Nauka o hijaluronskoj kiselini: Zašto treba da bude deo vaše svakodnevne nege?

hijaluronska kiselina
hijaluronska kiselina

Ako postoji jedan sastojak za negu kože koji vam pruža hidrataciju onda je to hijaluronska kiselina.

Ovu kiselinu naći ćete kao aktivni sastojak u naizgled svakoj kategoriji proizvoda za negu kože pod suncem – od seruma, preko sredstava za čišćenje lica, do hidratantnih krema. I naravno, postoji razlog zašto je sveprisutna: ne samo da hijaluronska kiselina radi odličan posao kada je u pitanju održavanje vlažnosti kože, već smanjuje znakove starenja. Imajte u vidu da je hidrtantna kožačini fine linije i bore manje vidljivim.

I zato, evo vodiča koji će vam objasniti sve što treba da zante o hijaluronskoj kiselini.

Šta je hijaluronska kiselina i kako se koristi?

Tehnički, to je grupa molekula šećera zvanih polisaharidi. Ovi molekuli rade na ublažavanju i “podmazivanju” kože, a prirodno se nalaze u vezivnom tkivu.

Vremenom, zalihe hijaluronske kiseline u vašem telu opadaju. Starost je jedan od razloga, pokazuju istraživanja, ali i faktori životne sredine, kao što su pušenje i zagađenje vazduha, takođe ubrzavaju ovaj proces.

Dobra vest je da proizvodi koji sadrže hijaluronsku kiselinu, bilo da su deo sastojaka u hidratantnoj kremi ili se nalaze u serumima, mogu pomoći u obnavljanju tih iscrpljenih zaliha.

hijaluronska kiselina
hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina privlači i vezuje se za molekule vode i povećava sadržaj vode u koži. Ova kiselina može da apsorbuje više od 1.000 puta vode od svoje težine.

Hijaluronska kiselina se prirodno proizvodi u telu. Kao rezultat toga, po prirodi je hipoalergena. U najmanju ruku, sama po sebi je hipoalergen.

Ova kiselina je bezbedna i korisna za svakodnevnu upotrebu za održavanje hidratacije kože. Samo treba da budete sigurni da ga pravilno primenjujete. Po pravilu, treba da nanesete svoj proizvod hijaluronske kiseline na čistu, vlažnu kožu i da je učvrstite hidratantnom kremom i uljem za lice.

Kako se dobija hijaluronska kiselina?

Hijaluronska kiselina se proizvodi biotehnologijom. Dobija se bio-fermentacijom, procesom koji koristi bakterije mlečne kiseline. Zatim se sakuplja, prečišćava i dehidrira da bi se formirao prah. Kada se doda u vodu, formira više ili manje teksturiran gel.

Koje su prednosti ove moćne kiseline?

Ključna prednost hijaluronske kiseline je hidratacija i ta neverovatna sposobnost zadržavanja vlage. Da biste razumeli koliko je vlaga važna za kožu, prvo morate da znate da dehidrirana koža – kada gornji sloj kože nema dovoljno vode – izgleda suvo grubo, brže stari i dovodi do perutanja. A niko ne želi takvu kožu, zar ne?

Kako se pravilno koristi za najbolji rezultat?

Hijaluronsku kiselinu možete koristiti kako ujutru, tako i uveče. Ako je hijaluronska kiselina u obliku seruma (što je najčešći slučaj), nanesite je na vlažnu kožu nakon čišćenja/toniranja i pre hidratacije.

Takođe, ako je hijaluronska kiselina sastojak hidratantnih krema, u tom slučaju će to biti poslednji proizvod koji ćete naneti pre nego što odete u krevet ili pre nego što se šminkate. Za najbolje rezultate, nemojte čekati da se vaš prethodni proizvod upije – nanošenje hijaluronske kiseline na vlažnu kožu će pomoći da se poboljša apsorpcija.

Ovu moćnu kiselinu proslavili su proizvodi za lepotu, ali ona je našla je primenu i u drugim oblastima.

Hijaluronska kiselina za desne

Hijaluronska kiselina smanjuje krvarenje desni, stimuliše regeneraciju desni, štiti sluzokožu od infekcija i smanjuje otok. Pored otga, ova kiselina ne izaziva kontraindikacije, neželjene efekte ili interakciju sa bilo kojim drugim lekovima.

Injekcije hijaluronske kiseline za zglobove

hijaluronska kiselina
hijaluronska kiselina

Injekcija hijaluronske kiseline se koristi za lečenje bolova u kolenu izazvanog osteoartritisom kod pacijenata koji su već lečeni lekovima za ublažavanje bolova (npr. acetaminofen) i drugim tretmanima koji nisu dobro funkcionisali. Hijaluronska kiselina je slična supstanci koja se prirodno javlja u zglobovima, te je zbog toga delotvorna u lečenju zglobova.

Hijaluronska kiselina za lice i usne

Hijaluronska kiselina pomaže koži, smanjuje bore i daje joj svežinu i elastičnost. Takođe je dokazano da hijaluronska kiselina pomaže bržem zarastanju rana, a može smanjiti i rane od ožiljaka.

Možete koristiti serum obogaćen hijaluronskom kiselinom ili posebno formulisan proizvod za usne kako bi izgledale veće. Nanošenjem kiseline na usne ispunićete svaku ćeliju kože esencijalnom vlagom, što će rezultirati da izgledaju podebljano i prirodno punije. Pored toga, tu su i injekcije s hijaluronskom kiselinom, za dugotrajniji izgled punijih usana.

Kako odabrati pravi proizvod sa ovom kiselinom?

Pri odabiru proizvoda sa hijaluronskom kiselinom, bitno je da izaberete one koji ne sadrže mineralna ulja, mirise, parabene, silikon, antibakterijska sredstva i boje. Još jedan znak visokokvalitetnog seruma hijaluronske kiseline je dobro izbalansirana koncentracija, sa procentom hijaluronske kiseline u serumu na nešto više od 2%.

Foto: Shutterstock

Serumi sa hijaluronskom kiselinom pomažu koži u poboljšavanju tonusa i smanjenju bora, a namenjen je svima onimama koji primećuju prve znake starenja. Takođe, i krema
sa hijaluronskom kiselinom namenjene je za iste stvari.

Najbolje kombinacije hijaluronske kiseline i drugih sastojaka

Sada, kada ste sve saznali o hijaluronskoj kiselini, hajde da pogledamo sa čim je najbolje kombinovati ovu kiselinu.

Kapsule kolagena i hijaluronske kiseline idu zajedno kao najbolji prijatelji. Kada se uzmu zajedno kao dodatak, one se međusobno dopunjuju i podržavaju za maksimalne, efektne rezultate. Pored toga, pomenuta kiselina povećava sposobnost tela da proizvodi i sintetiše kolagen – ili drugim rečima, hijaluronska kiselina pomaže telu da „koristi“ kolagen.

Da li se mogu kombinovati retinol i hijaluronska kiselina?

Za razliku od mnogih drugih sastojaka za negu kože, hijaluronska kiselina i retinol se mogu koristiti u istoj rutini nege kože. Ne samo to, već i njihova zajednička upotreba može pomoći da se smanji ozbiljnost neželjenih efekata koji često dolaze sa upotrebom retinola.

Vitamin C + hijaluronska kiselina

Zatim, vitamin C i hijaluronsku kiselinu ne samo da možete koristiti zajedno, već kada to učinite, oni mogu pomoći u stvaranju efikasnije rutine nege kože.

Svaki od ovih sastojaka ima prednosti za negu kože, od kojih smo neke spomenuli, ali kada se kombinuju, mogu da formiraju snažniju formulu koja nudi bolje rezultate.

Ima li opasnosti po trudnice?

I za kraj, sigurno se pitate da li je dozvoljena upotreba hijaluronske kiseline trudnoći.

Istraživanja pokazuju da je hijaluronska kiselina bezbedna za upotrebu i tokom trudnoće. Reakcije ili neželjeni efekti hijaluronske kiseline su retki i bezbedna je za upotrebu čak ako dojite.

Obzirom na sva hidratantna, anti-aging i lekovita svojstva, postoji dobar razlog zašto bi trebalo da je koristite.