osmehom nanosi broj 5.

Foto: Mullock’s / Newsteam / SWNS / Profimedia

Podignite svoj bjuti san na sledeći nivo

„Nikada nisam mogla da nosim pidžamu ili jezive spavaćice; remete mi san.”

Nakon što je svake noći uranjala lice u činiju sa toplom vodom, prema Keoghovim rečima, Monro bi spavala bilo od pet do 10 sati u izuzetno širokom krevetu za jednu osobu, stisnuta ispod teškog jorgana.

„U nedelju, koja je moj jedini dan kad sam skroz slobodna, ponekad mi treba dva sata da se probudim, uživajući u svakom poslednjem trenutku pospanosti“, rekla je ona za časopis Pageant uživajući u svom restorativnom odmoru tokom vikenda.

Foto: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Radite strateški – ali ne previše

„Ne brojim ritmično kao ljudi koji vežbaju na radiju. Ne bih mogla da podnesem vežbu ako bih morala da se osećam opterećeno zbog toga.“

Daleko od toga da je bila luda za teretanom, skromna Monro se držala „jednostavne rutine za učvršćivanje grudi“, kako je takođe rekla za Pageant. O čemu se radi? Dva tega od dva kilograma, podignuta iznad njene glave 15 puta iz „položaja raširene ruke orla“, zatim drugi set ponovljen sa njenim rukama iznad glave, i ponovo pod uglom od 45 stepeni – sve je izvodila pored kreveta svakog jutra, dok se ne bi umorila, piše Vogue.

***

Bonus video: Haljina Blejk Lajvli je otelotvorila duh Njujorka na Met Gali

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram